Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Stup edition. Marius Onu a lucrat în domeniul construcţiilor la proiecte de milioane de euro, iar după o carieră de 14 ani a intrat în antreprenoriat cu MM Sustainable Development, propria companie de construcţii, care a dezvoltat până acum 15 proiecte

20.07.2023, 00:07 Autor: Alexandra Matei

În prezent, 90% din activitatea companiei este concentrată pe zona de prestări servicii în construcţii În viitor, businessul se va dezvolta pe trei direcţii - servicii, dezvoltare imobiliară şi project management Compania MM Sustainable Development are o echipă de 34 de angajaţi.

Marius Onu, absolvent al Facultăţii de construcţii, a lucrat timp de 14 ani la proiecte rezidenţiale de peste 100 mil. euro, fiind angajat în cadrul marilor companii de construcţii din ţară, iar în urmă cu un an a făcut pasul spre antreprenoriat cu proiectul MM Sustainable Development, companie pe care a înfiinţat-o alături de asociatul său Marius Căciularu.

Compania de construcţii a celor doi antreprenori are în portofoliu 12 proiecte pe zona de prestări servicii în Bucureşti şi trei proiecte pe zona de project management în judeţe aflate în apropierea Capitalei.

„Pasiunea a fost drive-ul meu principal. E un avantaj fantastic ca meseria pe care o practici să coincindă cu pasiunea pe care o ai. Mi-a plăcut să învăţ, am avut noroc de oameni care m-au călăuzit şi care mi-au arătat unde am greşit. Imediat după facultate am lucrat ca inginer timp de şase ani la Erbaşu, iar ultimul job a fost în zona de project management. Am avut şi două proiecte în zona de rezidenţial, cu 2.400 de apartamente şi cu o valoare cumulată de 150 mil. euro. (...) Mi-am închis contractul de muncă în iulie 2022, iar până la finalul lunii august mi-am luat timp pentru mine. Ştiam ce vreau să fac, dar nu aveam curajul necesar. Existau frici şi tendinţa de a căuta argumente contra privind decizia de a intra în antreprenoriat. Însă, mi-am schimbat modul de gândire şi am luat totul ca pe o provocare“, a povestit el.

În prezent, 90% din activitatea companiei este concentrată pe zona de prestări servicii în construcţii, zona de dezvoltare imobiliară fiind pusă momentan pe pauză la nivel de execuţie. MM Sustainable Development are acum 22 de loturi de casă şi lucrează în conti­nuare cu paşi mici la partea de proiectare. În viitor, cei doi fondatori îşi propun să dezvolte businessul pe trei direcţii - servicii, dezvol­tare imobiliară şi project management – şi să lucreze mai mult cu investitorii.

„Lucrăm cu firme de construcţii care ne trimit pe şantierele lor pe diferite părţi de construcţie, fie că vorbim de zona de placări ceramice, parchet sau alte direcţii. Lucrăm în mare parte pe zona de finisaje“, a mai adăugat Marius Onu.

O bună parte din copilărie acesta şi-a petrecut-o printre elemente de construcţii, iar materialele deveniseră jucăriile sale. Părinţii lui, povesteşte antreprenorul, se ocupau pe perioada verii de proprietăţi de pe litoral şi reinvesteau pentru a îmbunătăţi condiţiile de cazare.

Astfel, el a crescut privind cum se dezvoltă un proiect imobiliar şi a înţeles foarte repede cum se simte acea satisfacţie pe care o are un antreprenor din domeniul construcţiilor atunci când îşi vede proiectul înflorind.

Însă, în ceea ce priveşte antreprenoriatul, Marius Onu a învăţat totul făcând, neavând experienţă sau pregătire în acest domeniu. El a găsit sprijinul necesar în Stup, hub-ul creat de Banca Transilvania pentru antreprenorii care vor să îşi pună în practică ideile de business şi să îşi dezvolte proiectele.

„M-am înscris la diferite seminare şi workshop-uri în Stup, mi-a plăcut atmosfera şi deschiderea, apoi am primit un mail din partea Stup cu subiectul Sprint în antreprenoriat şi am fost selectat în acest program. Cel mai benefic lucru învăţat în Stup a fost structura de conducere a unei firme“, a detaliat acesta.

MM Sustainable Development funcţionează cu un mix de angajaţi şi colaboratori. Compania are o echipă de 34 de angajaţi permanenţi şi adaptează numărul colaboratorilor constant, în funcţiile de nevoile care apar pentru fiecare proiect.

Marius Onu este încrezător în proiectul antreprenorial pe care îl dezvoltă alături de asociatul său, Marius Căciularu. Pe zona de project management, compania colaborează cu o firmă de construcţii care lucrează exclusiv cu statul, dar portofoliul principal este în continuare în zona privată.

În acest moment, businessul fiind încă la început, mai spune acesta, principala provocare este asigurarea unui cashflow constant.

MM Sustainable Development a închis anul trecut cu o cifră de afaceri sub un milion de euro, însă pentru 2023, cei doi antreprenori aşteaptă afaceri de 2 mil. euro.

„Nu ne-am propus iniţial profitul, ci creşterea portofoliului de clienţi şi a cifrei de afaceri, care să ne ajute în negocierea cu investitorii. În acest moment, am ajuns la venituri de peste 1 mil. euro, suntem în grafic şi cred că putem chiar să depăşim targetul de 2 mil. euro cifră de afaceri în 2023.“

În cinci ani de zile, Marius Onu se aşteaptă ca MM Sustainable Development să fi dezvoltat deja toate cele trei direcţii - dezvoltare imobiliară, project management şi prestări servicii - şi să existe mai multă relaxare în ceea ce priveşte cashflow-ul, astfel încât să se poată gândi la investiţii.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania