Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum a luat naştere La Răţuşte, un loc de petreceri în aer liber din Bragadiru. „Ideea a pornit de a face şi altceva pe lângă meseriile noastre“

18.07.2023, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Cei patru antreprenori implicaţi în proiectul La Răţuşte au acum în plan să deschidă un al doilea loc de petreceri cu loc de joacă, tot lângă Bucureşti.

Felicia şi Cătălin Diaconescu împreună cu finii lor Anda şi Betto Moldovan Andronic au sesizat în 2019 oferta redusă de locuri de joacă şi de petreceri în aer liber şi s-au decis să deschidă împreună un astfel de loc. Pandemia a fost un moment prielnic pentru că au avut timp să se dedice organizării terenului pe care deja îl aveau în Bragadiru, lângă Bucureşti, iar cu ajutorul prietenilor au reuşit ca în iunie 2020 să deschidă „La Răţuşte“, un loc dedicat evenimentelor în aer liber care dispune şi de un loc de joacă.

„Ideea a pornit din dorinţa de a face şi altceva pe lângă meseriile noastre. Noi avem o bucăţică de teren care ne solicita foarte mult timp să avem grijă de el şi nu producea nimic. Avem şi o fetiţă care solicita să petrecem mult timp alături de ea în spaţiu liber şi în locuri de joacă şi ne era foarte greu să găsim aceste locuri unde să petreacă timp de calitate şi să se poată organiza şi petreceri pentru zilele onomastice şi de naştere“, povesteşte Felicia Diaconescu. Astfel, au amenajat un teren verde de aproximativ 800 mp cu lucruri dedicate petrecerii timpului liber, dar şi cu trambulină, tobogane, leagăne, loc pentru căţărări etc. Cei care calcă pragul La Răţuşte au la dispoziţie o mică bucătărie, un loc pentru grătar, dar şi mese şi fotolii etc. „Părinţii sunt liniştiţi, pentru că pot să stea oriunde în acest spaţiu şi să-şi vadă copiii cum se joacă“.

În acest proiect sunt implicate cele două familii, dar au apelat şi la prieteni atunci când a fost nevoie pentru a pune totul la punct.

„Ne-am putut baza pe prietenii noştri extraordinari. Fiecare din noi avem copii, lucru care ne-a determinat să ne dorim ca ei să petreacă timp în aer liber. Ne doream să găsim un loc de joacă unde să nu-ţi fie frică că se împiedică de o bordură, că trebuie să urce scări şi am făcut spaţiul astfel încât să fie foarte prietenos pentru copii şi părinţi, să poată sta liniştiţi în foişor, la o cafea, la un suc, să bea o bere rece, să facă un grătar şi să-şi supravegheze copiii în imediata apropiere“, spune şi Anda Moldovan Andronic. Cei patru antreprenori au meserii diferite, astfel că Felicia este învăţătoare, Cătălin este stomatolog, Betto este fotograf, iar Anda este inginer.

Doar despre Cătălin şi Betto se poate spune că au experienţă în freelancing, însă în domeniul organizării de evenimente şi a locurilor de joacă nu avea niciunul dintre ei experienţă în antreprenoriat, ci doar ca simpli clienţi. Au cercetat însă piaţa şi au observat nevoile părinţlor şi copiilor în ceea ce priveşte petrecerea timpului liber. Numele locului este dat de răţuştele care erau prin iarbă atunci când echipa de prieteni construiau locul astfel că ele au rămas imaginea locului din Bragadiru. „Betto ne-a făcut un logo frumos cu două răţuşte, am zis că îl schimbăm dar până la urma chiar a prins şi a rămas acelaşi de la început“. Capacitatea maximă a locaţiei La Răţuşte este de exemplu de 10 copii şi 20 de adulţi, iar locul se poate închiria cu 700 -1.000 de lei, în funcţie de ziua aleasă. În această locaţie vin părinţi şi copii din toate colţurile Bucureştiului, iar faptul că toţi sunt mulţumiţi de ce găsesc La Răţuşte i-a determinat pe cei patru antreprenori să continue afacerea. Ba chiar, ei îşi doresc să deschidă un nou loc de petreceri, tot lângă Bucureşti.

„Când vezi că vin recomandări de la clienţii tăi, de la oamenii care ţi-au trecut pragul şi că 99% dintre ei sunt mega mulţumiţi, îţi vine să continui şi să te gândeşti uite că chiar facem treabă bună şi să vrei să faci un pic mai mult. Aşa că ne-a străduit şi am luat o bucăţică de teren în comuna Nana, lângă Bucureşti, unde dispunem şi de mai multă iarbă verde, dar şi de pădure. Şi acolo vrem să facem un „frate“ mai mare pentru La Răţuşte“, conchide Anda.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania