Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum au crescut. Ionuţ Popescu, fondatorul centrului de echitaţie Potcoava din Dâmboviţa, a ajuns la 1,2 mil. euro investiţie în business. „Antreprenoriatul este un proces continuu de învăţare“

25.08.2023, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

Centrul de echitaţie Potcoava din judeţul Dâmboviţa s-a dezvoltat în ultimii ani, în urma nevoilor turiştilor care ajungeau pentru echitaţie sau cazare, iar totalul investiţiei de până acum a fost de 1,2 milioane de euro, spune Ionuţ Popescu, cel care a fondat afacerea.

Anteprenorul are în lucru un alt proiect la Potcoava – o mică fabrică de lactate, care să acopere nevoile turiştilor, iar acest proiect mai adaugă la investiţia totală încă 200.000 de euro.

„În ultimii ani am înţeles mai bine nevoile oaspeţilor noştri, am făcut diferite îmbunătăţiri, avem acum manej acoperit, dezvoltăm o zonă de fermă - producţie de lactate, tot pornind de la faptul că toţi oaspeţii noştri îşi doreau foarte mult să mănânce nişte produse locale şi nu se putea, pentru că oamenii din zonă nu aveau autorizaţii şi avize pentru aceste produse. Am îmbunătăţit foarte mult serviciile faţă de când am început, pe partea tehnică, de tehnologie”, a spus Ionuţ Popescu.

În prezent, Potcoava înseamnă un centru de echitaţie cu 13 cai, cinci ponei şi un măgar, dar şi 13 camere într-o pensiune. În total, 19 oameni se ocupă de turiştii care ajung în comuna Runcu pentru echitaţie sau relaxare. Cea mai mare provocare pentru business a fost pandemia, care a ţinut afacerea închisă şi fără venituri timp de trei luni. Ulterior însă, antreprenorul spune că lucrurile au revenit, iar în 2022 nivelul businessului l-a depăşit pe cel din 2019. În 2022, Potcoava a ajuns la o cifră de afaceri de aproape 3 milioane de lei, în creştere cu 11%. În 2019, nivelul businessului era de 2,1 mil. lei.

Totuşi, ce s-a schimbat este comportamentul turiştilor, care nu mai fac programări cu mult timp înainte, ci mult mai brusc. În plus, şi segmentul de familii cu copii a mai scăzut, însă pe de altă parte se dezvoltă cel de corporate, companii care aleg Potcoava pentru a-şi trimite angajaţii să se relaxeze.

„Ne-am dori foarte tare să dublăm numărul de camera, doar că investiţia este foarte mare, probabil undeva între 800.000-1 milion de euro ar costa să mai facem încă o clădire, lucru care deocamdată depăşeşte puterea noastră financiară. Vom vedea, poate găsim o soluţie cu banca”, a mai adăugat antreprenorul.

El a precizat că gradul de ocupare în cadrul pensiunii este de 60%, însă provocarea cea mai mare este ca oamenii să vină şi în extra-sezon, şi în timpul săptămânii. Pentru acest lucru, el vrea să crească zona corporate, care aduce circa 30% la business în prezent.

„Cred că în fiecare an se deschid undeva între cinci şi 15 centre noi de echitaţie, doar că nu este aşa o dezvoltare fulminantă a industriei, ci mai degrabă o revenire la normalitate, după perioada comunistă în care a fost eradicată activitatea, acum ne întoarcem către normalitate”, a mai adăugat Ionuţ Popescu.

Pentru a creşte numărul turiştilor, antreprenorul vrea să dezvolte şi zona de echitaţie pentru oamenii experimentaţi, în special turiştii străini, care caută astfel de locuri.

„Majoritatea oamenilor care vin la noi sunt din zona Bucureşti – Constanţa, familii cu copii, de cele mai multe ori vin aici pentru bucuria copiilor, pentru a se bucura de natură. Suntem destul de prezenţi pe toate reţelele de social media în care sunt şi oaspeţii noştri, şi actuali, şi potenţiali şi cred că facem bine ce facem astfel încât se duc vorbe bune despre noi, e cel mai important în activitatea pe care o facem”, a mai adăugat fondatorul Potcoava.

El a precizat că experienţa de angajat, înainte având un job în IT, l-a ajutat în businessul propriu şi crede că fără perseverenţă, mai ales când apare o problemă, nu se poate face antreprenoriat.

Antreprenorul mai adaugă că se uită la cum se promovează alte centre şi unităţi similar cu Potcoava şi încearcă să adapteze modelele şi ce se potriveşte pentru businessul său. „E un proces de învăţare continuu”, adaugă fondatorul Potcoava.

„Sper ca în 10 ani să avem capacitatea să facem de zece ori mai mult tot ce facem acum şi să putem să oferim mult mai multor oaspeţi experienţele bune pe care le oferim acum. Sperăm să ne ţină energia şi să găsim şi finanţări, că nu e o activitate din care devii milionar peste noapte, ci una în care se adună banii puţin câte puţin”, a mai spus Ionuţ Popescu.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania