Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Luminiţa Sişu a trecut de la crearea de haine la producţia de genţi sub eticheta Volart. „Am ajuns în momentul în care aproape că nu fac faţă cererii“

08.12.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Cu o investiţie de 20.000 de euro, bani alocaţi pentru utilaje şi materie primă, a început să producă genţi din piele naturală, care au depăşit deja hainele ca vânzări, în oar nouă luni de activitate.

Plăcerea de a crea piese vestimentare, o îndeletnicire pe care a descoperit-o încă din copilărie, a îndemnat-o pe Luminiţa Sişu, inginer de profesie, ca, ani mai târziu, să pună bazele unui atelier de modă. Vremurile s-au schimbat, a închis acel business, pentru ca, peste încă nişte ani, să revină la creaţia de haine şi, mai recent, la o nouă linie de business – confecţionarea de genţi din piele. „A fost visul meu din copilărie să fac creaţie vestimentară, mereu mi-am dorit o casă de modă în care femeia să fie consiliată din toate punctele de vedere. Afacerea cu haine a pornit în 1997, cu un atelier în care aveam peste 20 de angajaţi. Viaţa m-a determinat să pun punct acelui business în 2008. Ulterior, am cochetat cu alte joburi, printre care şi cel de director de bancă, iar câţiva ani mai târziu mi-am propus să reîncep afacerea, dar mi-am dorit foarte mult să fac ceva cu mâinile mele. În primul business nu lucram manual, eram doar manager”, a povestit Luminiţa Sişu la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. În noua afacere, fondată în 2017, a început să facă haine, apoi i-a venit ideea de a picta, un gând pe care îl avea de când era copil. A experimentat pictatul pe tricotaje, cu vopsea specială pentru textile, şi aşa s-a făcut cunoscută, cu rochiile pictate.

Lucrează foarte mult pe comandă, mai ales că majoritatea femeilor nu se regăsesc în tiparele standard. „Mi-am format din nou o echipă de oameni, am câteva angajate pe partea de croitorie, iar eu doar pictez. Atelierul meu se află în Brăila, pe artera principală a oraşului, foarte aproape de Teatrul «Maria Filotti». Acolo investiţiile nu se termină niciodată.”

Anul acesta, Luminiţa Sişu a lansat o linie nouă de business, de marochinărie. Cu o investiţie de 20.000 de euro, bani alocaţi pentru utilaje şi materie primă, a început să producă genţi din piele naturală, care au depăşit deja hainele ca vânzări, în doar nouă luni de activitate.

„Sper ca aceasta să devină linia principală de business, pe asta mă concentrez acum. Preţurile pornesc de la 400 de lei şi ajung la 1.200 de lei pentru o geantă. Am ajuns în momentul în care aproape că nu fac faţă cu producţia pentru cererea pe care o am.”

Clientele Volart cumpără în principal de pe site-ul brandului, în acest moment existând un singur magazin fizic, în Brăila. Luminiţa se gândeşte însă să aducă produsele sale şi într-un magazin în Capitală. Următorul obiectiv este să extindă brandul şi în afara ţării.

Preţurile pornesc de la 400 de lei şi ajung la 1.200 de lei pentru o geantă.


„Am cliente de toate vârstele şi din toate clasele sociale, dar în special din marja 30-50 de ani, majoritatea căsătorite, cu copii şi foarte multe cadre medicale.”

O provocare pentru Luminiţa Sişu este identificarea finanţării, ea spunând că anul acesta nu a găsit variante prin care să acceseze fonduri pentru dezvoltarea şi tehnologizarea activităţii. Producţia, în majoritatea domeniilor, spune ea, a fost şi este o activitate care se loveşte de multe obstacole.

În următoarea perioadă, fondatoarea Volart se pregăteşte pentru participarea la târgul de Crăciun NOEL din Bucureşti.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania