Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Sportivii Horia Cristea şi Valentin Radu oferă cursuri de înot sub brandul Aqua Champions School şi vor să îşi creeze propriul bazin

07.11.2022, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Horia Cristea a pornit Aqua Champions School în 2015, odată ce a încheiat viaţa de sportiv de performanţă, iar ulterior s-a alăturat şi Valentin Radu În zece ani, cei doi foşti sportivi vor propriul bazin, o investiţie de aproape jumătate de milion de euro.

Horia Cristea, înotător de performanţă, cu performanţe semnificative atât naţional, cât şi internaţional, a fost nevoit să renunţe la sportul de performanţă după o accidentare în 2015. Tot atunci a decis să rămână în continuare în lumea sportului şi să deschidă o şcoală unde să predea înotul către copii.

Astăzi, circa 50-60 de copii se antrenează periodic, dar şi adulţii încep din ce în ce mai mult să acceseze cursurile Aqua Champions School. „Am fost circa 16 ani înotător de performanţă la cluburile Steaua, Dinamo şi Municipal Braşov. Am creat acest brand Aqua Champions School pentru copiii care doresc să înveţe să înoate, să se dezvolte armonios, să fie sănătoşi, să trăiască într-un mediu sportiv. Investiţia iniţială nu a fost mare, am deschis o asociaţie nonprofit. Apoi am investit în promovare”, a povestit Horia Cristea, fondatorul Aqua Champions School. Alături de el în business s-a alăturat recent şi Valentin Radu, la rândul său sportiv, cu care lucrează pentru a creşte brandul şi a dezvolta afacerea. „Eu înainte am mai lucrat la la un alt bazin şi, prinzând experienţă acolo, am văzut o oportunitate bună şi am avut o conexiune de la început cu Horia, spre aceleaşi obiective. Dorim să dezvoltăm această această activitate către mult mai multe bazine. Eu vin din sportul de performanţă, dar înotul la început a fost o pasiune. Apoi a devenit un loc de muncă şi acum tot din pasiune îl fac şi din empatie cu un copilaşii”, a spus şi Valentin Radu. Odată cu performanţele sportivilor români David Popovici şi Robert Glinţă, şi înotul a început să fie un sport urmărit, iar cererea pentru cursuri a crescut, spun fondatorii Aqua Champions School.

„Ca profil după performanţele avute, acum au început să vină din ce în ce mai mulţi copii,  foarte mici, iar asta nu poate să fie decât un lucru bun pentru că sunt numai beneficii. Dezvoltăm un program Aqua bebe, îi ajută foarte mult în dezvoltare, îi scoate din rutina lor zilnică, sunt beneficii pentru a creşte frumos şi a se dezvolta armonios. La noi vin copii de undeva de la 6-7 luni. Avem de la 4 ani cursurile pentru pentru copii. După 18 ani avem de adulţi până la veterani”, a mai spus Valentin Radu.

În plus, clienţii pot face şi kinetoterapie în apă, care ajută mai ales după operaţii sau înaintea unor intervenţii chirugicale pentru a întări musculatura.

Abonamentele în cadrul Aqua Champions School pornesc de la 600 lei pentru cele de grup cu opt şedinţe, până la 950 de lei la abonamentul individual cu opt şedinţe. Sunt şi abonamente de patru, 12 sau 20 de şedinţe.

„Un vis este să pot să îmi întemeiez o piscină şi să-mi creez o grupă de copii. Noi spre asta tindem, să putem să construim un bazin. Este greu pentru că sunt foarte mari costurile. Am spus dacă în zece ani nu reuşim să întemeiem bazin, înseamnă că undeva am greşit pentru că ştiu că în viaţă dacă îţi setezi ceva, cu siguranţă viaţa îţi oferă ceea ce ceri”, a spus Horia Cristea.

Costurile pentru acest proiect sunt între 400.000 – 480.000 de euro, fără a pune la calcul şi terenul pe care ar trebui să fie construit bazinul.

El mai adaugă că vede mulţi copii cu obezitate care încep să vină la bazin pentru a se antrena, însă infrastructura locală nu este bine dezvoltată. Antreprenorul a dat exemplul pe care l-a văzut în Statele Unite, unde zece sportivi aveau alături opt antrenori, fiecare specializat pe anumite procedee, în funcţie de probele pentru care sportivii se antrenau.

„Vrem să formăm o echipă de performanţă cu care să mergem la naţionale, la concursuri internaţionale. După şapte ani de muncă în acest domeniu am spus că vreau să fac acest lucru pentru copii. În momentul în care vor începe antrenamentele de performanţă, copiii trebuie să vină la bazin zi de zi. Trebuie să muncim, să ne menţinem tari psihic şi fizic”, a mai spus Horia Cristea.

Valentin Radu vede o creştere a interesului pentru înot şi în rândul persoanelor de peste 50 de ani, care caută să păstreze o viaţă activă.

„Am transferat din viaţa de sportiv în viaţa de mici antreprenori rigurozitatea. Trebuie în primul rând să fim riguroşi şi stricţi cu noi, apoi cu activitatea pe care o facem. Motivarea, avem o foame de reuşită foarte mare şi perseverenţa, credem în ceea ce ne dorim şi clar nu vom da greş dacă avem aceste trei unelte cu noi.”, a spus Valentin Radu.

Şi Horia Cristea a menţionat organizarea şi programul bine stabilit ca elemente pe care le-a luat din viaţa de sportiv şi le-a pus în cea de antreprenor.

„Nu este o viaţă uşoară, dar este o viaţă frumoasă pentru că facem ceea ce ne place. Dacă nu făceam ceea ce ne plăcea, nu mai eram aici”, a concluzionat Horia Cristea.

Horia Cristea, fondatorul Aqua Champions School: Un vis este să pot să îmi întemeiez o piscină şi să-mi creez o grupă de copii. Noi spre asta tindem, să putem să construim un bazin.

Valentin Radu, partener în cadrul Aqua Champions School:  Am transferat din viaţa de sportiv în viaţa de mici antreprenori rigurozitatea.



ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania