Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum au contribuit mai multe coincidenţe fericite la apariţia unui mic business cu flori presate. Bianca Bărbieru, Loe's Garden: Cerul este limita pentru diversificarea produselor. Îmi place foarte mult să creez

26.02.2024, 00:06 Autor: Roxana Petrescu

Un nume dat de fetiţa sa unei prietene imaginare şi o floare presată de aproape 20 de ani, găsită întâmplător între paginile unei cărţi, sunt câteva dintre momentele aproape magice care au determinat-o pe Bianca Bărbieru să lanseze în urmă cu patru ani un mic business, Loe's Garden. Iar cum lucrurile s-au legat, iar pasiunea de a crea obiecte pornind de la florile presate este mereu acolo, planurile sunt de a creşte în continuare.

„Loe's Garden este un nume dat de fetiţa mea unei prietene imaginare, când era mică. Ce mi s-a părut mie foarte interesant este că am auzit acest nume scornit de ea de la o prietenă care ştia din bunici şi străbunici că există o zână protectoare a zonei în care stăm (un mic sat de lângă Reghin), care se numeşte Loe. Numele a fost înaintea afacerii, Loe era cu noi de ceva timp“, spune zâmbind Bianca Bărbieru, fondatoarea Loe's Garden, într-un nou episod al Afaceri de la Zero.

În portofoliul Loe's Garden se găsesc acum mai multe produse care au ca punct de pornire florile presate şi pasiunea pentru acest procedeu, dar totul a pornit de la un tablou, oarecum tot de la o întâmplare fericită. „Familia mea este pasionată de flori de mult timp, mai ales tatăl meu, care are de când îl ştiu o grădină. Mereu era înconjurat de o grădină fascinantă. Acum aproape patru ani, mi-am mutat cărţile în noua bibliotecă şi am găsit nişte flori presate din grădina tatălui meu, flori de circa 20 de ani. M-a impresionat foarte tare cum s-au păstrat. M-am gândit că ar fi un cadou cu adevărat special pentru tatăl meu. Le-am înrămat, am căutat diverse tehnici, iar în momentul în care i l-am dat a fost profund impresionat.“

La fel de impreisonaţi au fost şi prietenii Biancăi, astfel că proiectul Loe's Garden a fost lansat. „Florile provin din grădina mea, cele sălbatice de pe dealurile din jurul casei, iar aici în comună am o prietenă foarte bună care este peisagist şi are fel de fel de flori pe care mă duc şi le adun constant. Locuiesc într-un mic sat de lângă Reghin. Ca specializare, sunt arhiect de interior, mulţi ani de zile m-am ocupat cu acest lucru şi încă o fac când vine către mine o cerere mai interesantă."

Bianca spune că şi-a dorit foarte mult să facă ceva cu resurse locale, care să nu aibă un atât de mare impact asupra mediului, cu un ciclu de producţie local, cât mai zonal. "Am reuşit să fac acest lucru prin Loe's Garden."

Partea foarte specială la tablourile Biancăi, dincolo de florile în sine, sunt ramele realizate din cupru. Investiţia la început a fost destul de mică şi orientată către achiziţia materialelor necesare şi câteva cursuri. Mai departe, au venit parteneriatele cu magazinele, pentru că Bianca şi-a dorit foarte mult expunerea fizică pentru tablourile sale, astfel încât viitori clienţi să poată intra în contact cu delicateţea pieselor Loe's Garden. Acum, are colaborări cu magazine din Braşov, Cluj, Câmpina, Constanţa şi anul acesta sper să mai adauge câteva pe listă. Cea mai aglomerată perioadă este de obicei la începutul anului.

"De la jumătatea lui ianuarie până la începutul lui martie este o adevărată vânzoleală la mine în atelier, dar îmi şi place foarte mult, aici îmi găsesc satisfacţia când văd că oamenii îmi apreciază produsele, când oamenii se grăbesc să achiziţioneze produsele ca să nu rămână fară ele."

Dincolo de tablouri, acum doi ani Bianca a început să creeze şi broşe, accesoriul său preferat, din dorinţa de a pune în valoare fiecare floare. Pe viitor, planurile sunt de a se extinde. "Mi-aş dori să fiu prezentă în cât mai multe oraşe pentru ca oamenii să vadă fizic produsele mele. Mi-aş dori şi un site, iar pentru diversificarea produselor cerul este limita. Îmi place foarte mult creez", mai spune Bianca. 


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania