Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Ioana Armean şi soţul ei au adus pe piaţa locală un concept de construcţii modulare versatile şi au instalat două modele într-un parc recreaţional din Cluj

19.04.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Primele două module Inboxlifestyle se află în comuna Cămăraşu din judeţul Cluj, unde cei doi antreprenori au dezvoltat şi un parc recreaţional pentru familii.

Ograda mea, o firmă pe care Ioana Armean şi soţul ei, originari din Cluj, au fondat-o ca o alternativă la joburile pe care le aveau în companii, a devenit în 2020 reprezentant unic pe piaţa locală al unui concept de construcţii modulare dezvoltat în Letonia. Primele două astfel de module pot fi vizitate în acest moment în cadrul unui parc recreaţional fondat de aceiaşi doi antreprenori lângă Cluj-Napoca.

„Ograda mea are o poveste de şase ani, este o afacere de familie creată de mine şi soţul meu, din nevoia de a avea un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Nu ne mai regăseam în statutul de angajaţi în corporaţii, în domeniul IT, aşa că am început să construim împreună mai multe proiecte”, a povestit Ioana Armean, cofondatoarea Ograda mea, la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero.

La o întâlnire pentru start-up-uri în Letonia, soţul ei s-a întâlnit cu fondatorul conceptului de construcţii modulare Inboxlifestyle, arhitect de profesie. Au început să discute şi aşa a luat naştere colaborarea pe care o au astăzi.  „Ne-am îndrăgostit de acest proiect dintr-o nevoie personală, deoarece eram în căutarea unei soluţii de locuit durabile, confortabile şi care să se poată preta locuirii pe termen scurt. Am luat iniţiativa de a aduce produsul la noi în ţară deoarece nu găseam pe piaţa autohtonă ceva care să ne satisfacă cerinţele de calitate şi mobilitate, cu costuri de întreţinere minime.”

Activitatea de producţie din spatele Inboxlifestyle este în Letonia şi parţial în Germania, iar Ioana şi soţul ei sunt dealeri exclusivi pentru acest produs în România. După ce l-au experimentat personal, au decis să-l aducă şi pentru alţi potenţiali amatori.

„Am participat la un târg imobiliar la Bucureşti, iar produsul a fost foarte bine primit şi feedbackul a fost foarte bun. Prin urmare, am achiziţionat două module pentru a putea fi vizitate. Ele se află în comuna Cămăraşu din judeţul Cluj, unde am dezvoltat un parc recreaţional pentru familii, care se întinde pe o suprafaţă de 4,7 hectare. Credem că aceste module se vor vinde organic, când oamenii vor veni şi le vor experimenta.”

În parcul recreaţional există o zonă de picnic, o zonă de hamace, una pentru grătare, un lac pentru pescuit de agrement, grădină de legume cultivate organic, livadă. Tot acolo sunt organizate frecvent workshopuri tematice, iar anul acesta antreprenorii vor să extindă serviciile şi să închirieze spaţiul pentru evenimente private şi teambuildinguri.

„Am investit până acum 110.000 de euro în acest parc, majoritatea banilor fiind din surse personale. Am accesat însă şi o finanţare de la BT Mic.”

Ioana Armean spune că există mai multe aplicaţii pentru produsul Inboxlifestyle, care este confecţionat din fibră de sticlă. Un astfel de modul se poate folosi, de exemplu, ca office box, se poate amplasa în grădină sau poate fi parte dintr-un camping, poate fi un modul potrivit pentru locuire, poate funcţiona ca saună, spaţiu panoramic, grup sanitar sau retail box. Suprafaţa standard este de nouă metri pătraţi utili.

„Un office box izolat şi dotat costă de la 14.000 de euro plus TVA, iar un modul de camping box mobilat, dar fără baie, costă 15.000 de euro plus TVA. Mai avem un modul ultradotat, care oferă o şedere superioară şi include şi partea de bucătărie, la un preţ care porneşte de la 20.000 de euro plus TVA.”

Ioana Armean şi soţul ei au adus acest concept în România chiar înainte de pandemie, iar ulterior producţia a fost oprită pe perioada Covid-19. Totuşi, businessul a rezistat. Aceste module se vând foarte bine în ţările scandinave, spune Ioana, mai ales că rezistă foarte bine la temperaturi extreme, fiind foarte bine izolate.

„Pe lângă livrarea căsuţelor gata de locuit, oferim şi servicii de proiectare şi design pentru nevoile personalizate ale clienţilor noştri, de a pune în valoare locaţia unde sunt amplasate şi specificul afacerii. Acestea se pot automatiza foarte uşor, având ca sursă de energie curentul electric. Se pretează la integrarea cu sistemele fotovoltaice, eoliene, smart home.”

Un office box izolat şi dotat costă de la 14.000 de euro plus TVA, iar un modul de camping box mobilat, dar fără baie, costă 15.000 de euro plus TVA.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania