Ziarul de Duminică

ZooMonetar/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

11.07.2014, 00:19 129

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Banca Naţională a României au inaugurat expoziţia temporară „ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede”. Expoziţia găzduită în Sala Multimedia a Muzeului Antipa este deschisă publicului în perioada 13 iunie - 31 octombrie a.c. Îmbinând caracterul educaţional cu divertismentul cultural, expoziţia constituie o invitaţie la o „călătorie” în jurul lumii, prin intermediul faunei reprezentate pe bancnotele şi monedele mai multor ţări. Cu prilejul acesta a apărut şi o carte-surpriză intitulată chiar „ZooMonetar”, pe care, din păcate, n-o puteţi găsi la intarea în expoziţie, dar nici n-o puteţi achiziţiona de undeva – volumul a fost oferit invitaţilor prezenţi la vernisaj, ca material de protocol. Poate organizatorii expoziţiei se vor gândi că o asemenea carte poate fi utilă unui număr mai mare de pasionaţi de numismatică şi vor tipări un tiraj pentru publicul larg.

 

ZooMonetar. Fauna lumii pe bancnote şi monede. World Fauna an Banckotes and Coins. Banca Naţională a României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa. Cuvânt-înainte de acad. Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României. „ZooMonetar. Fauna lumii pe bancnote şi monede”, de dr. Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române, director general al Muzeului Naţional de istorie Naturală „Grigore Antipa”. „Reprezentări animaliere în numismatica românească”, de Dan Ilie, muzeograf Muzeul BNR.

 

Peste 100 de specii şi subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 300 de însemne monetare expuse - de la monede din Antichitate, Evul Mediu şi Epoca Modernă, emise în 18 state, până la bancnote moderne din 59 de ţări şi teritorii de pe şase continente. Vizitatorii beneficiază totodată de o experienţă 3D inedită, având posibilitatea de a interacţiona cu conţinutul propriu-zis al informaţiei prin aplicaţiile multimedia. 

Coordonatori proiect – Mihai Dăscălescu, Aurora Stănescu, Olga Voinea. Curator expoziţie – Olga Voinea. Texte – Daniela Coşereanu, Delia Drăgulescu, Ruxandra Dumitru, Dan Ilie, Aurora Stănescu. Traduceri – Delia Drăgulescu. Grafică şi fotografii – Cristina Podariu, Sergiu Stan

Evenimentul expoziţional este centrul unui proiect educaţional interdiciplinar amplu, care are în vedere creşterea nivelului de cunoaştere a însemnelor monetare în rândul publicului larg şi cunoaşterea faunei heraldice numismatice care a decorat monedele şi bancnotele de-a lungul vremii. Expoziţia este „nucleul” în jurul căruia, vor fi organizate toate celelalte evenimente ale proiectului, dedicate tuturor categoriilor de vărstă: prezentări, spectacole cu păpuşi, spectacole de teatru, atelier de heraldică şi numismatică practică pentru elevi.
Specialiştii celor două muzee au structurat expoziţia pe următoarele secţiuni: animale marine, mamifere, animale domestice, păsări, şi animale mitologice, piesele fiind expuse în vitrine cu un design îndrăzneţ, care permite privitorilor să aibă acces rapid la esenţa informaţiei.
Dintre piesele expuse care au circulat pe teritoriul actual al României, se remarcă monedele din argint histriene şi dacice – drahma (Histria, sec. IV î.Hr) şi tetradrahma  (Dacia, tip Aninoasa-Dobreşti, sec. III-II î.Hr.), precum şi monedele din aur de 12,5 lei şi 50 lei (1906) sau medalia „Ardealul nostru” (1944), exponate care marchează autentice repere ale istoriei statului român modern. Dintre bancnotele româneşti expuse publicului, le semnalăm pe cele de 1 leu din 1915, de 5.000 lei din 1943 şi de 5.000.000 lei din 1947.
Extrem de interesant ”Argumentul” cărţii, scris de expertul dr. Cristian Scăiceanu (cel care, în urmă cu vreo doi ani, ne-a dat o admirabilă istorie a filateliei), de la Muzeul Băncii Naţionale a României:
Disciplină specializată a istoriei, numismatica se adresează cu precădere unui cerc de iniţiaţi, specialişti ai domeniului. Din acest motiv, criteriile cu care operează au o rigurozitate ştiinţifică evidentă. Vechimea, raritatea, valoarea de piaţă, emitentul, contextul istoric şi economic în care au fost emise monedele şi bancnotele, sunt toate elemente luate în considerare de specialişti atunci când analizează o piesă numismatică.

Pentru marea majoritate a populaţiei însă, monedele şi bancnotele, piesele numismatice adică, sunt pur şi simplu bani şi, de aceea, sunt privite din cu totul altă perspectivă, fiind parte integrantă din existenţa lor. Acestui larg segment de populaţie ne adresăm prin demersul nostru expoziţional, încercând, printr-o abordare novatoare, să prezentăm banii altfel decât în mod obişnuit.

Am ales criteriul tematic, împrumutat din alte domenii colecţionistice, pentru a evidenţia simbolistica monedelor şi bancnotelor. Animalele, ca şi banii, fac parte din viaţa cotidiană a oamenilor. Fără a exclude caracteristicile ştiinţifice ale pieselor prezentate, am căutat să punem în valoare, într-o manieră pe care neam dorit-o inedită, prezenţa animalelor pe monede şi bancnote. Evident că aceasta nu este deloc întâmplătoare, totul are o semnificaţie, o legătură directă cu cultura, istoria şi viaţa cotidiană a societăţilor în care au fost emişi banii respectivi.

Însemnele monetare, pe lângă valoarea lor intrinsecă, sunt veritabile barometre ale forţei şi prestigiului de care se bucură cel care le emite în percepţia publicului larg. De asemenea, prin iconografia şi mesajele pe care le conţin, ele sunt o sursă preţioasă pentru cunoaşterea religiilor, a mitologiei sau a dezvoltării artistice a unei ţări. În acelaşi timp, banii fac parte din civilizaţia popoarelor şi au o latură simbolistică deosebit de înaltă. O incursiune în lumea banilor este, de aceea, un demers captivant.

In cadrul expoziţiei sunt prezentate publicului peste 300 de piese numismatice din colecţia Muzeului Băncii Naţionale a României (monede, bancnote, medalii), care acoperă o largă arie temporală şi spaţială. Cele mai vechi monede datează din secolul al V-lea î.Hr., iar cele mai noi bancnote sunt emise în anul 2013. Astfel, publicul are ocazia să cunoască civilizaţii de mult apuse (Grecia antică. Imperiul roman etc), dar este invitat şi la o călătorie imagina­ră pe şase continente, prin intermediul bancnotelor din 59 de state şi teritorii.

Expoziţia ZooMonetar se constituie ca o invitaţie pentru cunoaştere şi călătorie, folosind ca pretext reprezentările animaliere prezente pe monede si bancnote. Prin aceasta se doreşte mutarea punctului de interes către o categorie mai extinsă de public, în special cel tânăr. Sperăm să trezim interesul şi curiozitatea vizitatorilor, prin această asociere inedită, determinându-i ca ascultând şi văzând, aceştia să înţeleagă, să cunoască şi să respecte aceste valori, uneori abstracte, care sunt banii.

Un loc important îi este alocat monedei noastre naţionale, leul, fiind expuse atât monede şi bancnote cu putere circulatorie, cât şi monede şi medalii cu caracter aniversar sau comemorativ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO