Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Alexandru Adam, Adamo Atelier, spaţiu creativ pentru copii: Aş duce la reciclat toate cărţile de colorat. Tot ce facem la cursul meu porneşte de la poveşti şi joacă alături de copii

22.03.2024, 00:06 Autor: Roxana Petrescu

Alexandru Adam are un CV impresionant în domeniul designului, dar din vara anului trecut a lansat un nou proiect, Adamo Atelier, gândit tot în jurul artei, dar cu un public mult diferit faţă de cel cu care era obişnuit: copiii.

Ideea de a deschide acest spaţiu a venit dintr-o nevoie personală. Devenind tată a doi băieţi, care acum au 5 şi 7 ani, Alexandru Adam s-a confruntat cu ceea ce orice părinte are de trecut şi anume lunga vacanţă de vară a copiilor şi cu nevoia de a umple constructiv acest timp liber.

„Adamo Atelier este un spaţiu creativ pe care l-am deschis astă-vară pentru a dezvolta creativitatea copiilor. Atelierul a pornit de la exerciţiile pe care le făceam cu copiii mei, am doi băieţi, de 5 şi 7 ani, şi încă de mici am făcut multe exerciţii pentru a le dezvolta creativitatea“, spune Alexandru Adam, fondatorul Adamo Atelier, în cadrul unui nou episod al Afaceri de la Zero. Axat pe zona de pictură, Adamo Atelier nu se limitează însă numai la lucrul cu acuarela, fiind un spaţiu creativ permisiv ca abordare, dedicat copiilor cu vârste de peste 5 ani.

„Adamo a început organic. De când au venit băieţii mei în viaţa mea, am petrecut foarte mult timp cu ei pentru că mi-am dorit să stau departe de zona digitală.Prin urmare, a trebuit să le ofer ceva tangibil, de la jocuri până la pictat sau desen, pe care le-am început foarte din timp. Ulterior, m-am documentat şi am înţeles că educaţia creativă are un impact crucial asupra copiilor. Şi asta m-a determinat să structurez toate cunoştinţele pe care le acumulasem pentru a crea nişte module“, descrie designerul motivaţia din spatele lansării Adamo Atelier.

La rândul său, relaţia sa cu arta a început din perioada copilăriei. „Am crescut într-o familie de arhitecţi şi încă de mic am fost expus la desen, pictură. La 7 ani, am făcut o şcoală de arte şi muzică. La vârsta de 17 ani am câştigat olimpiada naţională de arte şi am avut oportunitatea de a merge în Anglia la un schimb de experienţă, ceea ce m-a făcut să vreau să studiez acolo.“ Acest lucru s-a şi întâmplat, Alexandru Adam fiind absolvent al Royal College of Art si Central Saint Martins College of Art and Design.

Revenind la Atelier Adamo, designerul este cel care ţine cursurile, cu o durată de trei ore, pentru copii, dar alături de el mai este o colaboratoare care se ocupă de partea „tehnică“ a afacerii. „Copiii au această genialitate, creativitatea este la cote maxime la vârsta de cinci ani. Tot ce se desfăşoară la cursurile mele este ca o joacă. Noi povestim şi încerc să îmi dau seama ce le place, ce animale preferate au, ce culori le plac. Încerc să îmi dau seama care este universul lor şi nivelul de înţelegere a lumii din jur. Avem o temă, dar ea este comunicată printr-o poveste. Punctele pe care eu le urmăresc la curs, ei le ating fără să aibă senzaţia că trebuie să facă ceva.“

Din interacţiunea cu copiii, Alexandru Adam spune că unii vin cu anumite temeri de a nu greşi de exemplu, printre cele mai frecvente întrebări fiind dacă trebuie să facă un contur pentru ceea ce desenează sau dacă există gume de şters în atelier.

„La mine nu există greşeală. Prima şedinţă e mai dificilă pentru că realizează că este un alt sistem. De exemplu, în opinia mea, cartea de colorat este cel mai diabolic instrument pe care pot să îl aibă la vârsta aceea (5 ani). Le-aş duce la reciclat pe toate. Îi îngrădeşte şi îi face să dezvolte temeri de a greşi, de a nu face ceva la aşteptările care sunt impuse.“

Cursurile au două păţi. Prima este introductivă, apoi urmează o pauză de masă, ultima parte fiind de fapt un proiect colaborativ în care micuţii cursanţi creează o poveste. „Cumva, în felul acesta, fiecare ajunge să înţeleagă că ideea lui contează.“ Cursurile sunt acompaniate de imagini din istoria artei.

„Sunt în momentul în care aş vrea ca toate modulele la care am lucrat să ajungă la cât mai mulţi copii. Mai încerc o digitalizare a cursurilor, acestea nu sunt pentru copii, ci pentru părinţi pentru o mai bună punere în temă.“

La final însă, libertatea de exprimare şi abordarea temelor cu ajutorul cursanţilor, nu impunerea lor, rămân definitorii pentru activităţile găzduite de Adamo Atelier.

„Când ţi se impune ceva, creativitate moare. Creativitatea are nevoie de libertatea de exprimare.“


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania