Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Carmen Ioniţă a pornit cu gândul unei florării şi a ajuns să dezvolte un grup care livrează cadouri şi organizează nunţi: „În prezent, avem în organizare 60 de nunţi până în septembrie“

13.06.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Investiţiile totale până în acest moment depăşesc jumătate de milion de euro.

De la ideea de a deschide o florărie, Carmen Ioniţă a ajuns în câţiva ani să se specializeze în organizarea de nunţi şi petreceri private, creând un adevărat grup cu divizii diferite, printre care livrarea de flori şi cadouri, furnizarea de aranjamente pentru petreceri şi planificarea tuturor aspectelor pe care le presupune desfăşurarea unei nunţi.

„În 2008 am decis s-o iau pe drumul meu şi să mă dezvolt. Eram agent de vânzări, dar nu aveam satisfacţia de a avea un proiect al meu. Am început să organizez evenimente pentru mame şi copii, cu dorinţa de a face şi aranjamente florale. Timp de un an şi jumătate am organizat astfel de evenimente, apoi am decis să deschid şi un atelier de aranjamente florale pentru evenimente private. Până în 2012 doar asta am făcut. În paralel, am devenit şi wedding planner, iar în 2013 am primit prima dată bani pentru această muncă“, a povestit Carmen Ioniţă, fondatoarea We Do Wow Events, la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero.

În pandemie, ea a dezvoltat magazinul online Băiatul cu Flori, prin care livrează cadouri şi flori în Bucureşti prin livratorii proprii, o altă parte a businessului fiind cea de aranjamente florale, lumânări şi decoruri pentru evenimente - prin divizia We Do Wow Flowers.

Investiţiile totale până în acest moment depăşesc jumătate de milion de euro.

„În prezent, avem şi două spaţii de evenimente „ Wow Hambar şi Roua Garden, în Buftea şi în Domneşti. Spaţiile sunt luate în administrare pentru o perioadă de minimum şapte ani. Suntem o echipă de douăzeci de persoane „ angajaţi şi colaboratori „ şi fiecare se ocupă de altceva.“

Tariful pentru organizarea unei nunţi, spune Carmen, este cuprins între 3.600 şi 7.000 de euro, preţ în care intră coordonarea şi designul. Cele mai multe evenimente pe care le-a organizat sunt nunţi, dar Carmen Ioniţă şi echipa ei au început să se ocupe şi de evenimente corporate.

„Anul trecut cred că am depăşit un milion de euro cifră de afaceri. Sezonul nunţilor din acest an a început pe 29 aprilie pentru noi. În prezent, avem în organizare 60 de nunţi până în septembrie.“

Carmen Ioniţă spune totuşi că vede în piaţă o scădere a numărului de solicitări pentru serviciile unui wedding planner, iar oamenii nu îşi mai caută un organizator de evenimente cum o făceau înainte, principala cauză fiind dorinţa de a reduce costurile.

„Clienţii noştri sunt oameni cu venituri medii şi peste medie, cu studii superioare, clienţi care comunică foarte bine şi care îşi doresc să fie liniştiţi cu furnizorul lor.“

Pentru diferitele elemente pe care le implică organizarea unei nunţi, Carmen Ioniţă are, la rândul ei, propria reţea de furnizori pe care îi propune clienţilor. Tendinţele actuale, spune ea, se îndreaptă către accesorii cât mai simple când vine vorba de amenajarea localurilor în care urmează să aibă loc evenimentele.

„Cred că şi noaptea, dacă mă trezeşte cineva, ştiu ce înseamnă să organizezi un eveniment sau ce fel de flori şi câte se pun într-un buchet de o anumită valoare“, spune Carmen Ioniţă.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania