Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Mihaela Balica din Iaşi şi-a dat demisia dintr-o multinaţională şi a dat curs pasiunii ei pentru lucrul în lemn, iar anul trecut a creat Woodatree, brand sub care produce decoraţiuni din lemn recuperat

19.09.2023, 17:20 Autor: Alexandra Matei

În portofoliul Woodatree se găsesc tablouri şi oglinzi, iar în perioada următoare fondatoarea va lansa o nouă gamă de produse ce va cuprinde obiecte mici de mobilier pentru interior şi produse pentru grădină. Lemnul folosit provine de la oamenii din mediul rural, de la construcţiile demolate din Iaşi şi de la atelierele de tâmplărie.

Mihaela Balica din Iaşi a lucrat într-o multinaţională ca manager de expansiune, iar anul trecut a făcut trecerea la antreprenoriat din dorinţa de a îşi materializa pasiunea pentru lucrul în lemn. Astfel, ea a creat Woodatree, un atelier pornit în garajul părinţilor săi, în care creează decoraţiuni din lemn recuperat.

„Sunt o persoană creativă, dar care nu şi-a lăsat spaţiul necesar pentru a face ceva din asta. A existat însă mereu dorinţa de a face ceva pe cont propriu şi am decis, în cele din urmă, la început de 2022, să renunţ la jobul pe care îl aveam în multinaţională şi să deschid atelierul. Am fost autodidactă şi

mi-am căutat toate informaţiile pe internet. Woodatree este un atelier de artizanat în care lucrez cu lemnul recuperat. Fac decoraţiuni, fie că sunt oglinzi, tablouri sau lămpi, folosind o tehnică numită mozaic, ce presupune legarea anumitor bucăţi mici din lemn“, a povestit ea.

Investiţia pentru a porni atelierul, spune aceasta, a venit din fonduri proprii şi s-a ridicat la circa 5.000 de euro, iar banii au mers către achiziţia de utilaje şi materie primă.

Astăzi, produsele realizate de Mihaela Balica se vând pe site-ul propriu al businessului, pe reţelele de socializare şi pe platforma Etsy. În plus, antreprenoarea este în discuţii cu proprietarul unui magazin online de produse prietenoase cu mediul, urmând să îşi listeze produsele şi acolo.

În portofoliul Woodatree se găsesc tablouri şi oglinzi, iar în perioada următoare fondatoarea va lansa o nouă gamă de produse.

„Lucrez de câteva luni şi la o nouă gamă de produse care să răspundă cât mai bine nevoilor oamenilor. Îmi propun să creez produse de care oamenii chiar să aibă nevoie, nu care doar să arate bine şi să le placă. Astfel, lucrez acum la obiecte de mobilier mic pentru interior şi produse de grădină“, a detaliat ea.

Antreprenoarea se aprovizionează cu lemn, în general, de la oamenii din mediul rural. În plus, ea urmăreşte autorizaţiile de demolare din Iaşi şi le solicită proprietarilor să îi doneze lemnul, în timp ce o altă variantă de aprovizionare este să ia resturile de lemn de la ateliere de tâmplările pentru mobilierul mare.

Primul proiect mare pe care Mihaela Balica l-a avut a fost realizarea a 400 de decoraţiuni pentru un antreprenor care urma să le dăruiască angajaţilor săi, proiect care a venit la scurt timp după ce ea îşi începuse activitatea.

„Acesta a fost proiectul din care am învăţat cele mai multe lucruri“, afirmă antreprenoarea.

Unul dintre primele tablouri realizate de ea a ajuns, prin intermediul unei platforme online, în Australia, după care alte lucrări de-ale sale au mers la clienţi din Franţa şi Germania. În România, meţionează aceasta, comenzile au venit însă doar din Iaşi.

Preţul produselor Woodatree porneşte de la 100 de lei, dar poate să ajungă şi la câteva mii de lei. Cel mai scump produs vândut până acum, spune fondatoarea, a costat 3.800 de lei.

Mihaela Balica îşi desfăşoară activitatea în continuare în atelierul pornit din garajul părinţilor, însă planurile sale de dezvoltare vizează deschiderea unui atelier mai mare, pe care îl va construi de la zero.

„Am început să fac paşi în construirea unui nou atelier pentru care deja am cumpărat terenul. Acum, caut surse de finanţare. Estimez că aş avea nevoie de o investiţie de 50.000 de euro, întrucât terenul deja l-am achiziţionat.“

Anul trecut, businessul său a generat o cifră de afaceri de 10.000 de euro.

În viitorul apropiat, Mihaela Balica îşi doreşte să aducă alături de ea încă doi colegi, iar pe termen lung planul său este să creeze o comunitate a artizanilor locali din Iaşi şi să deschidă un magazin fizic în care să expună lucrările ei şi ale celorlalţi artizani.

Mihaela Balica, Woodatree: Am început să fac paşi în construirea unui nou atelier pentru care deja am cumpărat terenul. Acum, caut surse de finanţare. Estimez că aş avea nevoie de o investiţie de 50.000 de euro, întrucât terenul deja l-am achiziţionat.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania