Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Marius Pentilie a pus bazele unei reţele de cabinete pentru psihoterapie şi coaching în Cluj-Napoca în 2009: „Astăzi, diferenţa este uriaşă faţă de piaţa de atunci“

13.04.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Reţeaua Mental Training numără în prezent 20 de cabinete în Cluj-Napoca şi deşi numărul ar putea părea mare, loc pentru extindere încă mai există, este de părere Marius.

Într-o societate prea puţin familiarizată cu ideea de a merge la psiholog pentru sprijin, în 2009, Marius Pentilie, absolvent al unui master cu această specializare, deschidea în Cluj-Napoca primul său cabinet de psihoterapie, împreună cu alţi doi parteneri. Tocmai terminase studiile, iar perspectivele de a-şi găsi un loc de muncă în domeniul pentru care se pregătise nu erau generoase.

„Oamenii nu mergeau la psiholog, iar posturi pentru psihologi nu prea existau. Erau doar câteva în spitale, dar şi acelea erau ocupate. Aşa că am deschis un cabinet cu încă doi colegi şi am început să profesăm, deşi era foarte dificil pe atunci. Oamenii nu ştiau de ce ar avea nevoie să meargă la psiholog, cum ar putea să-i ajute“, a povestit Marius Pentilie, fondatorul Mental Training, la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Treptat, s-au dezvoltat şi au început să atragă tot mai mulţi clienţi. În 2014, au încheiat prima colaborare cu un psiholog din afara cabinetului, deoarece clienţii erau mai mulţi decât timpul pe care îl aveau ei. Din 2014 până în 2020 au extins colaborările cu încă patru psihologi, iar din 2020 a urmat o adevărată „explozie“ a parteneriatelor, astfel că au ajuns în prezent la peste 30 de specialişti cu care colaborează.

„Mental Training este un centru de psihologie şi coaching. Avem servicii de psihoterapie pentru persoane fizice şi de coaching pentru companii. Lucrăm pe partea de dezvoltare personală şi psihoterapie, astfel încât să ajutăm oamenii să-şi transforme gândurile şi sentimentele în prieteni.“

Reţeaua Mental Training numără în prezent 20 de cabinete în Cluj-Napoca şi deşi numărul ar putea părea mare, loc pentru extindere încă mai există, este de părere Marius.

„Cred că cererea o să fie din ce în ce mai mare în următorii ani. Ne gândim să intrăm şi pe alte pieţe, cum este Bucureştiul. Momentan, activăm şi online, prin sesiuni virtuale, aşa că suntem prezenţi şi în alte oraşe şi chiar în alte ţări. Ne concentrăm însă pe clienţii noştri din Cluj.“

Marius Pentilie spune că, pentru primul cabinet pe care l-a deschis, investiţia a fost făcută din economiile acumulate în timpul masterului, când a lucrat ca barman. Timp de trei ani, a investit constant în cabinet şi îşi aminteşte că chiria şi toate celelalte cheltuieli ajungeau la 500 de euro.

„Am aplicat ulterior la un proiect european în cadrul căruia am câştigat 5.000 de euro, pe care i-am investit în realizarea site-ului şi în promovare. Cred că toate investiţiile făcute până acum se ridică la un milion de lei. Anul acesta am reuşit să iau un credit de la BT Mic pentru serviciile de promovare.“

Cel mai frecvent, spune fondatorul Mental Training, oamenii ajung la cabinetele sale cu probleme legate de depresie, stres şi anxietate. În aceste condiţii, cererile pentru serviciile de psihoterapie şi coaching au crescut foarte mult atât la nivel individual, cât şi în cadrul companiilor.

„Astăzi, diferenţa este uriaşă faţă de anul 2009. Provocările nu sunt neapărat mai multe, dar sunt diferite. Avem clienţi care lucrează în corporaţii, iar ei reprezintă o parte importantă. Tinerii profesionişti ñ medici, avocaţi, dar şi studenţii fac şi ei parte dintre clienţii noştri.“

O şedinţă de psihoterapie costă între 180 şi 300 de lei, în funcţie de experienţa terapeutului şi de cerere, existând şi posibilitatea de a încheia abonamente. Pentru o sesiune de coaching, preţul este între 250 şi 500 de lei.

„Anul trecut am avut o cifră de afaceri de un milion de lei. Pentru acest an preconizăm 2-2,5 milioane de lei, o cifră care ar trebui să tot crească.“

Planul lui Marius Pentilie pentru 2023 este să ducă serviciile de terapie şi de coaching şi mai mult în companii, deoarece, spune el, managerii devin tot mai interesaţi să-i facă pe angajaţi să fie mai fericiţi.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania