Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Irina şi Corina Tudor, două surori din Constanţa, au deschis un altfel de spaţiu de evenimente, Urban Hub. „Vrem să îi scoatem pe oameni din casă, din rutină“

16.06.2023, 00:06 Autor: Roxana Petrescu

Două surori din Constanţa, provenite dintr-o familie de antreprenori, au deschis anul acesta Urban Hub, un spaţiu de evenimente diferit, gândit mai degrabă ca un facilitator de interacţiuni sociale într-un oraş care, în ciuda potenţialului, este aproape lipsit de activităţi destinate tinerilor şi nu numai.

Irina şi Corina Tudor nu sunt la prima experienţă antreprenorială, apetitul pentru afaceri pe cont propriu fiind dezvoltat chiar de familie, părinţii celor două surori fiind la rândul lor antreprenori.

„Tatăl nostru ne-a spus mereu să facem ceva pentru noi. De altfel, când eram întrebată ce vrei să te faci când eram mică, spuneam că vreau să devin business-woman”, spune Corina, absolventă a Academiei de Studii Economice, cu un master în asigurarea calităţii în afaceri. Corina nu este la primul business, fiind make-up artist şi având o linie de produse creată chiar de ea.

Irina, sora ei, este absolventă a Facultăţii de drept, cu un master în ştiinţe penale, şi are deja câteva interacţiuni cu proiecte din industria alimentară.

„Amândouă am mai avut exeperienţe de genul, am crescut într-o familie de antreprenori şi ne-a fost destul de uşor să facem asta”, spune Irina, prezentă alături de sora ei într-un nou episod al emisiunii Afaceri de la Zero. Dorinţa de a avea un business comun s-a intersectat cu o nevoie reală de spaţii de evenimente altfel în Constanţa, un oraş care, în ciuda dimensiunii, este sărac pe zona de proiecte care să genereze interacţiuni în rândul tinerilor şi nu numai. De altfel, chiar mama celor două a fost în căutarea unui spaţiu pentru evenimentele de familie, dar nu a găsit la acel moment ceea ce-şi dorea în afara clasicelor săli de „nunţi, botezuri, cumetrii”.

Identificarea spaţiului pentru ceea ce avea să devină în martie anul acesta, Urban Hub, a fost şi o chestiune de puţin noroc.

„Ideea a plecat de la a treia soră cum îi spunem noi, o prietenă de familie, care avea o casă şi care ne-a rugat să facem ceva acolo. Aşa că am zis să facem un concept nou, să atragem repede clienţii. Când am văzut casa, curtea, am zis asta e, uite mamă, ce ţi-ai dorit tu asta facem. Apoi am început să facem planurile, dar ne-am mişcat destul de repede”, spune Corina.

Şantierul a durat cam două luni, îşi aminteşte Irina, spaţiul pentru Urban Hub fiind o casă din 1934, într-o zonă centrală a Constanţei, care beneficiază şi de o curte.

„E o casă superbă, în interior avem un spaţiu mare pentru evenimente, un lounge pentru workshop-uri sau întâlniri de business, un birou pe care îl putem închiria ca zonă de co-working şi o curte generoasă unde putem găzdui evenimente până la 30 de persoane”, spune Irina. Dacă este închiriat cu totul, Urban Hub poate găzdui circa 50-60 de persoane. Designul a fost gândit şi executat tot de cele două surori, care şi-au dorit un spaţiu minimalist, simplu, cu câteva piese decorative şi puţin mobilier astfel încât să poate fi uşor personalizat în funcţie de eveniment. Investiţia s-a ridicat la circa 40.000 de euro, economii şi credit bancar.

„Pe 25 martie am făcut primul eveniment. Eu fiind make-up artist am zis că va fi uşor să aduc eu oameni pentru prima oară. Primul eveniment a fost despre machiaj”, spune Corina. De atunci, au urmat un târg de accesorii şi haine, workshop-uri interactive, aniversări, o cununie, un art breakfast, dar şi o cină destinată culturii gastronomice din Italia, unde chef-ul a fost chiar Irina.

Care a fost cea mai mare dificultate? Chiar comunicarea conceptului de hub.

„E restaurant, e pub? Asta ne întrebau oamenii. A fost greu să îi facem să înţeleagă că nu suntem o sală de nunţi-botezuri-cumetrii, ci o casă de socializare. Viaţa socială în Constanţă e scăzută, tinerii nu prea au ce face în oraş. În oraşele mici se iese în 2-3 locuri şi atât. Aşa că provocarea este să îi scoatem pe oameni din casă, din rutină”, spune Corina.

Dar feedback-ul a fost bun, aşa că cele două surori pun la cale mai multe evenimente de concept propriu pentru vara aceasta, cum ar fi un barbeque party. De asemenea, pe zona de evenimente private, ele se pot ocupa de toate detaliile, de la planificare, la mâncare, băuturi sau decoraţiuni, astfel încât clientul să fie doar un invitat la propria petrecere. Între timp, cele două surori au luat legătura şi cu companiile prezente în Constanţa, Urban Hub putând deveni gazda unor evenimente cum ar fi lansarea de produse sau alte proiecte corporate.

„Vrem o echipă mai mare, să facem evenimente interesante, ceea ce în Constanţa nu prea există. Vrem să încasăm atât de mult încât să nu mai venim cu bani de acasă pentru primul an. De anul viitor cred că vom putea vorbi despre profitabilitate”, au mai precizat cele două surori.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania