Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Balama, un business de familie din Bacău, produce mobilier personalizat într-un atelier în care investiţiile au cumulat 100.000 de euro

05.01.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ În micul atelier din Bacău, ajung în general două tipuri de clienţi: cei care vin printr-un arhitect sau designer şi cei pentru care Balama preia rolul de arhitect sau designer.

Balama este numele atelierului de mobilă pe care l-au fondat familiile Vieru şi Cucu în urma experienţei pandemiei. Cu investiţii de circa 100.000 de euro, antreprenorii au dat glas unei dorinţe pe care ei o vedeau în piaţă în rândul oamenilor, aceea de a nu se mai lovi constant de premisa că unele lucruri nu pot fi făcute când vine vorba de producţia de mobilă. „Businessul a început în pandemie, când am stat mult acasă. Spaţiul interior devenise şi pentru noi important, am început să-l analizăm mai bine. Eu eram pasionată de casă în general”, a povestit Diana Vieru, una dintre fondatoarele Balama, la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. Alături de ea, în business mai sunt implicaţi fratele ei, Tudor Cucu, şi soţia lui, Andreea, astfel că afacerea a prins contur în familie. „Nevoia de a deschide un atelier a venit în urma unei cercetări a pieţei, pentru că de multe ori am auzit că nu se pot face unele lucruri. Noi abordăm proiectele

într-un mod mai creativ. Punem accent pe proces, până la proiectul final. Petrecem timp cu clientul pentru a înţelege care sunt nevoile lui şi realitatea pe care şi-o doreşte în casă”, a spus Andreea Cucu. Alina-Elena Vasiliu

În micul lor atelier din Bacău, ajung în general două tipuri de clienţi: cei care vin printr-un arhitect sau designer şi cei pentru care Balama preia rolul de arhitect sau designer.

„În rândul clienţilor, am observat că încep să se mute din zona clasică în cea minimalistă, cu linii mai simple. Sunt diferenţe între cerinţele clienţilor din oraşele mari şi cei din oraşele mici”, spune Diana. Clienţii Balama sunt în general din zona Moldovei şi din Bucureşti.

Pentru a-şi lărgi cunoştinţele, cei trei antreprenori încearcă să participe la toate târgurile din domeniu, împreună sau separat, intrând astfel în contact cu tendinţele.

„Am remarcat acum stilul eclectic, nevoia de culoare, introducerea led-ului, combinaţiile de culori, texturi şi materiale.”

Businessul Balama are în spate o echipă formată din cinci oameni, iar în 2022 a înregistrat o creştere de 50% a afacerilor faţă de 2021, când businessul ajunsese la 75.000 de euro.

„De când am început, am reinvestit constant. Găsim în fiecare lună un echipament nou, un accesoriu nou, care să ne ajute să avem o calitate cât mai bună a produselor.”

Apetitul pentru a fonda un business, spun Diana Vieru şi Andreea Cucu, vine de la tatăl Dianei şi al lui Tudor, care are de peste 15 ani un atelier de producţie de mobilier la comandă.

„Ne propunem să creăm piese de mobilier din resturile de materiale rămase în atelier. Prin adăugarea unor calităţi distinctive pieselor obişnuite de mobilier, ne dorim să le transformăm în obiecte cu personalitate care să reflecte spiritul îndrăzneţ şi nonconformist al timpului în care trăim, respectiv al cumpărătorului.”

 

Andreea Cucu

 

Businessul Balama are în spate o echipă formată din cinci oameni, iar în 2022 a înregistrat o creştere de 50% a afacerilor faţă de 2021, când businessul ajunsese la 75.000 de euro.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania