Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Horea Moldovan, bijutier, a înfiinţat Mr. H Jewellery, un atelier de bijuterii din Cluj-Napoca, unde creează inele de logodnă şi verighete din aur care ajung în toată ţara

17.02.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

„Avem circa 200 de modele propuse de noi, dar dacă le numărăm şi pe cele făcute la comandă, probabil sunt mii de bijuterii în portofoliu“.

Horea Moldovan a fost întotdeauna pasionat de lucrul manual, iar pe vremea când era în armată a descoperit dragostea pentru bijuterii. El a intrat în acest domeniu încă de când era foarte tânăr, a avut mai multe businessuri cu bijuterii în afara ţării însă în 2017 a decis să se întoarcă în România şi să aducă şi aici arta bijuteriei. Astăzi, Horea Moldovan conduce, alături de fiicele şi soţia sa, propria afacere – Mr. H Jewellery, un atelier de bijuterii din Cluj-Napoca în care creează inele de logodnă şi verighete, dar şi alte bijuterii din aur.

„Mr. H Jewellery este un business pornit de tatăl meu, pe care astăzi îl conduce împreună cu mine, celelalte două surori ale mele şi soţia sa. Suntem cinci persoane implicate, toţi din familie. Tatăl meu este bijutier dintotdeauna. A pornit pe acest drum de foarte tânăr, din 1983, încă de când era în armată. Era foarte pasionat de lucrul manual şi a intrat în businessul acesta cu aurul. Pe parcursul anilor, a avut mai multe afaceri în acelaşi domeniu, multe dintre ele şi în afara ţării. Eu şi sora mea mai mare l-am convins să revină în România şi să aducă şi aici arta în bijuterie, care s-a uitat de-a lungul timpului”, a povestit Erica Moldovan, una dintre fiicele fondatorului.

Mr. H bijutierul, aşa cum este cunoscut Horea Moldovan, creează orice fel de bijuterii, însă în principiu se axează pe partea de inele de logodnă şi verighete, acele bijuterii pe care oamenii le poartă în fiecare zi din viaţa lor.  Există o colecţie standard, realizată după propunerile fondatorului pentru inelele de logodnă şi verighete, dar şi produse făcute la comandă. 

Bijuteriile realizate de acesta sunt împărţite în colecţii pe ani, întrucât la fiecare final de an, este gândită o nouă colecţie. „Cred că avem circa 200 de modele propuse de noi, dar dacă le numărăm şi pe cele făcute la comandă, probabil sunt mii de bijuterii în portofoliu”, a adăugat fiica lui Horea Moldovan.

Povestea Mr. H Jewellery a pornit într-un atelier din Gherla, judeţul Cluj, însă acum producţia are loc la Cluj-Napoca, într-un atelier mai mare. Acesta este un punct de lucru, care funcţionează pe bază de programare, clienţii având nevoie în general de o oră pentru alegerea bijuteriei.

În medie, într-o lună, Horea Moldovan poate produce circa 50 de inele. Pentru crearea unei verighete simple, spune Erica Moldovan, sunt necesare 2-3 ore, iar pentru una foarte complexă, 3-4 zile de lucru constant.

Viitorii miri, mai spune aceasta, îl caută pe Mr. H chiar şi cu un an sau doi înainte de nuntă, întrucât au posibilitatea de a programa livrarea verighetelor în preajma evenimentului.

„Nişa noastră sunt produsele personalizate. Faptul că noi le permitem clienţilor să modifice inclusiv modelele pe care noi le propunem face din fiecare bijuterie să fie unică.”

Cele mai accesibile produse din portofoliul Mr. H Jewellery pornesc de la 1.500 de lei, în timp ce cea mai scumpă piesă aflată acum la vânzare ajunge la 16.500 de euro. Aurul roz, afirmă Erica Moldovan, este preferat în special de femei, iar aurul negru, cu pietre închise la culoare, este adesea alegerea bărbaţilor.

Una dintre cele mai speciale piese pe care Horea Moldovan le-a creat în toţi aceşti ani este o bijuterie cu un mecanism făcut din aur, formată din două flori, ale căror petale pot fi învârtite astfel încât culorile să se schimbe şi să se asorteze cu ţinuta.

Bijuteriile create în atelierul din Cluj-Napoca se vând atât fizic, cât şi online. Vânzările online au luat amploare imediat după pandemie, spune ea, iar acum, digitalizarea businessului este o direcţie importantă de dezvoltare.

„Vrem să ne dezvoltăm mult pe partea de online. Vrem să rămânem fizic în Cluj, dar prin intermediul onlineului vrem să ajungem în toată România. Avem mulţi clienţi din Arad, Iaşi, Bucureşti şi Sibiu.”

Anul trecut, businessul familiei Moldovan a generat o cifră de afaceri de 250.000 de lei, iar anul acesta, afirmă Erica Moldovan, este aşteptată o dublare a acestui rezultat.

În următorii ani, familia de antreprenori îşi propune să extindă capacitatea de producţie şi să facă din  Mr. H Jewellery unul dintre cele mai cunoscute branduri de bijuterii din ţară.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania