Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Alexandru Papugiu a deschis cofetăria Eclarts în mijlocul Capitalei după o investiţie de 400.000 de euro şi vrea să ducă brandul de prăjituri şi în malluri

31.07.2023, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

„Targetul în cinci ani este de a avea patru-cinci cofetării în Bucureşti şi de a dezvolta şi stabiliza businessul“  Eclarts este o combinaţie de eclere şi tarte, o reţetă care atrage curiozitatea clienţilor.

Absolvent de Ştiinţe Politice, cu studii şi în domeniul construcţiilor, Alexandru Papugiu pornea la finalul lui 2019 cofetăria Eclarts, care astăzi este amplasată pe Calea Victoriei, în inima Capitalei. Antreprenorul a transformat o pasiune pornită în copilărie de la bunica paternă, de profesie cofetar-bucătar, într-un business propriu. Investiţia a fost de 400.000 de euro, din surse proprii, iar Eclarts a generat în 2022 afaceri de aproape 500.000 de euro. „Mi-am dorit să vin cu ceva nou pe piaţă, nu puteam să deschid o cofetărie simplă. Am ajuns la această fuziune între tarte şi eclere, de aici şi numele Eclarts - care este o combinaţie între cele două nume, la fel ca produsul în sine. La noi nu găseşti doar Eclarts, ci şi eclere, choux-uri, tarte, torturi”, a povestit Alexandru Papugiu. El a adăugat că unitatea unde clienţii pot veni şi încerca produsele Eclarts are 38 de locuri atât la interior, cât şi la exterior, iar echipa numără 12 persoane. Pentru că vizează extinderea, fondatorul Eclarts a investit şi într-un laborator propriu cu o capacitate mare de producţie. „Am deschis în 2022 un laborator mai mare decât cel pe care îl aveam datorită faptului că doresc extinderea brandului Eclarts, suntem în discuţii pentru a deschide şi în malluri din Bucureşti şi de aceea am avut nevoia de a mări capacitatea. Noi putem să scoatem undeva la 12.000-14.000 de produse individuale pe zi, este capacitatea laboratorului în acest moment”, a mai spus anteprenorul. În total, clienţii pot alege din 55 de sortimente diferite de „eclarts”, iar cele mai căutate vara sunt cele de fistic cu zmeură, în vreme ce iarna, ciocolata este „vedeta”.

Mai mult, şi produsele fără zahăr încep să câştige din ce în ce mai mult teren în solicitările clienţilor.

Pentru că produsele Eclarts sunt realizate de la zero în laboratorul propriu al cofetăriei, la momentul extinderii anteprenorul ia în calcul ca locaţiile vizate să fie cu vad comercial, astfel încât să existe cerere.

„Businessul trebuie să fie scalat, e vorba şi de costurile fixe operaţionale, care sunt mari dacă ai un număr limitat de produse vândute, iar dacă reuşeşti să ai o deschidere mai mare, să vinzi mai multe produse, acel cost operaţional scade. Ne axăm pe zone cu trafic şi atunci am ales ca următoarele locaţii să fie în malluri. Să intri în mall este destul de dificil pentru că locurile sunt limitate, listele de aşteptare sunt destul de mari, dar avem speranţe că anul acesta cel puţin să deschidem în malluri din Bucureşti”, a mai adăugat Alexandru Papugiu.

El a precizat că o altă direcţie de creştere pentru business sunt şi evenimentele corporatiste, nunţile. În plus, în portofoliul Eclarts au început deja să apară şi noi produse din categoria celor sărate pentru a răspunde solicitărilor clienţilor.

„Provocarea supremă este să te convingi tu pe tine că lucrul pe care doreşti să îl faci merită, să spui tot efortu. Noi am venit cu ceva nou şi am stârnit curiozitatea clienţilor care au dorit să încerce produsul nostru. Şi calitatea produselor ne-a propulsat în piaţă”, a completat Alexandru Papugiu.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania