Afaceri de la zero

Americanii au ridicat dobanda la 4,75%

30.03.2006, 00:00
Banca centrala a Statelor Unite (Fed) a decis majorarea ratei de referinta a dobanzii cu un sfert de punct procentual, pana la 4,75%, aceasta majorare fiind a 15-a consecutiva.

Desi Fed si-a schimbat presedintele, politica monetara a ramas aceeasi. Noul presedinte al Fed, Ben Bernanke, in cadrul primei intalniri a membrilor conducerii Fed condusa de el, a aratat ca a preluat si ca va continua strategia economica elaborata de predecesorul sau, Alan Greenspan, informeaza Bloomberg.

Spre surpriza analistilor economici care se asteptau ca schimbarea de la varful Fed sa se continue cu o schimbare a politicii monetare, Bernanke a preluat nu numai strategia lui Greenspan, ci si limbajul acestuia. Multi specialisti asteptau semne de renuntare pe viitor la politica de apreciere a ratei dobanzii practicata de Fed. "Inca nu se incadreaza in limitele vizate", a explicat Chris Rupkey, economist la Bank of Tokyo-Mitsubishi, din New York. "Presiunile inflationiste sunt imense in aceasta etapa a ciclului mediului de afaceri", a adaugat el.

Asteptarile investitorilor fata de o viitoare pauza a cresterilor consecutive ale ratei dobanzii de baza au provocat scaderi vertiginoase pe bursa americana si in randul obligatiunilor. Actiunile s-au depreciat, per total cu cea mai mare valoare din ultimele trei saptamani, dupa declaratiile oficiale ale Fed, in timp ce obligatiunile cu scadenta la zece ani s-au apreciat la cel mai inalt nivel din ultimele doua luni. Comerciantii mizeaza deja pe o noua majorare a dobanzii la urmatoarea intalnire Fed, din luna mai.

"Pietele au fost putin surprinse", a declarat in cadrul unui interviu William Ford, fost presedinte al sucursalei Fed din Atlanta. "Pietele si-ar putea pierde usor din vitalitate in urmatoarele zile, pana cand vor digera informatiile primite si vor intelege ca el (Bernanke - n.n.) nu va exagera in cresterea dobanzii", a adaugat Ford in cadrul aceluiasi interviu. Scaderea pietelor a demonstrat ca Bernanke inca nu a reusit sa transforme Fed intr-o institutie mai previzibila.

Vicepresedintele Fed, Roger Ferguson, si presedintele sucursalei din Philadelphia, Anthony Santomero, care urmeaza sa paraseasca institutia la finele acestei luni, nu au fost prezenti la sedinta de marire a ratei dobanzii. Au participat insa pentru prima data la o sedinta Fed noii guvernatori Kevin Warsh si Randall Kroszner.

Inflatia ramane in continuare cea mai mare preocupare a Fed. Titeiul a atins cel mai mare nivel din ultimele opt saptamani la bursa din New York, in timp ce preturile la carburanti sunt si ele la maximele ultimelor sase luni. Declaratia oficiala a bancii centrale a atras din nou atentia spre preturile la produsele energetice, la fel ca si in declaratia din luna ianuarie, cu mentiunea ca economia americana a recuperat teren in ultimul trimestru.

"Fed nu se poate relaxa", considera Anthony Karydakis, economist-sef la sucursala din New York a J.P Morgan. "Daca ne uitam la diferitele masuri luate in sectoarele mai slabe ale economiei, observam ca ele sunt din ce in ce mai putine", a adaugat el.

Desi strategia lui Bernanke este de fapt o continuare a politicii lui Greenspan, noul guvernator al Fed a introdus totusi doua elemente noi in declaratii. Primul element de noutate este un discurs mai orientat pe previziunile Fed despre viitorul economic, al doilea element fiind descrierea mai detaliata a peisajului inflationist american.

Oficialii Fed au declarat ca expansiunea economica a SUA este pe punctul de a se modera pana la un ritm care poate fi mentinut fara mari eforturi. Declaratia Fed a facut trimitere nu numai la ascensiunea preturilor produselor energetice, ci si la posibilitatea escaladarii preturilor si in cazul altor marfuri de baza, ceea ce a indicat pietei posibilitatea ca presiunile inflationiste sa se resimta si in fazele primare ale procesului de productie.



Rezultatele primei SedinTe Fed prezidate de Bernanke

* Rata de baza a dobanzii s-a apreciat cu 0,25% pana la nivelul de 4,75%, a 15-a crestere consecutiva

* Politica de apreciere a ratei dobanzii initiata de Greenspan va continua

* Mentinerea inflatiei ramane in continuare cel mai important element al politicii Fed

* Bursa a inregistrat pierderi record pe fondul speculatiilor unor viitoare cresteri ale ratei de baza a dobanzii

* S-a evocat posibilitatea ca presiunile inflationiste sa se resimta si in fazele primare ale procesului de productie
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania