Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum au crescut? Mihai Lambrino a deschis în urmă cu şase ani Vinto, un gastro wine bar, la Timişoara, pe care vrea să îl ducă în anii următori în mai multe oraşe din ţară

17.10.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Vinto funcţionează după un model văzut adesea în alte ţări europene, acela care presupune o pauză de câteva ore la prânz. Gastro wine barul din Timişoara are bucătăria închisă între 16 şi 18. „Este o invitaţie la tihnă.“

Mihai Lambrino, de profesie designer, a creat acum şase ani, alături de soţia sa, un gastro wine bar numit Vinto la Timişoara, iar în următorii trei ani el îşi propune să francizeze acest proiect şi să îl ducă astfel în toată ţara, dar şi în străinătate. „Vinto este un restaurant aparte, un trendsetter, un curajos, un luptător, care a ştiut să se ridice atunci când s-a împiedicat. În pandemie,

ne-am orpit din unele planuri, cum ar fi francizarea businessului, un proiect pe care l-am dus atunci până la 90% şi mai avem foarte puţin până îl vom putea lansa. În trei ani, sper să avem businessul francizat şi sper ca Vinto să plece în toată ţara, dar visul meu este să ajungă şi în străinătate. Bucureştiul ar fi perfect pentru Vinto, iar pentru că sunt braşovean, mi-ar plăcea să deschidem şi acolo un local de care să mă ocup personal”, a spus Mihai Lambrino.

În ultimii ani, fondatorul s-a concentrat pe dezvoltarea restaurantului, păstrând însă acelaşi model. Astfel, în gastro wine barul din Timişoara se găsesc în continuare cele 55 de vinuri la pahar, care sunt schimbate constant pentru a nu plictisi clientul. În prezent, meniul Vinto cuprinde peste 230 de etichete listate care se schimbă de la an la an. „Am devenit importatori, nu facem distribuţie de vinuri, ci vânzare directă în restaurantul nostru şi online. Am deschis, între timp, şi un magazin fizic, în care avem, pe lângă vinuri, produse gourmet precum ciocolată şi foie gras”. În ultimii trei ani, Mihai Lambrino a continuat să investească pentru a mări restaurantul, iar în prezent acesta poate primi peste 60 de oameni în interior. În plus, adaugă el, Vinto dispune şi de o terasă, pe care cei mai mulţi clienţi o preferă la început de toamnă.

Majoritatea clienţilor care vin în locaţie la prânz, subliniază fondatorul, sunt oameni care lucrează în apropiere şi sunt în pauza de masă de la job. În medie, un client plăteşte circa 150 de lei pentru o masă completă.

Vinto funcţonează după un model văzut adesea în alte ţări europene, acela care presupune o pauză de câteva ore la prânz. Gastro wine barul din Timişoara are bucătăria închisă între 16 şi 18. „Este o invitaţie la tihnă. În Timişoara şi nu numai nu mai există forfota aceea de seară. Cred că această pauză este benefică pentru că randamentul va fi în creştere după. Pentru a ne bucura de job, de randament, de sănătate, de aici plecăm – de la ce mâncăm şi cum dormim”, consideră Mihai Lambrino.

Cea mai dificilă perioadă pentru business a fost fără îndoială pandemia de Covid-19. Vinto s-a reinventat atunci, însă nu doar din pricina contextului dificil, ci pentru că însuşi conceptul restaurantului - unul nou în Timişoara - a cerut acest lucru.

În 2022, Vinto a ajuns la o cifră de afaceri de circa 700.000 de euro, afirmă fondatorul, aproape dublu faţă de anul pandemic 2020.

În continuare, Mihai Lambrino vrea să dezvolte locaţia-mamă a gastro wine barului Vinto, să avanseze cu proiectul de francizare şi să pună în aplicare planurile sale privind organizarea de evenimente de degustare şi asociere a vinului cu mâncarea în din Timişoara.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania