Ziarul de Duminică

„Zece negri mititei” – preferata cititorilor din întreaga lume/ Laura Rizu

„Zece negri mititei” – preferata cititorilor din...
10.09.2015, 23:54 359

Cu ocazia aniversării a 125 de ani de la naşterea Agathei Christie, cititori  din întreaga lume  şi-au votat titlul preferat. „Zece negri mititei” este cel mai bine vândut roman poliţist al tuturor timpurilor. Romanul din 1939 al Agathei Cristie este cea mai apreciată dintre cărţile sale. La 15 septembrie 2015 se împlinesc 125 de ani de la naşterea „Reginei cărţilor poliţiste”, evenimentul fiind marcat şi prin organizarea unui sondaj internaţional la care au participat peste 15.000 de persoane, dintre care 3.211 au votat în favoarea acestui titlu.

Având în vedere vasta operă a scriitoarei, domeniul de selecţie, pus la dispoziţia votanţilor pe www.worldsfavouritechristie.com, a fost restrâns la primele 10 titluri aflate pe lista de preferinţe a unor celebrităţi precum actorul David Suchet, şeful bucătar Marcus Wareing şi scriitorii Val McDermid şi Kate Mosse.

„Zece negri mititei”, susţinut de actorii Mark Curry şi Verity Rushworth, s-a situat  în fruntea clasamentului, cu 21,3% din voturi. „Crima din Orient Expres” s-a plasat pe locul al doilea, obţinând 15,6 procente. A treia poziţie, cu 8,2% din voturi, a fost  ocupată de „Cine la ucis pe Roger Ackroyd” – unul din titlurile favorite ale Agathei Christie.   

Cu peste o sută de milioane de exemplare vândute în întreaga lume,  „Zece negri  mititei” este nu doar cea mai de succes carte a scriitoarei, ci şi cel mai bine vândut policier. „Capodopera Agathei Cristie” (The Spectator), „cel mai uimitor mister pus de Agatha Christie pe hârtie” (New York Times) s-a scris greu, necesitând o tehnică dificilă însă foarte pe placul autoarei.  

Zece persoane care nu se cunosc între ele sunt invitate la proprietatea misteriosului U.N. Owen, aflată pe o insulă din apropierea Devon-ului. La cină, nevăzuta gazdă îi acuză de crime ascunse. Chiar în acea seară, şoferul Anthony James Marston este găsit mort, mirosind a cianură. Tensiunea creşte pe măsură ce oaspeţii dispar unul câte unul. Deşi aparent ucigaşul nu este printre ei, supravieţuitorii încep să se suspecteze reciproc şi totul se transformă într-un coşmar.

Rezultatul sondajului a fost anunţat la inaugurarea expoziţiei aniversare Agatha Christie: Unfinished Portrait (Agatha Cristie: portret neterminat), găzduită de Bankside Gallery din Londra, unde au fost expuse fotografii inedite ale scriitoarei.

Mathew Prichard, nepotul Agathei Christie şi preşedinte al Agatha Christie Limited, a declarat: „Am fost sincer impresionat de voturile admiratorilor din  întreaga lume. În Zece negri mititei, bunica mea a construit o intrigă complexă care a fascinat cititorii încă de la prima apariţie, în  1939, şi care, sper, va continua  să o facă şi de acum înainte.”

La eveniment s-a anunţat realizarea unei adaptări pentru televiziune a romanului. Serialul, produs de Mammoth Screen şi Agatha Christie Productions pentru BBC One, va avea trei părţi şi va fi difuzat în această iarnă. Filmările s-au făcut în Devon şi Cornwall, cu o distribuţie strălucită din care fac parte  Aidan Turner (Poldark, The Hobbit Trilogy), Charles Dance (Game of Thrones, Imitation Game), Anna Maxwell Martin (The Bletchley Circle, Death Comes to Pemberley) şi Miranda Richardson (Mapp & Lucia, Parade's End).

Hilary Strong, director general al companiei Agatha Christie Limited – care administrează drepturile de autor pentru opera scriitoarei – spune la rândul său:  „Votul pentru Zece negri mititei, precum şi producerea în premieră a unei adaptări  pentru televiziune, reprezintă un tribut adus calităţii şi modernităţii operei sale. Agatha Christie Productions se angajează să reimagineze scrierile Agathei Christie pentru film, televiziune, teatru şi platforme din noile media. Suntem încântaţi să aducem Zece negri mititei  pe ecranele televizoarelor şi, astfel, să formăm un nou public de gen.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO