Afaceri de la zero

Acordul cu Refco salveaza Bawag de la faliment

05.05.2006, 00:00
Banca austriaca Bawag a fost salvata de la faliment, dupa ce a incheiat un acord cu firma de brokeraj din Statele Unite ale Americii, Refco, cu care se afla in proces, informeaza Financial Times.

Ca urmare a acestei intelegeri, Bawag a fost scutita de sanctiuni atat din partea guvernului de la Viena, cat si din partea bancilor concurente.

Prin incercarea de a mari increderea in organizatia in cauza, cancelarul austriac Wolgang Schussel si ministrii coalitiei de centru-dreapta s-au grabit sa deschida conturi bancare intr-una din unitatile din Viena.

Schussel a declarat ca statul va acorda companiei Bawag si proprietarilor acesteia 900 de milioane de euro care sa garanteze incetarea scurgerii masive de fonduri care in cea mai mare parte au redus actiunile celui de-al patrulea creditor din Austria.

Ewald Nowothy, directorul executiv al Bawag, a spus ca retragerile bancare de saptamana trecuta au ajuns la 100 de milioane de euro pe zi.

Bancile din Austria vor injecta aproximativ 450 de milioane de euro bancii Bawag pentru a echilibra bilantul.

In schimbul garantiei statului, Bawag va transfera guvernului 20% din actiunile proprii prin Banca Nationala austriaca.

Comisia Europeana a sugerat ca orice cautiune trebuie aprobata de Bruxelles.

"Comisia inca nu a primit o notificare prin care sa se acorde sprijin bancii Bawag. Normal ar fi ca planurile statelor membre de sprijinire a unei organizatii sa fie aprobat de Comisie", a declarat purtatorul de cuvant al lui Neelie Kroes, comisarul european pe probleme de competitie.

Garantiile statului sunt percepute ca o forma de sprijin si au fost urmate in trecut de conflicte puternice intre statele membre si Bruxelles.

Germania, spre exemplu, a fost obligata anul trecut sa inceteze orice garantie in favoarea companiei de stat Landesbanken dupa o lunga disputa politica cu Comisia Europeana.

Achitarea s-a realizat imediat dupa ce s-a incheiat intelegerea cu creditorul Refco. Firma de brokeraj a dat in judecata Bawag in Statele Unite ale Americii si a acuzat institutia ca l-a ajutat pe fostul director executiv al Refco, Phillip Bennet, sa acopere pierderile.

Detaliile intelegerii dintre cele doua organizatii nu au fost inca dezvaluite, dar bancherii din Viena au spus ca Bawag a fost de acord sa plateasca 675 de milioane de euro pentru a evita procesul si a impiedica orice alta viitoare solicitare din partea Refco.

Conform spuselor directorului executiv al Bawag, acordul va pretinde si consimtamantul Statelor Unite.

Pana atunci, Bawag va fi nevoita sa pastreze cel putin 1,09 miliarde de dolari (86 de milioane de euro) in conturile unor banci din SUA. Saptamana trecuta, un judecator din New York a hotarat ca activele Bawag in valoare de 1,3 miliarde de dolari (1,02 miliarde de euro) sa fie inghetate.

Bawag a pierdut in luna octombrie a anului trecut mai mult de 400 de milioane de euro, cand a acordat un imprumut uneia dintre companiile detinute de Benett. Imprumutul s-a realizat cu putin timp inainte ca brokerul sa dezvaluie ca directorul executiv avea datorii in valoare de 430 de milioane de dolari (340 de milioane de euro). Refco a dat faliment la o saptamana dupa acest incident.

cristina.stoian@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania