Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup edition. Denisa şi Vlad Ioan au descoperit încălţămintea barefoot în urmă cu câţiva ani şi au adunat zece branduri într-un magazin online. Mai departe vor să intre în malluri

02.04.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Visul de a deschide un magazin Footshape Studio într-un mall este în continuare în mintea celor doi antreprenori, convingerea lor fiind că aşa ar putea ajunge la noi categorii de public, care nu cunosc acest concept şi care ar putea astfel să probeze încălţămintea.

Mai mult decât o modă, pentru Vlad Ioan încălţămintea barefoot a devenit o necesitate după ce toată viaţa avusese probleme în găsirea pantofilor potriviţi. Dornic să găsească o soluţie, s-a gândit să producă el singur încălţămintea care îi trebuie, până când a aflat că în lume există deja modele create pentru nevoile sale. Aşa s-a născut Footshape Studio, un magazin online cu încălţăminte barefoot, care permite poziţia piciorului desculţ.

„Este o încălţăminte care este făcută după forma piciorului, diferită de cea convenţională din magazine, care oferă protecţie şi lasă piciorul să se mişte normal. Eu am un picior un pic mai lat şi totdeauna am avut probleme în a-mi găsi încălţămintea potrivită. La un moment dat, am încercat să rezolv chiar eu problema aceasta, nici nu ştiam pe atunci că există încălţăminte barefoot. Am vrut să produc eu, aşa că am făcut cursuri specializate – de design vestimentar, de producţie de încălţăminte, până când am aflat că există încălţămintea barefoot”, a povestit Vlad Ioan la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero, găzduită în hubul BT Stup, dedicat antreprenorilor la început de drum. Încă de la început în acest parcurs i-a fost Denisa, soţia lui, alături de care, timp de câţiva ani, a testat diferite modele şi branduri de încălţăminte barefoot.

„Apoi am zis că e cazul să aducem acest tip de încălţăminte în România. Am lansat site-ul Footshape Studio în toamna anului 2023 şi am început cu branduri pe care noi le purtam, ne plăceau”, a completat Denisa Ioan. Originari din Târgovişte, unde au împreună şi o brutărie artizanală, cei doi au încercat la început să intre cu produsele distribuite de ei şi în malluri, cu un magazin propriu. Faptul că erau însă abia la început nu i-a ajutat, concluzia fiind că este greu să ai acces într-un centru comercial mare ca afacere debutantă. 

„Ce este distinct este forma încălţămintei. Eu am văzut o schimbare, înainte aveam dureri de picioare, dar acum nu mă mai confrunt cu asta, nu mai am astfel de probleme. Cine începe călătoria cu barefoot rămâne pe acest drum. Există încălţăminte barefoot pentru toate sezoanele şi toate vârstele, pentru diferite lăţimi ale piciorului. Încălţămintea are o talpă subţire şi flexibilă, primeşti feedback senzorial de la suprafaţa pe care calci, este uşoară.”

Preţurile pantofilor care se găsesc pe site-ul Footshape Studio pleacă de la 400 de lei şi pot ajunge pe la 900 de lei pentru o pereche de cizme, de exemplu.

„Vindem în principal în Bucureşti, dar şi în oraşele mai mari – Timişoara, Cluj-Napoca. Momentan nu suntem profitabili, dar încă suntem la început. Poate vom reuşi să construim ceva astfel încât să devenim profitabili, dar deocamdată suntem axaţi pe diversificarea portofoliului de produse. În prezent avem cam zece branduri disponibile pe site.”

Denisa şi Vlad Ioan spun că, dacă în România acest tip de încălţăminte abia se face cunoscut, în alte ţări este deja o tradiţie. Cehia, Spania, Slovacia sunt state care au adoptat foarte repede încălţămintea de acest tip.

„Există branduri care vor să facă şi încălţăminte barefoot cu stil, care să se încadreze şi în tendinţe oarecum. Eu cred însă că idealul de frumuseţe potrivit căruia piciorul să fie cât mai mic este greşit.”

Visul de a deschide un magazin Footshape Studio într-un mall este în continuare în mintea celor doi antreprenori, convingerea lor fiind că aşa ar putea ajunge la noi categorii de public, care nu cunosc deja acest concept şi care ar putea astfel să probeze încălţămintea.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania