Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Maria Precub transformă containere în case şi spaţii de birouri sau cafenele pe care le trimite în Germania şi Ungaria, iar anul trecut a avut venituri de 600.000 euro

05.03.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Anul acesta, antreprenoarea are în plan să investească în propria linie de producţie a containerelor.

Maria Precub amenajează şi personalizează containere, pe care le transformă în căsuţe turistice, cafenele, birouri sau alte tipuri de spaţii în atelierul Muvin din Târgu-Mureş. Multe dintre căsuţele realizate merg în Germania şi Ungaria. Anul trecut, Muvin a avut o cifră de afaceri de aproape 600.000 euro. După ce a terminat facultatea, Maria Precub şi-a găsit un job într-o companie de logistică care se ocupa de vânzarea containerelor, însă ea şi-a dat seama că ar putea face ceva similar pe cont propriu.

„Am lucrat într-o firmă de logistică, acolo vedeam în fiecare zi intrând şi ieşind containere standard din curte. M-a deranjat această monotonie, aşa că am început să studiez puţin subiectul şi să caut idei în Occident despre ce se poate face dintr-un container. M-am decis să-mi fac un atelier", povesteşte Maria Precub.

Antreprenoarea a pornit businessul în 2016, când a început să aducă containere în principal din portul Constanţa şi să le transforme în case sau diferite spaţii în funcţie de ceea ce îşi doreau oamenii.

„Am început activitatea prin reînchiriere şi revânzare de containere, luam containere de la alţii, le customizam şi le închiriam mai departe. Din această activitate am reuşit să acumulăm un capital pe care l-am reinvestit pentru a ne dezvolta", spune ea.

Pandemia a adus o creştere a cererii pentru case realizate din containere, în contextul în care mulţi antreprenori au investit în mici unităţi de cazare precum A-frame sau tiny house-uri. Până acum un an, toate casele marca Muvin mergeau la export în special către Germania şi Ungaria, însă de anul trecut, casuţele ieşite din atelierul din Târgu-Mureş merg şi către piaţa locală. Exportul reprezintă circa 35% din cifra de afaceri.

„Când vine vorba de casă din container, oamenii se gândesc la o baracă sau un container standard, ceea ce nu este. Una este un container standard, iar noi oferim căsuţe confecţionate din containere maritime. Aceste este un aspect foarte important pentur că au o structură rigidă, iar izolaţia pe care o folosim este foarte eficientă", explică ea.

Muvin a realizat spaţii pentru instituţii precum şcoli sau spitale, dar şi mici cafenele, pizzerii, fast-food-uri, bazine de înot, garaje sau cabinete veterinare.

Antreprenoarea are în plan să investească în propria linie de producţie a containerelor, proiect care va începe anul acesta şi va fi finalizat în circa 2-3 ani.

"Pentru anul acesta, plănuim o investiţie destul de mare comparativ cu dimensiunea firmei. Dorim să facem o linie de producţie nouă, cu tehnologie nouă. O să fie o investiţie în jur de 600.000 euro, 50% din fonduri proprii şi 50% din fonduri nerambursabile", mai spune antreprenoarea.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania