Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Orlando Docan a renunţat la domeniul financiar în care lucra pentru a deschide un business de lifestyle. „Suntem ca nişte asistenţi personali ai antrepenorilor sau executivilor şi le oferim soluţii la nevoile lor personale sau de business“

11.12.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Specificul businessului este acela că oferă servicii printr-un asistent personal care se împart între nevoile personale ale antreprenorilor şi executivilor cu serviciile de business.

Orlando Docan a descoperit într-o călătorie cu munca în Sofia compania Quintessentially, o companie de lifestyle management înfiinţată în Anglia şi care are o prezenţă în mai multe ţări.

„Eu călătoream foarte mult cu munca şi simţeam nevoia unor servicii pe care o asistentă personală mi le-ar fi putut oferi. Când am aflat de această companie, m-a intrigat. Am venit acasă, m-am documentat şi am avut discuţii cu grupul de la Londra, ca să înţeleg cum funcţionează. Eu cred în valorile corporaţiei, dar cred într-un intraprenoriat, anume a prelua ce e mai bun de la o corporaţie şi de a pune amprenta locală“, spune Orlando Docan.

Compania Quintessentially a fost cofondată în anii 2000 la Londra de către Ben Elliot. Compania locală este o franciză a Quintessentially. Compania are 60 de birouri în lume, dintre care 5 sunt huburi principale în zonele cheie - New York, Los Angeles, Londra, Hong Kong şi Dubai -, iar restul funcţionează în sistem de franciză. Specificul businessului este faptul că oferă servicii printr-un asistent personal care se împart între nevoile personale ale antreprenorilor şi executivilor cu serviciile de business.

„Este un serviciu bazat pe membership şi are acces la o reţea de experţi, avem şi portofolii speciale pentru tipurile de servicii pe care le deservesc cu preponderenţă la această reţea. Le oferim suport oriunde se află ei, cu orice nevoie legată de viaţa lor personală şi de afaceri“, povesteşte Orlando Docan. Cele mai multe cereri sunt în zona de călătorii, însă portofoliul este mult mai vast. Quintessentially le oferă antreprenorilor şi executivilor de la servicii de organizare a unei călătorii, până la cerinţe specifice precum rezervarea unei mase la un anumit restaurant, diferite cadouri, având servicii pe diferite paliere.

"Spre exemplu, executivul este fan Formula 1 şi vrea acces la Hamilton sau este fan tenis şi vrea o experienţă personală alături de campioni din zona tenisului. Dacă au o pasiune pentru artă şi îşi doresc un anumit tablou, îi ajutăm şi cu acest lucru. Avem şi zona de educaţie, în sensul în care au copii şi vor să îi pregătească în alte ţări. Pe scurt, aceste serviciu înseamnă un asistent personal foarte atent la grijile antreprenorului sau executivului şi venim în întâmpinarea lui cu nişte soluţii de care nici antreprenorul nu ştia că are nevoie", explică Orlando Docan.

Businessul din România a fost deschis în 2021. Antreprenorul spune că nu poate creşte foarte mult numărul de membri pentru că nu are o echipă suficient de mare pentru a putea oferi serviciile la standardele pe care şi le doreşte. Echipa din România a Quintessentially este formată din cinci oameni. Investiţia iniţială în acest business a fost de circa 150.000 euro.

Pentru anul acesta, antreprenorul estimează afaceri de peste 500.000 euro, în creştere faţă de anul trecut când cifra de afaceri a fost de circa 350.000 euro.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania