Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Trei prieteni din Târgu-Mureş au pariat 15.000 de euro pe un concept de tip pasta bar, cu producţie integrată, şi se apropie de un milion de porţii de paste vândute

12.12.2020, 00:00 Autor: Florentina Niţu

„Orice business care începe de la zero este un risc“.

Marius Crişan, Bogdan Muntean şi Marius Mun­tean, trei prieteni pasio­naţi de paste, au pus pe harta oraşului Târgu-Mureş un concept de tip pasta bar, cu producţie integrată, în iunie 2020, după trei ani de la apariţia ideei, în care au investit 15.000 de euro din fonduri proprii. 

„Am început această afacere de la zero din pasiunea noastră pentru bucătărie, în general, şi paste, în particular. Visam de mult la un concept de tip pasta bar, o bucătărie deschisă, în care să producem singuri pastele de la zero şi să le peparăm după reţete italieneşti. Ne-am dorit un loc în care clientul să vadă, să simtă, să fie implicat efectiv în tot ce înseamnă pregătire“, povesteşte Marius Crişan, fondator al Ate­lierului de paste.

El spune că pasiunea sa pentru gătit este veche şi a avut ocazia să îşi îmbună­tă­ţească abilităţile în două bucătării profesioniste, în SUA, acolo unde a fost plecat prin programul Work and Travel în 2012. „Marius şi Bodgan au mai făcut business în acest domeniu, iar pasiunea mea combinată cu know-how-ul lor se completează reciproc“, subliniază Marius Crişan.

Iniţial, ei şi-au dorit să atragă fonduri prin programul guverna­mental Start-Up Nation pentru a porni afacerea, însă nu au fost eligibili. „Am mai gândit ideea şi cu fon­duri proprii am în-ceput. Investiţia a fost în jur de 15.000 de euro şi pri­mele paste le-am vândut pe 12 iunie.“

Fondatorii businessului Ate­lierul de paste afirmă că îşi do­reau să deschidă în 16 martie, însă au amânat startul, pentru că atenţia oamenilor era îndrep­tată în altă direcţie, cea a pande­miei de COVID-19. „Orice business care începe de la zero este un risc. Anul acesta o provocare a fost pandemia. Lipsa de vad, restricţiile de circulaţie au fost un mare minus pentru noi. A fost greu să le transmitem clienţilor valorile noastre doar prin intermediul unei porţii de paste livrate“, spune Bogdan Muntean, cel care s-a ocupat încă de la început de livrări cu maşina familiei.

Activitatea în Atelierul de paste începe zilnic de la 08:00, pentru că antreprenorii produc 100% pastele de la zero şi ulterior le prepară, astfel încât să le păstreze prospeţimea.

„Facem zilnic în jur de 60 de porţi şi terminăm treaba la 20:00. Suntem mici, dar businessul implică multă muncă.“

Coloana vertebrală a businessului, consi­deră ei, este că produc pastele de la zero. Într-o zi, au în medie 30 de clienţi, iar pastele sunt livrate în Târgu-Mureş, dar şi în zonele perif­e­rice. „Cele mai căutate paste sunt car­bo­nara. Se comandă destul de mult reţetele cla­sice. Avem clienţi care comandă pentru copiii lor de la 7-8 ani, dar şi pentru părinţii lor.“

„În următorul an vrem să dublăm venitul zilnic şi să ne extindem local, să facem o terasă. Nu ne gândim la extindere în Bucureşti, afacerea e mult prea mică momentan. (...) Ţintim spre alte ţări, dar ne dorim o dezvoltare pas cu pas, o creştere organică, naturală. Dorim să creştem numărul de clienţi, dar încă vrem să ne cunoaştem businessul“, mai spun fondatorii Atelierului de paste.

Ei se gândesc să acceseze fonduri nerambursabile pe viitor pentru a dezvolta afacerea. „Vrem să ne extindem, să avem un contact mai mare cu clienţii noştri.“

Marius Crişan consideră că un antreprenor are nevoie de viziune, răbdare, de bani şi de optimism, iar el împreună cu partenerii săi îşi doresc să îşi pastreze constanţa în produsele oferite şi în 2021.

„O să ajungem la primul milion de paste produse în curând. Am servit vreo 7.000-8.000 de porţii de paste până acum“, menţionează Bogdan Muntean.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania