Ziarul de Duminică

Ziua care a schimbat cursul istoriei/ de Ziarul de duminică

Ziua care a schimbat cursul istoriei/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

31.10.2013, 23:53 69

Steven M. Gillon

Pearl Harbor.

7 decembrie 1941 – ziua care a schimbat cursul istoriei

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Gabriel Stoian. Colecţia Bestseller. Steven M. Gillon şi-a obţinut doctoratul la Universitatea Brown, a predat timp de câţiva ani la Yale şi la Oxford, iar în prezent este profesor de istorie la Universitatea din Oklahoma şi un istoric rezident pentru History Channel. Este autorul a numeroase cărţi şi articole despre istoria şi politica modernă a Statelor Unite, printre care The American Paradox: A History of the United States Since 1945 (2006), 10 Days That Unexpectedly Changed America (2006) şi The Kennedy Assassination – 24 Hours After (2010). Steven locuieşte în New York şi în Oklahoma.

În celebrul său discurs ţinut în faţa Congresului Statelor Unite, Franklin D. Roosevelt a spus despre ziua de 7 decembrie 1941 că „va ramâne în memoria tuturor ca unul dintre cele mai infame momente ale istoriei”. Iar istoria va dovedi că a avut dreptate: evenimentele din acea zi – când avioanele japoneze au bombardat Pearl Harbor – au condus la sfârşitul Marii Crize economice, au schimbat cursul preşedinţiei lui FDR şi au atras Statele Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial.

În Pearl Harbor, istoricul Steven M. Gillon oferă o descriere plină de viaţă, minut de minut, a modului de conducere abil al lui Roosevelt, în urma celui mai devastator atac militar din istoria Americii – asaltul aviaţiei japoneze asupra Flotei americane din Pacific. FDR s-a dovedit atât hotărât, cât şi amăgitor, reuşind să inspire şi să unească naţiunea şi păstrând în acelaşi timp secrete distrugerile reale provocate de atac faţă de liderii Congresului şi faţă de public.

Pearl Harbor explorează evenimentele pline de tensiune şi de emoţie legate de atacul de la Pearl Harbor, mai precis cele 24 de ore dintre asaltul din dimineaţa zilei de 7 decembrie 1941 şi discursul de a doua zi ţinut de Roosevelt în faţa camerelor reunite ale Congresului, arătând modul în care preşedintele şi publicul american au reacţionat în orele care au urmat atacului, o perioadă în care America a trecut brusc de la o pace precară la starea de război total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO