Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Alexandru Manughevici şi prietena lui au pus bazele unui atelier de creaţie vestimentară în Bucureşti. Primele investiţii le-au făcut vânzându-şi casa

24.08.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Atelierul Avas Dresses se află în zona mallului Sun Plaza din Bucureşti, iar primele rochii au fost croite în iulie anul trecut.

Alexandru Manughevici şi-a dat seama că-şi doreşte să fie antreprenor în urmă cu aproximativ doi ani, când avea 25 de ani, iar în acest parcurs a cooptat-o şi pe prietena lui, alături de care a pus bazele unui atelier de creaţie vestimentară în Bucureşti.

Brandul lor, Avas, încă tatonează piaţa. „Ne dorim să îmbrăcăm oamenii pentru evenimente şi să transmitem faptul că în spatele fiecărui produs vestimentar este încapsulat un moment fericit din viaţa purtătorilor. Am ales această idee de afaceri în urma mai multor discuţii cu prietena mea, alături de care sunt implicat în această afacere”, a povestit Alexandru Manughevici la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero, găzduită de BT Stup. După ce s-au hotărât asupra acestui domeniu, au început să bugeteze costurile şi să caute un spaţiu în care să-şi desfăşoare activitatea. Au început totul în anul 2021. „Primii bani cu care am început au provenit din vânzarea casei în care locuiam, apoi am făcut şi un credit de nevoi personale.”

Atelierul Avas Dresses se află în zona mallului Sun Plaza din Bucureşti, iar primele rochii au fost croite în iulie anul trecut.  „Am vrut de la început să facem o colecţie proprie, ceea ce am şi făcut. Am vândut până acum câteva zeci de rochii, modelul nostru de lucru fiind pe bază de comandă. Plaja de preţuri este între 1.500 şi 16.000 de lei.” În prezent, Avas are un angajat permanent şi colaborează cu alte trei persoane, prietena lui Alexandru fiind şi ea implicată în procesul de producţie. „Este o mare problemă cu forţa de muncă în acest domeniu. Ne dorim să includem şi partea de consultanţă pentru clientele care ajung la noi.”

În urmă cu câteva luni, Alexandru Manughevici a aflat de existenţa hubului pentru antreprenori BT Stup, creat de Banca Transilvania, şi a căutat să afle în ce manieră activităţile care se derulează acolo îi pot fi de folos în afacere. „Am ajuns la BT Stup pentru că eram curios să văd ce se întâmplă aici, voiam să aflu lucruri noi, pentru că nu te învaţă nimeni să fii antreprenor. Din interacţiunile de la BT Stup, am învăţat că nu trebuie să renunţi niciodată să te educi în domeniul în care vrei să te specializezi.” Astăzi, deşi nu este convins că domeniul vestimentar este cel în care vrea să se dezvolte, Alexandru Manughevici spune că se vede antreprenor pe termen lung, ba chiar cu mai multe businessuri la activ în viitor.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania