Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Trei tineri construiesc case şi blocuri pasive, izolate termic, şi vor să ajungă la 100 de locuinţe construite/an

16.11.2020, 00:08 Autor: Florentina Niţu

„Primii noştri clienţi sunt români din străinătate, care îşi pun mari speranţe în România şi au investit aici, dându-ne nouă un imbold din punct de vedere al finanţării şi al suportului.“

Gabriel Focşeneanu, Eugen Gogu şi Slavic Vlas au înce­put să construiască case pa­si­ve în 2015, ca o provo­ca­re să facă locuinţe foarte bine izolate termic şi fără să folosească gaze. Primul lor proiect a fost un ansamblu rezi­den­ţial de 32 de case ecologice, aflat în sec­to­rul 5 al Capitalei. Acum, ei construiesc blo­curi de acest tip în Mogoşoaia şi speră să se ex­tindă în viitor şi în alte oraşe din ţară.

„Businessul a pornit în urmă cu cinci ani de la nevoia unor locuinţe ecologice cu 100% ener­gie verde. Eu m-am ocupat de imo­bi­liare, având experienţă în acest domeniu de pes­te 10 ani. Ceilalţi doi asociaţi se ocupau de imple­mentarea pompelor de căldură în con­stru­irea caselor în regim privat“, povesteşte Gabriel Focşeneanu, fondator al Eco Villas.

El adaugă că prima bătaie de cap ca antreprenori a fost obţinerea autorizaţiei de con­strucţie, pentru că niciunul nu a mai con­struit de la zero un an­samblu rezidenţial. De altfel, o mare provocare a fost lipsa sur­sei de fi­nanţare, dar şi vân­zarea caselor din faza de pro­iect, deoarece clienţii erau sceptici nevăzând un model.

Astfel, primul ansamblu de case a fost re­a­lizat din două faze, o dată 16 case şi apoi ur­mătoarele, motiv pentru care a durat doi ani şi trei luni de la idee până la ultima încasare pen­tru cele 32 de ca­se construite în sectorul 5 al Bu­cu­­reştiului. „O casă pasivă este foar­te bine izolată termic, iar geamurile sunt speciale.“

„Primii noştri clienţi sunt ro­mâni din străinătate, care îşi pun mari speranţe în România şi au investit aici, dân­du-ne nouă un imbold din punctul de vedere al finanţării şi al suportului. Cunoşteau ter­me­nul de casă fără pierdere termică, cu­noş­teau designul. Am primit multe recomandări şi a contat foarte mult pentru noi“, spune Focşeneanu.

Costurile de întreţinere pentru o casă cu patru camere şi trei băi se ridică, în medie, la 2.400 de lei/an şi circa 200 de lei/lună iarna. Acestea includ plata curentului pentru gătit, spălat, apă caldă, încălzit sau ventilare. Încăl­zi­rea unui apartament cu două camere este de 50 de lei pe timp de iarnă.

Pentru al doilea ansamblu, antreprenorii au avut nevoie de o finanţare de 4 milioane de euro şi au apelat la finaţare bancară. Acum sunt la al treilea proiect şi construiesc trei blo­curi cu 154 de apartamente, dintre care 44 sunt predate, în Mogoşoaia, ce va fi gata în 2021.

„Ritmul nostru de lucrări este în concordanţă cu ritmul de vânzări şi românul este destul de sceptic la nou. Când îi spui omului că nu are gaze, e sceptic. Dar încet, încet frica românilor trece şi avem nevoie de o finaţare foarte mare, pentru că următorul proiect pe care ne dorim să-l începem preve­de construirea a 100 de apartamente pe an, dublu faţă de cât construim acum. Observăm o dublare a cererii“, spune Gabriel Focşeneanu.

Până acum au vândut case şi blocuri şi înainte şi după ce a fost finalizată construcţia şi speră ca pe viitor să vândă mai mult din faza de proiect, deoarece „e mai rentabil pentru noi că avem deja bani şi spaţiul e ocupat, dar e rentabil şi pentru client, căci „la cheie“ preţul e mai mare“. În paralel, ei se gândesc să dezvolte şi vile, cu design de tip loft, dar şi căsuţe.

„Apartamentele cu o cameră pleacă de la 43.000 de euro plus TVA, cele cu două camere pleacă de la 65.000 de euro plus TVA, cele cu trei camere pleacă de la 79.000 euro plus TVA, preţuri în fază de proiect. Pentru casele cu patru camere şi trei băi, pe care le-am vândut, preţul pleca de la 150.000-160.000 de euro“, afirmă Gabriel Focşeneanu.

El menţionează că profilul clienţilor lor e diferit, la apartamente fiind oamenii la începutul vieţii, cei care nu vor să locuiască foarte mult în Bucureşti, iar la case sunt clienţi cu buget mai mare, vor să locuiască permanent acolo. „Avem preţuri asemănătoare cu preţurile apartamentelor din blocurile vechi.“

Înainte de pandemie, spune fondatorii Eco Villas, au semnat vânzarea mai multor apartamente, dar şi pe timpul stării de urgenţă au dat lunar cel puţin o locuinţă, iar după revenirea la starea de alertă şi lucrurile au revenit la normal. „Am avut multe vânzări online.“

„Ne dorim să ne dublăm volumul de lucru şi volumul de vânzare, pentru că este cerere. Anul viitor să dublăm cifra de afaceri actuală. Anul viitor finalizăm blocurile din Mogoşoaia şi ne dorim să facem un proiect de case. Ne dorim să avem front de lucru şi să construim astfel de case şi, pe viitor, luăm în calcul şi extinderea în alte oraşe“.

Pentru anul 2020, compania estimează venituri de peste 12 mil. lei, iar pentru 2021 prognozează o cifră de afaceri de aproximativ 20 mil. lei.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania