Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Marius Dumitran, fost angajat la Google şi actual profesor în cadrul Facultăţii de Informatică din Bucureşti, a investit 50.000 euro într-un glamping din judeţul Vâlcea. „Îmi doresc să le ofer oamenilor oportunitatea să se rupă de tehnologie“

12.03.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Pandemia nu i-a mai permis lui Marius Dumitran să călătorească în lume, aşa cum obişnuia, astfel că a început să redescopere zonele din România. După ce a participat la mai multe festivaluri de la Brezoi, el a văzut oportunitatea de a deschide un loc de cazare în zonă.

Marius Dumitran, fost angajat la Google şi actual profesor în cadrul Facultăţii de Informatică de la Universitatea din Bucureşti, a deschis Luna Rock, un glamping în Brezoi, judeţul Vâlcea, în urma unei investiţii de 50.000 euro.

Este primul business al lui Marius Dumitran, iar impulsul de a merge pe acest drum l-a primit chiar în perioada pandemiei, când a participat la un festival de muzică organizat la Brezoi, o zonă mai puţin cunoscută turistic, dar unde oamenii pot face diverse activităţi, de la hiking şi până la scăldat în râu şi plimbat cu barca pe lac.

„Am fost la festival de câteva ori în pandemie şi mi-a plăcut foarte mult zona. Am observat că nu găseam foarte multe locuri de cazare şi am zis că este o oportunitate. Zona este frumoasă, înconjurată de munţi şi nu este aglomerată de turişti. Atunci am decis să facem un glamping pentru că e mai uşor să ne dorim o comuniune cu natura şi să fim eco friendly“, spune Marius Dumitran.

Turismul însă nu este un segment străin antreprenorului. Marius Dumitran a lucrat la Google, job pentru care a renunţat pentru a călători în lume. Turul organizat de el prin lume s-a terminat când a început pandemia şi a fost nevoit să se întoarcă în Bucureşti.

„De la dorinţa de a nu fi în faţa calculatorului, m-am întors la predat, care atunci era online. Deşi am un salariu de 15 ori mai mic ca profesor, vreau să stau mai mult în natură“, spune el.

Glampingul a fost deschis în 2021 pentru câteva săptămâni, iar din 2022 a avut primul sezon complet. Businessul este deschis, în medie, trei luni pe an şi poate acomoda peste 20 de persoane în acelaşi timp în cele şapte corturi. Marius Dumitran se mută în perioada verii în Brezoi pentru a putea avea grijă de business.

„Eu mai fug la facultate când mai am examene. Timp de nouă luni sunt profesor şi trei luni sunt antreprenor.“

Antreprenorul vrea să creeze evenimente pentru turişti în care să le ofere posibilitatea să se deconteze complet de la dispozitive şi tehnologie.

„Îmi doresc să ofer oamenilor oportunitatea să se rupă de tehnologie, chiar ne uităm la posibilitatea de a face tabere de câteva zile în care oamenii să îşi lase telefonul la intrare“, explică el.

Nevoia de se deconecta atunci când ducea o viaţă foarte agitată a observat-o şi la alte persoane, astfel că evenimente de tipul acesta ar putea prinde în rândul unor turişti.

Mai mult, Marius Dumitran vrea să amenajeze zone dedicate copiilor, dar şi celor care au posibilitatea să lucreze remote. Antreprenorul nu vrea să adauge alte corturi pentru a exista suficient spaţii dedicat facilităţilor de cazare şi relaxare.

Anul trecut, businessul a avut venituri de circa 13.000 euro, iar pentru anul acesta antreprenorul estimează venituri de 20.000 euro. Cu toate că 2023 a fost unul bun pentru turism, multe destinaţii din România au avut de suferit. Românii au preferat să îşi facă vacanţele în afara ţării mai mult decât pe meleagurile româneşti.

„Noi am avut o creştere faţă de anul anterior, dar nu au venit foarte mulţi turişti în zonă. Oamenii care au avut bani au mers în afară, iar cei care au fost la limită cu bugetul la renunţat la vacanţe. Am avut totuşi weekend-urile pline, dar încercăm să creştem gradul de ocupare din timpul săptămânii“, explică el.

Pe lângu turiştii români, Luna Rock a fost o destinaţie şi pentru străini, care au venit în special pentru festivalurile de muzică din zonă.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania