Afaceri de la zero

Agricultorii cer reducerea taxelor la importul de cereale

11.08.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Crescatorii de animale solicita exceptarea de la taxe vamale a importului de porumb, pana la noua recolta de grau din anul 2001, si acordarea de prime pentru consumul intern de orz, grau si porumb din recolta de toamna, pentru descurajarea exportului, se arata intr-o scrisoare a Uniunilor din agricultura si zootehnie adresata premierului Mugur Isarescu, ministrului de Finante si ministrului Agriculturii si Alimentatiei.

Crescatorii de animale sustin ca oferta de cereale destinata productiei de furaje este foarte mica, iar la porumb aproape inexistenta, ceea ce face ca pretul cerealelor destinate furajarii sa depaseasca preturile mondiale.

Pretul porumbului pe piata interna a ajuns la peste 3.600 de lei pe kilogram, respectiv peste 160 de dolari tona, in timp ce pretul pe piata mondiala este de maxim 115 dolari pe tona, conform datelor crescatorilor de animale, informeaza Mediafax.

Crescatorii considera ca daca statul nu ii va sprijini, va determina un lant de falimente in sectorul zootehnic. Acestia isi motiveaza cererile prin faptul ca accesul produselor din import fara taxe vamale asigura prevenirea exploziei preturilor.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania