Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Alina Avram, artist plastic, a înfiinţat Atelierul Artistului, un proiect prin care organizează târguri pentru absolvenţii de arte şi susţine ateliere de creaţie pentru copii, iar în paralel pictează tablouri şi creează obiecte decorative în propriul său atelier din Iaşi

22.09.2023, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ La târguri, cele mai cumpărate produse sunt bijuteriile, ceasurile şi obiectele din ceramică ♦ Produsele din atelier pe care Alina Avram le creează pornesc de la 200 de lei şi pot ajunge până la 800 de lei, însă tablourile mai mari merg şi până la 1.000 de euro ♦ La atelierele de creaţie participă copii între 4 şi 16 ani.

Alina Avram, artist plastic, a pornit proiectul Atelierul Artistului, din dorinţa de a aduce în acelaşi loc absolvenţii de arte plastice. Ea organizează târguri de două ori pe an prin acest proiect, la care participă zeci de artişti.

În paralel, fondatoarea proiectului susţine ateliere de creaţie pentru copii, pictează tablouri şi creează obiecte decorative în propriul său atelier din Iaşi.

„Proiectul Atelierul Artistului a pornit în 2013 din dorinţa de a separa artiştii autentici de pasionaţii de artă. Artiştii cu şcoală erau amestecaţi cu aceşti pasionaţi, iar noi am vrut să ne despărţim în cadrul acestor târguri care se realizau în oraş. Am creat propriul concept, Atelierul Artistului, iar prima noastră apariţie a fost în centrul comercial Palas din Iaşi. Suntem aşezaţi în cerc, iar în mijloc avem un atelier improvizat unde lucrăm, chiar în văzul oamenilor din centrul comercial – acesta este conceptul nostru. În 2015, am deschis o societate cu acelaşi nume“, a povestit antreprenoarea.

La târgurile care au în spate conceptul creat de Alina Avram participă artişti care fac bijuterii şi obiecte din piele, sticlă, ceramică, textile, argint sau lemn. Unii dintre ei vin încă de la primele ediţii ale târgului, în timp ce alţii sunt doar artişti sezonieri.

Criteriul de bază pe care toţi participanţii la târgul organizat de Atelierul Artistului trebuie să îl îndeplinească, subliniază fondatoarea, este să aibă o diplomă de specialitate în arte.

În atelierul său propriu, Alina Avram pictează tablouri de diverse dimensiuni şi creează obiecte decorative precum ceasuri de perete pe lemn şi pe sticlă pictată sau oglinzi. În plus, ea se ocupă şi de consultanţă în amenajări interioare.

„Avem clienţi care vin la atelier pentru a le amenaja spaţii cu obiectele create de mine – restaurante, pub-uri, pensiuni. Pentru proiectele mai mari, în general, colaborez şi cu alţi artişti“, a mai spus aceasta.

La târguri, cele mai cerute produse sunt bijuteriile, ceasurile şi obiectele din ceramică, în timp ce tablourile create de ea în atelier sunt cumpărate mai degrabă pentru a fi făcute cadou, având şi o valoare mai mare.

Produsele din atelier pe care Alina Avram le creează pornesc de la 200 de lei şi pot ajunge până la 800 de lei. Tablourile mai mari, însă, ajung şi la 1.000 de euro.

Prin proiectul său, ea are ocazia să lucreze atât cu artişti profesionişti, cât şi cu copii, iar prin intermediul atelierelor de creaţie pentru copii reuşeşte să înveţe în fiecare zi câte ceva de la micii cursanţi.

„Am început cu cursuri într-o grădinţă şi într-o şcoală particulară în 2009. După opt ani, am continuat pe partea de cursuri, dar le ţineam în atelierul meu. Astăzi, am ajuns să ţin patru ateliere de creaţie pe săptămână în atelierul meu, la care participă copii între 4 şi 16 ani“, a detaliat antreprenoarea.

Un atelier de creaţie pentru copiii mici costă 50 de lei, iar pentru pentru cei mari, de liceu, 60 de lei.

În următorii ani, Alina Avram va continua să dezvolte proiectul Atelierul Artistului pe toate cele trei laturi – creaţie proprie, târguri şi ateliere pentru copii -, iar dorinţa ei este să aducă în jurul ei cât mai mulţi artişti.

„În zece ani, mă văd cumpărând o căsuţă într-o zonă turistică pe care să o transform într-un mic muzeu şi în care să ţin workshop-uri pentru turişti. Va fi o căsuţă cu multă artă.“

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania