Afaceri de la zero

20 mil. $ pentru zonelor miniere

08.08.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Banca Mondiala acorda aproape 20 de milioane de dolari pentru refacerea zonelor miniere, a declarat, la inceputul acestei saptamani, directorul Agentiei Nationale de Dezvoltare a Zonelor Miniere, Marinela Moldoveanu.

Aproape 4 milioane de dolari vor fi pusi la dispozitia micilor intreprinzatori sau a disponibilizatilor care vor sa-si deschida o afacere in zonele miniere. Valoarea maxima a unui astfel de credit este 10.000 de dolari si trebuie rambursat in trei ani, fara a se percepe dobana. Firmele care vor beneficia de aceste credite sunt obligate sa angajeze mineri disponibilizati, fara ca numarul salariatilor sa depaseasca 50.

Alte 14 milioane de dolari vor fi acordati de Banca Mondiala pentru aplicarea a patru proiecte de dezvoltare in zonele miniere. Aceste proiecte prevad infiintarea unor centre de afaceri si servicii de consultanta pentru disponibilizatii care isi cauta un loc de munca, a unor centre de informare publica si dialog social, precum si a unei institutii de monitorizare a zonelor miniere. Firmele care vor sa beneficieze de aceste credite vor trebui sa se adreseze, pana la sfarsitul lunii septembrie, Agentiei de Dezvoltare a Zonelor Miniere.

De asemenea, firmele care angajeaza mineri disponibilizati prin Ordonanta nr. 22 vor beneficia anual de 500 de dolari pentru fiecare angajat. Banii vor putea fi folositi exclusiv pentru acordarea unui salariu de 1 milion de lei/persoana. Fondurile sunt nerambursabile, iar valoarea totala a creditelor disponibile la nivel national este de aproape trei milioane de dolari.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania