Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Lexure Legal Hub, primul hub de servicii juridice destinat cazurilor din sfera penal-economică: Observăm o maturizare a pieţei de business din România şi o dorinţă a companiilor de a se conforma regulilor

26.03.2024, 00:06 Autor: Roxana Petrescu

Lexure Legal Hub reprezintă un hub juridic format dintr-un colectiv de avocaţi ce colaborează în proiecte complexe, oferind expertiză şi servicii juridice specializate în sfera dreptului penal corporate.

Proiectul a fost lansat chiar anul acesa, pe 29 februarie, de trei fondatori: Adrian Şandru, George Zlati şi Dorel Herinean, toţi cu experienţă în domeniul white-collar crime. Pornind de la complexitatea cazurilor de criminalitate economică, hubul format din circa zece avocaţi specializaţi în diferite domenii poate livra soluţii personalizate pe fiecare caz în parte.

De altfel, această flexibilitate este de fapt şi elementul diferenţiator care recomandă Lexure Legal Hub. Hubul se adresează cu precădere companiilor, dar şi persoanelor fizice şi oferă servicii juridice în orice nişă a dreptului penal: de la vastul domeniu regrupat sub umbrela white-collar crime – infracţiuni din sfera mediului de afaceri – la fraude cu fonduri europene şi criminalitate informatică, în contextul creşterii incidenţei cybercrimes.

„Lexure Legal Hub este un concept pe care le-am gândit împreună şi care a fost lansat anul acesta pe 29 februarie. Nu suntem o casă de avocatură, suntem un coglomerat de mai multe entităţi pe care fiecare dintre noi le are în spate. Am încercat să ne unim forţele şi know-how-ul pentru a ne ajuta cât mai bine clienţii în mandatele pe care ni le încredinţează”, spune Dorel Herinean, unul dintre cei trei fondatori ai Lexure Legal Hub în cadrul emisiunii Afaceri de la Zero. Dorel Herinean este avocat în cadrul Herinean Dorel – Criminal Defence (Baroul Bucureşti), este specializat şi activează exclusiv în domeniul dreptului penal.

Dorel Herinean, unul dintre cei trei fondatori ai Lexure Legal Hub: Domeniile noastre de specializare sunt regrupate sub umbrela white collar crime şi criminalitate economică.


A gestionat şi a fost implicat în dosare vizând criminalitatea economică, white-collar crimes, cauze în care sunt implicate persoane juridice, drepturile omului şi probleme transfrontaliere.

“Am ajuns la această formă organizată în contextul în care înainte oricum am lucrat între noi în diferite formule, cu mandate încredinţate de clienţi. Aşa am văzut că ne putem completa”, a mai spus Dorel Herinean. Formula de hub le asigură avocaţilor care fac parte din platformă independenţa ca profesionişti, dar le dă oportunitatea de a lucra împreună pe cazurile complexe.

“Dretul penal al afacerilor este destul de nou în România. Noi suntem toţi specializaţi pe nişe diferite. Formăm fiecare echipă în cadrul hubului în funcţie de nevoia clientului. Ţinem cont şi de raportarea geografică pentru că avem avocaţi care ne permit o reprezentare facilă în tot teritoriul României”, a declarat Adrian Şandru, co-fondator Lexure Legal Hub. Adrian Şandru este un avocat în Baroul Bucureşti specializat în drept penal, fondator al Şandru Avocaţi. El este specializat în proceduri penale complexe, în domenii precum cooperarea judiciară internaţională, infracţiunile legate de fraudele cu fonduri europene sau naţionale, procedurile Parchetului European, şi managementul cazurilor complexe din sfera penal-economică. De asemenea, Adrian este specializat în legislaţia whistleblowing-ului şi oferă suport companiilor în implementarea sistemelor de conformitate şi prevenţie în materie de drept penal, precum şi în gestionarea investigaţiilor interne sensibile la nivelul companiei, se arată pe site-ul Lexure Legal Hub. Cel de-ai treilea fondator al Lexure Legal Hub este George Zlati care are o experienţă de peste un deceniu în dreptul penal, fiind specializat în criminalitate informatică (infracţiuni informatice) şi tehnologia blockchain.

“Domeniile noastre de specializare sunt regrupate sub umbrela white collar crime şi criminalitate economică. Aici putem include cybercrime, criminalitate transnaţională, atunci când o infracţiune este produsă în mai multe jurisdicţii, cum sunt fraudele cu fondurile europene. Mai acoperim infracţiunile de corupţie, de evaziune fiscală, malpraxis medical”, explică Dorel Herinean.

La nivelul mediului de business local, cei doi invitaţi din emisiunea Afaceri de la Zero spun că multe companii nu au puse la punct politici împotriva cazurilor de corupţie sau luare de mită, în comparaţie cu pieţele vest-europene unde sunt deja politici obligatorii.

“Nu există o cultură a acestor proceduri interne. Oamenii nu se gândesc la cum să prevină, dar acest lucru începe să ne fie impus prin anumite directive”, a declarat Dorel Herinean.

Adrian Şandru a amintit a rândul său că cele mai vulnerabile domenii sunt cele unde sunt rulate sume mari de bani fără a exista mai multe straturi de aprobare, cum este de exemplu agricultura. 

“Observ o maturizare a pieţei de business din România şi o dorinţă de a se conforma”, a subliniat însă Adrian Şandru.

Ca planuri de viitor, cei doi au spus că intenţia nu este de a creşte numărul avocaţilor din hub, decât dacă acest lucru poate îmbunătăţi serviciile livrate către client.

 “Nu intenţionăm să ne transformăm într-o structură rigidă. Ne vom păstra adaptabilitatea şi viziunea pe care o avem spre piaţa avocaturii. Aceasta este puterea unei structuri descentralizate”, a conchis Adrian Şandru.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania