Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Şi-au descoperit pasiunea pentru flori presate într-o vacanţă la Roma şi au transformat-o într-o mică afacere. Care este povestea Stefans Pressed Flowers?

15.04.2024, 00:05 Autor: Roxana Petrescu

Magda şi Dan Ştefan au devenit mici antreprenori în martie 2020, exact într-un moment când multe afaceri îşi puneau sub semnul întrebării continuitatea. Dar prin implicare, afacerea lor a înflorit, coincidenţa frumoasă fiind că proiectul lor Stefans Pressed Flowers exact cu asta se ocupă, cu realizarea unui obiecte pornind de la frumuseţea florilor presate. Iar pe viitor planurile sunt tot de a creşte, cu răbdare, la fel ca până acum. 

„Într-o vacanţă la Roma am descoperit frumuseţea florilor presate. Apoi am făcut un atelier şi aşa am văzut cum poţi să realizezi lucrări cu flori presate. Aşa am început şi noi uşor-uşor să lucrăm singuri, iar prietenii să descopere ce facem noi. Am început să vindem şi aşa am devenit o mică afacere creativă”, spune Magda, care alături de soţul ei Dan Ştefan sunt fondatorii atelierului Stefans Pressed Flowers. Magda este avocată, iar în timp ce pentru ea Stefans Pressed Flowers este un part-time job, Dan, de meserie inginer, este implicat 100% în afacere.

„În 2018 s-a întâmplat totul, a fost ca un clic pentru noi, iar de atunci creştem uşor-uşor şi îi învăţăm şi pe alţii acest meşteşug. Şi noi am învăţat de la o maestră şi începem să dăm mai departe. Eu am profesat zeci de ani ca inginer, nu mai practic profesia, dar Magda este avocat şi azi şi pentru ea e doar un hobby în timpul liber”, explică Dan. Amândoi au fost invitaţi în cadrul celui mai recent episod al emisiunii Afaceri de la Zero. Primul pas a fost participarea la cursurile ţinute de Adela Maria Talpeş, maestră în domeniul florilor presate, cu o experienţă de 20 de ani în acest domeniu, spune Magda. Aceste cursuri au fost dublate de unele online, după care a urmat foarte multă practică. Abia apoi, în martie 2020, a venit firma. 

„Noi propunem un ierbar reinterpretat. Folosim pensete filatelice, care sunt uşor de găsit, scobitori şi lipici. În rest, florile se presează, sunt multe reguli, dar noi folosim tot ce avem prin casă, cărţile sunt la orizontală, mai ales cele vechi”, explică zâmbind Dan.

Până acum, munca se făcea în casa celor doi, dar Magda spune că deja se simte nevoia unei extinderi şi asta pentru că şi portofoliul Stefans Pressed Flowers a crescut. De la tablourile cu flori presate, cei doi au ajuns la art printuri, unele de mari dimensiuni care explorează frumuseţea detaliilor florilor din tablouri. Dincolo de zona de tablouri, imaginile cu flori presate se regăsesc acum pe obiecte precum tricouri sau sacoşe.

“Am ajuns să facem şi casete luminoase. Visăm să facem proiecţii video”, mărturiseşte Dan. În acest moment, piesele realizate de cei doi pot fi achiziţionate din două magazine, unul la munte, Inspiratio din Braşov, şi unul la mare, Rafia Studio din Constanţa. Magda şi Dan spun că investiţia în atelier nu a fost foarte mare, dar că un control atent al costurilor este util, altfel lucrurile tind să devină mult prea scumpe.

“Din 2020, noi am tot crescut. Nu am avut situaţii dificile, ci unele care ne-au luat prin surprindere în mod plăcut. Iar cifrele ne arată că suntem într-o continuă creştere. Suntem optimişti în călătoria noastră”, a încheiat Magda.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania