Afaceri de la zero

Anul Nou chinezesc pe Bega

17.03.2003, 00:00 Autor: Horatiu Ardelean

La 2 februarie, un sfert din locuitorii planetei au sarbatorit trecerea intr-un nou an: Anul Caprei de Apa. Aflati la mii de kilometri departare de casa, chinezii din Timisoara au sarbatorit revelionul cum scrie la carte. Desi comunitatea chinezilor din Timisoara numara doar 50 de persoane, ei nu si-au uitat traditia.
Bobo Liu este de trei ani in Timisoara. A venit impreuna cu mama si matusa sa si au pus pe picioare o mica afacere de familie. Au impreuna doua firme si trei magazine. Bobo Liu are 22 de ani si, conform traditiei chineze, este singurul copil din familie. Chiar daca este "banateanca" naturalizata si vorbeste fluent romaneste, Bobo Liu simte lipsa celor de "acasa". Acasa pentru ea inseamna Lianing, un orasel din provincia cu acelasi nume. "Astept cu nerabdare Anul Nou. La noi, el nu incepe niciodata in aceeasi zi. Acum vom iesi din Anul Calului si intram in Anul Caprei de Apa. Un an in care speram sa mai scapam din alergatura anului trecut" - marturiseste Bobo Liu. "Cu toate ca aici nu ducem lipsa de nimic, mi-e dor de casa si de Anul Nou sarbatorit in familie" - spune Bobo. 



Traditii de Anul Nou
De Anul Nou chinezesc toata familia se aduna acasa. Traditia spune ca nu exista Revelion fara Tziou Si, o mancare deosebita, care se gateste din varza si carne invelite in aluat. Traditionala este si Hong Jion, o bautura chinezeasca asemanatoare tuicii.
"De obicei, casa este plina. Se strang cate 20-30 de invitati, in functie de cat de mare este familia. Se asculta muzica traditionala chinezeasca si occidentala. Nu lipsesc niciodata cadourile. De obicei, la asemenea ocazii, se daruiesc haine si flori, pentru ca familia sa se innoiasca si sa infloreasca in noul an", spune Bobo Liu. La fiecare casa sunt aprinse lampioanele rosii care, se spune, aduc mult noroc.
Dar ce inseamna Anul Caprei? "Pe vremuri, femeile in varsta stiau totul despre horoscopul chinezesc. Acum, horoscopul si-a mai pierdut din importanta pe care o avea. Cu toate acestea, oamenii au tinut cont de de previziunile facute pentru Anul Caprei, care este considerat aducator de ghinion pentru copiii care se nasc sub semnul lui. Poate si de aceea, maternitatile au fost foarte mult solicitate in lunile decembrie si ianuarie. In China, copiii au fost <programati> in asa fel incat sa vina pe lume in Anul Calului, adica inainte de 2 februarie" - povesteste Bobo Liu.



A doua tara
Bobo Liu a invatat binisor sa vorbeasca romaneste de una singura, fara ajutor. "Limba romana e o limba foarte grea", marturiseste Bobo. Spune asta desi "alfabetul chinezesc are peste 10.000 de caractere si ai nevoie de cativa ani buni sa-l deprinzi". Deocamdata, casa ei este la Timisoara. De doua ori pe an, face o scurta vizita in China. In rest, majoritatea timpului si-l petrece la magazinul timisorean in care lucreaza. "Am un prieten tot chinez, cu care din cand in cand mai ies la restaurantele chinezesti din oras. La discoteca am fost doar de doua ori, pentru ca mama nu ma lasa. Spune ca tot copil sunt", spune Bobo.
Desi putini, membrii comunitatii chinezesti din Timisoara se cunosc intre ei. "Ne cunoastem si ne ajutam. Rar insa avem ocazia sa ne strangem cu totii la un loc" - spune Bobo. Cu toate acestea, pe data de 2 februarie, majoritatea s-au adunat in familie si si-au urat "Xin Niang Kue Le", adica traditionalul "La multi ani!" si "Un An Nou fericit".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania