Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Raluca Miclăuş produce ambalaje sustenabile pentru cofetării într-o mică fabrică din Bacău şi speră la afaceri de 50.000 de euro

28.10.2022, 00:06 Autor: Alexandra Matei

„Am plecat pe nişa cofetăriilor, dar vrem să mergem mai departe de zona HoReCa, ne gândim chiar şi la industrie.“

Raluca Miclăuş a pus bazele fabricii MG Pack din Bacău anul trecut şi produce ambalaje sustenabile pentru cofetării. Planul său este ca în viitor să se dezvolte şi pe alte nişe în zona de ambalaje şi să ducă businessul la nivel global.

„Povestea a început în 2019, odată cu ordonanţa antiplastic ce prevedea interzicerea punerii pe piaţă a unor produse din plastic de unică folosinţă. De aici şi până la implementare au trecut doi ani, timp în care am pus la punct toate informaţiile necesare dezvoltării unui astfel de business şi aşa a luat naştere MG Pack, în octombrie 2021. Producem ambalaje pentru cofetării – discuri şi planşete de toate dimensiunile. Am plecat pe nişa cofetăriilor pentru că acestea sunt foarte căutate în momentul de faţă. În viitor, ne dorim să investim şi să dezvoltăm şi alte nişe pe zona de ambalaje. Vrem să mergem mai departe de zona HoReCa, ne gândim chiar şi la industrie”, a spus Raluca Miclăuş. 

Până acum, susţine aceasta, investiţiile au ajuns la circa 200.000 de euro, iar banii au venit, în mare parte, din surse proprii, dar şi din credit bancar.  În procesul de producţie se folosesc materiale precum cartonul şi microondulul, dar şi un alt tip de carton premium. Primul contract al MG Pack pentru furnizarea de ambalaje a fost semnat cu cofetăria L’Amande din Bacău, iar restul au venit de la sine. „Am încercat să intrăm pe piaţă locală, iar prin tehnologie – cu instrumente ca Facebook sau Google Ads – am reuşit să ne facem remarcaţi şi la nivel naţional. Am început să atingem aproape toate zonele din ţară”.  Până acum, businessul a avut şi câţiva clienţi din Europa. Planul ei este de a ajunge cu ambalajele MG Pack produse la Bacău în toată lumea.  Preţul unei cutii pentru torturi diferă în funcţie de dimensiune. Acesta porneşte de la 2,90 lei şi poate ajunge la 6,70 lei, sume la care se adaugă şi personalizarea dorită de client. 

În prezent, fabrica de ambalaje din Bacău funcţionează cu trei angajaţi, unul dintre ei fiind chiar fondatoarea. „Ne dorim să avem mai mulţi colegi. Este o problemă faptul că în acest domeniu nu există oameni deja formaţi. Însă, cât timp există dorinţă şi pasiune, totul se rezolvă.” În momentul de faţă, mai spune ea, este o perioadă incertă şi instabilă, întrucât preţurile au crescut foarte mult. Această creştere afectează atât businessul în sine, cât şi clienţii acestuia. Mai mult, menţionează fondatoarea, materia primă este tot mai greu de procurat, iar asta face ca preţul produselor să fie mai mare.

Una dintre provocările pe care Raluca Miclăuş le-a întâmpinat anul acesta a fost să îi convingă pe clienţi că ambalajul joacă un rol esenţial în promovarea şi vânzarea produselor.

MG Pack, estimează ea, va ajunge, la finalul unui an întreg de funcţionare la afaceri de circa 50.000 de euro.  „Pentru anul următor, estimăm o dublare sau chiar o triplare a cifrei de afaceri. Această creştere exponenţială ar putea veni prin investiţiile care continuă, prin produse şi clienţi noi şi prin promovarea businessului”.

Raluca Miclăuş nu este la primul proiect antreprenorial. Ea mai are în spate o experienţă pe care o continuă şi în momentul de faţă, o firmă de intermediere marfă pe care a deschis-o în 2018.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de

70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania