Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Oana Crăciun, o absolventă de Medicină veterinară pasionată de dans, a deschis anul acesta la Iaşi academia de dans Enoa Dance, căreia i-au călcat pragul până acum circa 100 de cursanţi

10.11.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

La Enoa Dance sunt predate stiluri de dans precum salsa, bachata sau kizomba, dar şi şedinţe private pentru dansul mirilor, destinate oamenilor care urmează să se căsătorească Preţul unui abonament lunar la Enoa Dance costă 180 de lei şi include opt şedinţe a câte 90 de minute fiecare.

Oana Crăciun a studiat medicină veterinară, dar şi-a descoperit pasiunea pentru dans în primul an de facultate, atunci când a devenit cursanta unei şcoli de dans din Iaşi, unde ulterior a şi început să predea. Anul acesta, în luna mai, ea a decis să pornească propria sa şcoală de dans şi aşa a luat naştere Enoa Dance, căreia i-au călcat pragul până acum circa 100 de cursanţi. „Şcoala de dans a fost creată anul acesta, în luna mai.

Timp de cinci ani am predat la o altă şcoală de dans din Iaşi. Eram în anul întâi la Facultatea de Medicină Veterinară când am început cursurile de dans. Am îneput cursurile acum şapte ani la acea şcoală, apoi am început să şi predau acolo şi în cele din urmă am decis să îmi deschid propria mea şcoală de dans”, a povestit fondatoarea Enoa Dance. Investiţia, spune ea, a venit din surse proprii, bani economisiţi de-a lungul timpului, şi s-a ridicat la aproximativ 13.000 de euro.

Aceşti bani au asigurat închirierea unui spaţiu cu oglinizi ataşate pe pereţi, cu parchet, sistem de sonorizare şi lumini, potrivit pentru susţinerea cursurilor. În prezent, la Enoa Dance Oana Crăciun predă stiluri de dans precum salsa, bachata sau kizomba, dar face şi şedinţe private cu oameni care urmează să se căsătorească, alături de care pregăteşte dansul mirilor. O şedinţă de dans, spune aceasta, poate avea loc cu minimum două persoane şi cu maximum 40 de cursanţi. Cel mai mic cursant are opt ani, iar cel mai vârstnic, 60 de ani, precizează antreprenoarea.

„Majoritatea cursanţilor sunt adulţi, dar avem şi copii pasionaţi de dans sau care vor să se pregătească pentru anumite competiţii. Cei mai mulţi cursanţi vin pentru că vor să îşi alimenteze o pasiune, pentru a învăţa lucruri noi sau pentru terapie prin dans, precum şi pentru distracţie şi socializare”, a adăugat ea.

Totodată, mulţi dintre cursanţii şcolii de dans sunt oameni care stau la birou toată ziua şi care vor să facă mişcare.

Preţul unui abonament lunar la Enoa Dance costă 180 de lei şi include opt şedinţe a câte 90 de minute fiecare.

Lecţiile de dans, explică fondatoarea, se împart  în mai multe categorii, în funcţie de nivelul cursanţilor, astfel: începător, atunci când cursantul nu a mai făcut niciodată cursuri de dans, începător 2, pentru cei care deja ştiu bazele stilurilor de dans, intermediar, pentru cei mai aprofundaţi, avansat sau performer, pentru cei care participă la evenimente şi competiţii.

Deşi a studiat într-un cu totul alt domeniu, Oana Crăciun a reuşit să înveţe ce înseamnă să fii instructor de dans din experienţa sa la fosta şcoală, unde a fost mai întâi cursant şi apoi, profesor. Astăzi, deşi nu are studii universitare în domeniul dansului, deţine certificări de la Federaţia de Dans Sportiv din România.

În viitor, antreprenoarea vrea să aducă alături de ea mai mulţi instructori de dans, care să acopere şi alte stiluri, printre care zouk, dans contemporan şi dans popular.

Oana Crăciun consideră că cea mai importantă calitate a ei a fost curajul atunci când a hotărât să pornească şcoala de dans, un proiect născut din pasiunea sa pentru dans, care, după cum spune ea, i-a depăşit aşteptările.

„În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă cu şcoala de dans este peste aşteptările mele. Îmi imaginam ceva mai mic, mai restrâns, însă nu a fost aşa. Mi-am închiriat din prima două săli şi am avut un număr mare de cursanţi faţă de aşteptările mele.”


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania