Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Marin Pleşa s-a întors din Marea Britanie în comuna Măguri-Răcătău din judeţul Cluj, acolo unde a copilărit, şi a deschis un centru de închiriere de ATV-uri, după o investiţie de peste 30.000 de euro

26.10.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Centrul de închiriere are cinci ATV-uri l Turiştii au la dispoziţie nouă trasee, în funcţie de durată şi experienţă, care sunt împărţite în trei categorii: începător, intermediar, dificil  O tură cu ATV-ul costă 200 de lei per vehicul, iar în acest preţ intră echipamentul de protecţie – căşti, mănuşi, ochelari -, benzina, instructajul şi un test drive.

Marin Pleşa a plecat alături de familia sa în Marea Britanie, unde a lucrat în domeniul securităţii private şi în cadrul Ministerului de Interne timp de aproape nouă ani. Gândul său a fost însă mereu la momentul întoarcerii acasă, în comuna Măguri-Răcătău din judeţul Cluj. Anul trecut, dorul de casă l-a adus înapoi, iar odată cu această întoarcere a luat naştere şi proiectul ATV Măguri-Răcătău, un centru de închiriere de ATV-uri, pornit din dragostea sa pentru natură şi pentru plimbările pe munte.

„Sunt din Măguri-Răcătău şi am înfiinţat acest proiect în ideea de a explora natura şi a combina acest lucru cu mersul pe ATV. Am pornit proiectul anul trecut, după ce ne-am întors din Marea Britanie, unde am locuit nouă ani. Ne-am dorit să facem ceva cu banii pe care am reuşit să îi strângem în tot acest  timp, ceva care să ajute şi comunitatea locală şi să creeze şi surse de venit pentru familia noastră. Fiind iubitori de natură, am ales să dezvoltăm acest proiect”, a povestit Marin Pleşa.

El a pornit cu patru ATV-uri atunci când s-a întros din Marea Britanie, iar fiecare a costat circa 8.000 de euro. Anul acesta, spune fondatorul, a fost nevoie de al cincilea ATV, pe care a reuşit să îl achiziţioneze cu sprijinul primit din partea Băncii Transilvania.

ATV-urile de la Măguri-Răcătău au două locuri, astfel că dacă vin două persoane, menţionează antreprenorul, se pot bucura de aceeaşi experienţă, pe rând.

„În general, cei mai mulţi clienţi rezervă două sau trei ATV-uri. Eu îmi doresc să păstrez intimitatea, astfel că nu îmi place să combin mai multe grupuri. În principiu, plecăm în tururi private”, a mai spus Marin Pleşa.

Aproape 80% dintre clienţi de anul trecut au venit de peste hotare. Clienţii români, în general, sunt turiştii care se cazează la cabanele din apropiere.

Mersul pe ATV, spune fondatorul, este o activitate care poate fi făcută atât vara, cât şi iarna, însă în ambele perioade cele mai aglomerate sunt întotdeauna weekendurile. Până acum, în cea mai aglomerată zi, menţionează el, la centrul de închiriere au venit 60 de oameni.

Marin Pleşa a gândit pentru turiştii care calcă pragul centrului de închiriere nouă trasee, în funcţie de durată şi experienţă. Ele sunt împărţite în trei categorii: începător, intermediar, dificil. Cel mai lung traseu durează circa cinci ore dus-întors şi are în jur de 120 de km.

„Destinaţia este un loc superb, numit Molhaşurile Căpăţânei, o zonă cu mai multe ochiuri de apă de mărimea unui lac mic. Este o rezervaţie naturală protejată, unde se intră doar pe jos. Parcăm ATV-urile la circa 500 de metri şi apoi o luăm la pas.”

O tură cu ATV-ul, mai spune acesta, costă 200 de lei per ATV, iar în acest preţ intră echipamentul de protecţie – căşti, mănuşi, ochelari -, benzina, instructajul şi un test drive. La traseele lungi, mai adaugă antreprenorul, este organizat şi un prânz cu bucate tradiţionale.

Veniturile generate de businessul pornit de Marin Pleşa anul trecut au ajuns astăzi la circa 4.000 de euro.

Fondatorul îşi doreşte să ofere cât mai multe experienţe în natură pe ATV turiştilor care vin în Măguri-Răcătău, însă nu îşi propune să se dezvolte cu mai multe puncte de închiriere sau mai multe ATV-uri în zonă.

„Iubesc foarte mult zona şi am respect pentru locuitorii de aici. Să mă extind ar însemna mai multe ATV-uri şi mai multă forfotă. ATV-urile sunt zgomotoase, poluează, aşa că sunt de părere că punctul în care sunt acum este suficient pentru a ne bucura de natură şi de drumurile din zonă”, a mai spus el.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania