Afaceri de la zero

ANRS selecteaza importatori de cereale americane

30.08.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Administratia Nationala a Rezervelor de Stat (ANRS) va organiza in perioada urmatoare o licitatie publica pentru selectarea agentiilor economici care vor importa produse agroalimentare destinate consumului intern, in baza creditului comercial extern GSM 103 in valoare de pana la 100 de mil. dolari acordat de Statele Unite, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele ANRS, Adrian Ghita.

ANRS va organiza de asemenea o licitatie pentru selectarea societatilor depozitare si beneficiar ale acestor produse, a mai spus Ghita. Prin intermediul acestui cerdit, Romania va putea achizitiona porumb, ulei brut de floarea soarelui si seminte de floarea soarelui.

Creditul este garantat de Ministerul Finantelor si se acorda pe o perioada de 3 pana la 10 ani. Ministerul Finantelor va rambursa la scadenta creditul, inclusiv dobanda si celelalte obligatii pe piata externa, din sumele aflate in contul special al trezoreriei statului si, in completare, de la bugetul de stat.

Potrivit oficialilor ANRS, Guvernul a stabilit necesitatea importului acestui tip de produse pentru ca seceta din acest an a afectat cel mai mult culturile de porumb si floarea soarelui, culturi la care productia este pe jumatate fata de anul trecut.

Aceste produse sunt exceptate de la plata taxelor vamale pana la 1 iunie 2001. "Pretul de achizitie a porumbului, uleiului brut si a semintelor de floarea soarelui se va face la preturile internationale ale acestor produse", au mai spus acestia.

Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) urmeaza sa evalueze cantitatile ce urmeaza sa fie importate. Dupa stabilirea agentilor economici importatori, ANRS va stabili firmele depozitare in functie de capacitatea tehnica, tariful practicat, bonitate si distanta fata de portul Constanta.

Ultima etapa este stabilirea beneficiarilor creditului, pe baza unui raport de solicitare elaborat de MAA, avizat de ANRS si aprobat de primul ministru. Presedintele ANRS a mai spus ca stocurile Administratiei sunt suficiente si pot asigura oricand o interventie a Guvernului in situatii deosebite.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania