Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Surorile Maria Morar şi Antonia Motântan produc cosmetice sub brandul Înmiresmat la Cluj şi vor să deschidă propriul magazin

27.04.2023, 00:05 Autor: Georgiana Mihalache

Povestea cosmeticelor Înmiresmat a fost „coaptă” timp de şapte ani de surorile Maria Morar şi Antonia Motântan, alături de părinţii lor, iar în octombrie 2022 au apărut şi primele produse, de la apa şi uleiul esenţial de lavandă până la creme de mâini, loţiuni, săruri de baie, produse care fac parte din ritualul de îngrijire.

„Părinţii mei şi ai surorii mele au hotărât să planteze lavandă într-o grădină din dorinţa de a ne înconjura de o plantă frumoasă, să avem o vedere frumoasă. Aşa am început şi eu şi sora mea să îndrăgim foarte tare această plantă. Am ajuns la concluzia că produsele cosmetice pot fi un rezultat sănătos şi frumos în urma întregului proces pe care l-am iniţiat alături de părinţii noştri”, a povestit Maria Morar, una dintre fondatoarele Înmiresmat. Ea este absolventă de facultate de Sănătate Publică şi astfel a înţeles nevoile oamenilor, în vreme ce sora sa, Antonia Motântan, a terminat pedagogia, însă s-a dedicat businessului familiei. „Noi aveam ideea, dar am început după ce a izbucnit pandemia să ne gândim serios să transformăm acest hobby într-o afacere. Am hotărât că produsele cosmetice sunt cele mai potrivite pentru acest lucru”, a mai spus Maria Morar. Cele două surori au avut chiar în familie un model de antreprenor, tatăl lor având o firmă în construcţii. Având acest exemplu, ele au fost atrase de această zonă de business şi în prezent continuă să lucreze în familie. „Am ajuns undeva la 20.000 de euro cu investiţia, din momentul în care am decis să transformăm hobby-ul în brand de cosmetice. Primul produs a fost apa de lavandă şi ulei esenţial, care fac şi astăzi parte din portofoliul nostru de produse“, a mai adăugat antreprenoarea.

„Acum avem o gamă pentru ritualul de îngrijire personală, care include cremă de mâini, loţiune de corp, săruri de baie, săpunuri naturale, uleiuri pentru corp, balsam de buze.”

Materia primă care ajunge în laboratorul Înmiresmat vine din grădina proprie plantată în urmă cu şapte ani, iar în prezent fondatoarele companiei au început să planteze şi trandafiri, mentă şi alte plante care să fie ulterior integrate în reţete pentru produse noi.

„Produsele Înmiresmat se găsesc pe platforma noastră online – inmiresmat.ro, dar încercăm să mergem fizic în diferite locaţii, să facem colaborări cu persoane care au magazine fizice dedicate produselor de nişă. Am încheiat o colaborare pentru a ne expune produsele în Bucureşti, în concept store-ul Alternativ. Colaborăm şi cu alte platforme, Dichisar, Zizacare, Iarmaroc, încercăm să mergem în cât mai multe direcţii prin care oamenii să ajungă la noi cât mai uşor. Targetăm farmaciile naturiste, unde oamenii merg specific pentru produse naturale”, a mai spus Maria Morar.

Ca planuri de viitor, antreprenoarea spune că vrea să crească numărul de clienţi şi să deschidă un showroom propriu, în care să fie şi alte branduri ale producătorilor locali.

„Nu este uşor să fii antreprenor, dar ne ajută faptul că suntem amândouă, ne susţinem reciproc în orice moment, am şi dezvoltat o relaţie frumoasă de-a lungul anilor. Credem că dacă noi reuşim să ne înţelegem, cu siguranţă vom face şi brandul să prospere şi să se dezvolte cât ne dorim”, a concluzionat Maria Morar.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania