Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Teodor Ivaşcu a încercat să ia fonduri europene pentru o spălătorie auto, dar nu a reuşit. „Am început atunci să mă documentez şi să înţeleg zona de fonduri UE”“. Astăzi are o firmă de consultanţă, cu opt membri, care ajută orice IMM să acceseze bani europeni

01.02.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Echipa firmei de consultanţă este formată din opt persoane care lucrează în patru departamente – vânzări, analiză, administrativ şi elaborare Proiectele actuale cu cea mai mare valoare sunt două proiecte de 5 mil. euro în turism şi construcţii.

Teodor Ivaşcu, un student la Facultatea de Drept în vârstă de 22 de ani, a luat contact cu zona de fonduri nerambursabile atunci când a vrut să acceseze un program de finanţare care să-l ajute să îşi deschidă o spălătorie self-service.

După o încercare fără succes, el a decis să înveţe pas cu pas ce înseamnă şi ce implică accesarea de fonduri nerambursabile. În aprilie 2022, după un proces de învăţare şi un research amplu, el a înfiinţat Kloth Invest, o firmă de consultanţă pentru IMM-urile din România care vor să acceseze fonduri nerambursabile şi a deschis un birou în Bucureşti şi unul în Slobozia.

„Acum patru ani a început povestea cu fondurile europene. Am vrut să accesez eu fonduri pentru o spălătorie tip self wash, însă proiectul a fost un eşec şi o dezamăgire. Având background în domeniul juridic şi fiind încă student la Drept, am început să mă documentez şi să înţeleg zona fondurilor europene. Actvitatea noastră a început în aprilie 2022”, a povestit fondatorul Kloth Invest. Echipa firmei de consultanţă este formată din opt persoane care lucrează în patru departamente – vânzări, analiză, administrativ şi elaborare.

Targetul antreprenorului este să ajungă să aibă zece persoane în echipă până în luna aprilie. Teodor Ivaşcu a construit echipa Kloth Invest alături de cei doi asociaţi ai săi, David Samoilă, cofondator al afacerii, şi Claudiu Popa, consultant pe zona de fonduri nerambursabile. Un sprijin important în dezvoltarea businessului său l-a găsit în Stup, hubul pe care Banca Transilvania l-a creat pentru a fi alături de antreprenorii români care au nevoie de o direcţie în businessul lor.

 Fondatorul Kloth Invest a venit pentru prima dată în Stup la şase luni după înfiinţarea afacerii.

„Prima dată am venit în Stup în toamna anului 2022. Eram într-o etapă de restructurare. Îmi doream să fie totul aşezat, cât mai aproape de perfect. Am fost ulterior şi la workshopuri, după care am venit aici pentru diverse parteneriate”, a spus el.

Anul 2022, afirmă acesta, a fost momentul perfect pentru începerea activităţii proiectului Kloth Invest. În vara acelui an, adaugă el, s-a lansat programul StartUp Nation, pe care în prezent firma are 12 proiecte aprobate cu finanţările luate, după care a urmat programul Digitalizare IMM în vara anului 2023, program pe care aşteaptă aprobarea a zece proiecte.

„Acum suntem în execuţie şi ne pregătim să depunem undeva la 15 proiecte pe Programele Regionale şi Tranziţie Justă. La momentul actual avem două proiecte pe Tranziţie Justă cu valoare de câte 5 mil. euro, în turism şi construcţii, aceastea fiind proiectele actuale cu valoarea cea mai mare”, a mai adăugat el.

Fondatorul Kloth Invest îşi doreşte să aibă mai mulţi astfel de clienţi şi să se îndrepte spre piaţa de clienţi mari, unde, deşi responsabilitatea este mai mare, colaborarea este mai eficientă pentru că vorbim despre companii cu venituri şi cu planuri bine puse la punct.

Kloth Invest oferă o parte de consultanţă gratuită preliminară, în care îi dă antreprenorului o drecţie. Ulterior, când un program urmează să se lanseze şi are ghidul publicat, urmează o analiză personalizată şi se percepe o taxă de 500 de lei pentru persoane juridice.

Kloth Invest are un tarif de bază când se ajunge la contractarea pe proiect, care este împărţit în trei tranşe şi se achită la momentul contractării, livrării proiectului către beneficiar şi, respectiv, la momentul depunerii. Pe lângă acesta, mai există comisionul de succes, care se achită tot în trei tranşe.

„Pentru ca antreprenorii să ajungă în posesia fondurilor e nevoie de implicarea beneficiarilor, a firmelor de consultanţă şi a statului. Ca banii dintr-un proiect să fie accesaţi şi implementaţi corect trebuie să fie o muncă reciprocă”, a adăugat Teodor Ivaşcu.În perioada următoare, el îşi propune să lanseze şi o parte educaţională a businessului, mai exact,  un curs video care să contribuie la informarea cât mai multor antreprenori în legătură cu fondurile nerambursabile.

Acest domeniu, afirmă antreprenorul, este unul profitabil, dar nu are o predictibilitate a cashflow-ului. Anul 2024, însă, estimează el, va fi un an bun pentru firma de consultanţă.

„Estimăm că vom avea o creştere de 4-5 ori a cifrei de afaceri. Anul trecut am închis cu o cifră de afaceri de 28.000 de euro. Anul 2024 este un an cu foarte multe programe de finanţare pe zona de IMM-uri”, a mai spus fondatorul Kloth Invest.

În cinci ani de zile, el îşi doreşte să ducă Kloth Invest în top 3 firme de consultanţă din România pe domeniul fondurilor europene nerambursabile pentru IMM-uri şi să se extindă şi în ramuri de business conexe.

„Antreprenoriatul e o învăţare continuă. Eşti antreprenor cu fiecare moment în care ai de luat o decizie, de pus la punct resurse. Eşti antreprenor cu fiecare succes şi fiecare eşec prin care tu şi businessul tău treceţi”, a conchis fondatorul Kloth Invest.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania