Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Alexandra Bojanopol şi Alin Tudorie s-au cunoscut prin intermediul unor cursuri de dans, iar în 2019 au făcut din pasiunea lor comună un business şi au deschis Adicto, propria lor şcoală de dansuri latino

19.01.2024, 00:06

Cursurile de dans sunt împărţite pe stiluri şi nivel de dificultate şi pot fi cursuri de grup sau ore particulare Pentru cursurile de grup sunt gândite abonamente cu 4, 8, 12 sau 16 şedinţe pe lună, însă există şi abonamente de 3 sau 6 luni Abonamentul cu patru şedinţe costă 190 de lei, iar cel cu opt şedinţe ajunge la 250 de lei, în timp ce o oră particulară costă între 250 de lei şi 450 de lei.

Alexandra Bojanopol, fost instructor de fitness, şi Alin Tudorie, instructor de dans, s-au cunoscut în 2016 prin intermediul unor cursuri de dans, iar trei ani mai târziu au decis să facă din pasiunea lor comună un business. Astfel, în 2019, ei au deschis Adicto în Bucureşti, propria lor şcoală de dansuri latino, căreia îi calcă pragul lunar 150-200 de cursanţi. „Adicto a luat naştere în anul 2019. Ideea a venit de la sine. Eu şi Alexandra ne-am cunoscut prin intermediul unor lecţii de dans, iar relaţia noastră a dus uşor-uşor către acest proiect de suflet. Am închiriat un spaţiu, pe care l-am transformat în a doua noastră casă. Am deschis pe

24 martie 2019, iar la o săptămână distanţă am avut şi primii cursanţi. Anul trecut, în fiecare lună am avut circa 150-200 de cursanţi”, au povestit cei doi fondatori. Şcoala de dans Adicto se află în zona Calea Moşilor, iar clădirea în care se desfăşoară cursurile are trei săli. Echipa Adicto, formată din cei doi antreprenori şi alţi 14 instructori de dans, predă cursuri de salsa, bachata sau kizomba. Cel mai îndrăgit stil de dans însă, subliniază Alexandra Bojanopol, rămâne bachata. Cei mai mulţi cursanţi, spune Alin Tudorie, ajung la Adicto prin recomandări sau prin intermediul promovării de pe social media. La cursurile de dans participă şi copii, însă ce mai mulţi cursanţi sunt adulţi. „În general, sunt oameni care vor să danseze, să se relaxeze după o zi de muncă. Sunt foarte variaţi cursanţii, vin din mai multe domenii, însă ceea ce îi aduce împreună este dansul”, a mai adăugat el. Alexandra Matei

Cel mai tânăr cursant, detaliază Alexandra Bojanopol, are patru ani, în timp ce cel mai vârstnic are 85 de ani – o doamnă care vine la lecţiile particulare de dans cu fiica ei.

Cursurile de dans de la Adicto sunt împărţite pe stiluri şi nivel de dificultate şi pot fi cursuri de grup sau ore particulare. Pentru cursurile de grup sunt gândite abonamente cu 4, 8, 12 sau 16 şedinţe pe lună, însă există şi abonamente de 3 sau 6 luni.

Abonamentul cu patru şedinţe costă 190 de lei, iar cel cu opt şedinţe ajunge la 250 de lei, în timp ce o oră particulară costă între 250 de lei şi 450 de lei. O şedinţă de grup, spun cei doi, poate acomoda maxim 30 de persoane.

Cei doi fondatori ai şcolii de dans Adicto au început să danseze în copilărie, însă niciunul dintre ei nu se gândea atunci că va face o meserie din pasiunea sa.

„Eram mică şi îmi amintesc că la cursurile de dans sportiv mă ducea bunica. Făceam cha-cha, vals. Treptat, am trecut prin mai multe stiluri de dans. Anii au trecut, iar în 2016 m-am apucat de salsa, bachata şi kizomba şi m-am înscris la cursurile de dans pe care le preda Alin”, a povestit Alexandra Bojanopol.

Pentru Alin Tudorie, prima interacţiune cu dansul a fost atunci când avea nouă ani. Mama sa l-a înscris la cursuri de dans sportiv, iar de atunci, întregul său drum prin viaţă a fost în paşi de dans.

Atunci când a venit la Bucureşti pentru a merge la facultate, el nu se gândea că va face o meserie din pasiunea sa pentru dans, însă a ajuns în cele din urmă să predea atât lecţii particulare, cât şi lecţii în cadrul altor şcoli de dans, iar deschiderea propriei şcoli a fost un pas firesc în dezvoltarea sa.

„Într-un astfel de business trebuie să fii capabil să rezolvi orice problemă. Ţinem şi cursurile de dans, dar trebuie să facem şi facturi şi să ne ocupăm şi de social media. Trebuie să ştii să schimbi un bec, să repari o clanţă. Sunt situaţii cu care ne întâlnim şi care ne iau prin surprindere, dar trebuie să le rezolvăm”, a mai adăugat Alexandra Bojanopol.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania