Ziarul de Duminică

Zbor multicolor de fluturi vii la Muzeul Antipa/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

23.06.2016, 23:43 45

Gringo de România concertează din nou

Astăzi, vineri, 24 iunie, ora 20:30, la Serendipity Art, Coffee&Tea (str. Dumbrava Roşie nr. 12), un concert al celebrului ”Gringo de România”, AG Weinberger (foto 1).
Premiul pentru ”Cel mai bun artist de blues al anului 2015” şi premiul pentru
”Cel mai bun album de blues al anului – Mighty Business 2015”.
Deţinătorul celor 7 selecţii pentru nominalizare la Premiile Grammy, cel ce a introdus muzica Blues cântată live în România, decorat cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler (2011),
AG Weinberger vă propune o sesiune muzicală excepţională,  o seară  de blues şi jazz în spiritul celor mai cuceritoare piese ce au facut deliciul secolului XX. Considerat de către critici Mr. Blues al României, iar de către B.B. King “un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”, el îşi continuă misiunea sa cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credinţă pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România.
Anul acesta, concertele sale poarta titlul generic Gringo de România, iar piesele aduse în faţa publicului stau sub semnul celor de colecţie, rar auzite, o selecţie unică de bijuterii muzicale, pe care în Romania doar AG Weinberger le cântă.
 

 

Expoziţie de fluturi vii la Muzeul Antipa

La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” puteţi vizita, în perioada 18 iunie - 4 septembrie 2016, în grădina Muzeului, expoziţia temporară de fluturi tropicali vii „Culorile prind aripi” (foto 2).

Fluturii au atras atenţia oamenilor din cele mai vechi timpuri. De cele mai multe ori ei sunt percepuţi atât ca simboluri ale frumuseţii delicate şi efemere, cât şi ca exemple extreme ale transformărilor surprinzătoare pe care le poate suferi o fiinţă vie în decursul existenţei sale.

„Încă de la deschidere, expoziţia vă propune să admiraţi specii remarcabile de fluturi, dintre care amintim: „Fluturele cap-de-bufniţă comun”, unul dintre giganţii faunei americane de fluturi, sau „Împăratul”, a cărui culoare albastră metalizată a feţei superioare a aripilor nu este rezultatul prezenţei unui pigment, ci se datorează unui efect optic produs de structura microscopică a solzilor ce acoperă aripile acestei insecte. Chiar dacă are o talie mai puţin impozantă, „Roşcatul cu aripi dantelate”, o specie larg răspândită în zonele împădurite din sud-estul Asiei, aduce un plus de frumuseţe şi delicateţe acestei expoziţii”, declară Dr. Mihai Stănescu, cercetător la Muzeul Antipa. Vizitatorii pot fi uneori martori la ieşirea din pupă a fluturilor, eveniment menţionat de altfel în caietul de impresii al expoziţiei de anul trecut, în care un vizitator afirmă că a fost martor la „naşterea” unui fluture: „am asistat chiar la momentul în care acesta şi-a părăsit învelişul de nimfă. A fost o experienţă unică! Felicitări pentru această expoziţie!”

Cu toate că nici una dintre speciile prezente în cadrul expoziţiei nu este ameninţată cu dispariţia, frumuseţea şi fragilitatea exponatelor vii atrag atenţia asupra necesităţii conservării acestor insecte delicate prin măsuri specifice, adaptate fiecărui caz în parte.

„Culorile prind aripi” oferă deopotrivă posibilitatea observării şi cunoaşterii detaliate a vieţii şi obiceiurilor unor specii de fluturi tropicali vii şi şansa relaxării într-un spaţiu deosebit, în preajma unor insecte atrăgătoare.

În paralel cu expoziţia şi pe toată durata ei, Muzeul va organiza o serie de ateliere în care specialiştii vor destăinui copiilor aspecte mai puţin cunoscute din viaţa acestor îndrăgite insecte.

Preţul unui bilet de intrare la expoziţia „Culorile prind aripi” este de 10 lei pentru copii, studenţi şi pensionari şi de 12 lei pentru adulţi. Copiii cu vârstă mai mică de trei ani au accesul gratuit în expoziţie.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Accesul vizitatorilor în expoziţie este permis până la ora 17.30.

 

O ştire bombă a explodat pe piaţa de artă: Van Gogh inedit!

A fost descoperit un caiet cu desene inedite de Vincent Van Gogh. Editura franceză „Seuil” a anunţat deja că acest caiet va fi publicat, simultan, în mai multe ţări, în luna noiembrie a acestui an.

Secretul în ceea ce priveşte caietul este foarte bine păstrat: în acest moment doar proprietarii săi şi editorul îi cunosc conţinutul.

„Seuil” a anunţat, într-un comunicat de presă, doar că: „Editura va publica un număr de desene inedite de Van Gogh în luna noiembrie.” Nu au fost oferite detalii despre originea caietului, numărul de desene pe care îl conţine sau preţul de vânzare al albumului ce urmează a fi publicat.

Acesta va apărea, simultan, în luna noiembrie a.c. în Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Olanda şi Japonia, urmând ca, ulterior, să fie publicat şi în alte ţări.

La jumătatea lunii noiembrie va avea loc o conferinţă de presă mondială, în care editorul va oferi mai multe detalii.

Conform „Paris Match”, reprezentanţii „Seuil” au declarat că ştiu de existenţa caietului de ceva mai bine de un an, iar acesta a făcut obiectul unor expertize amănunţite, pentru a i se verifica autenticitatea. „Este vorba despre un număr semnificativ de desene, mai mult de zece.” Este singura informaţie pe care a făcut-o publică editura.

Rugate să comenteze pe marginea acestei uluitoare descoperiri, muzeele van Gogh din Amsterdam şi Orsay din Paris nu au reacţionat până în acest moment.

Vincent Van Gogh (1853-1890) este unul dintre uriaşii picturii universale din toate timpurile. Opera lui (aşa cum este ea cunoscută până acum) cuprinde 900 de picturi şi cca. 1.100 de desene şi schiţe.

În timpul vieţii, Van Gogh nu a izbutit să vândă nicio lucrare. Astăzi, pe piaţa internaţională de artă, olandezul este unul dintre cei mai bine cotaţi pictori – „Portretul  doctorului Gachet” (lucrare realizată cu puţin timp înainte de moarte) a fost vândut în 1990, la Christie’s (New York), pentru 82,5 milioane de dolari.

 

Poezia română a rămas în competiţie la EURO 2016

În perioada 20 iunie - 10 iulie 2016, România participă alături de celelalte ţări EURO 2016 la programul „Piaţa Europei”, organizat de Primăria Paris.

La standul României şi în Agora din apropiere au loc diferite activităţi pentru publicul larg, de la expoziţii, concerte, lecturi şi ateliere pentru copii la degustări de produse tradiţionale româneşti. După inaugurarea oficială care a avut loc luni, 20 iunie, la ora 14.15 în piaţa din faţa Primăriei Paris, România  propune publicului vizitator un performance literar în spirit dadaist, inspirat din demersul poetului Tristan Tzara (1896-1963).

Sub genericul „La Roumanie vous sert …un vers” / „România vă oferă un vers”, publicul este invitat să răsfoiască zecile de volume de versuri prezente pe stand şi să creeze poeme pornind de la  creaţiile poeţilor români de ieri şi de azi (foto 3). După inspiraţia fiecăruia sau potrivit hazardului lecturii, vizitatorii sunt încurajaţi să combine fragmente de versuri şi să semneze  propriul poem dadaist.

„Este o replică ludică la celebrul «Cum să faci un poem dadaist» al lui Tristan  Tzara, iniţiatorul mişcării dada cu o sută de ani în urmă, explică jurnalista Cristina Hermeziu, iniţiatoarea proiectului. În acelaşi timp e o formă relaxată de a face cunoscută poezia românească în traducere franceză, şi de a pune în valoare vocile poeţior de origine română care scriu direct în limba franceză. Cadrul poate părea surprinzător, dar prin programul Place de l’Europe primăria Parisului invită ţările participante la Euro 2016 să ofere publicului un conţinut cultural specific. Poeţii noştri ştiu să exprime cel mai bine cine suntem între toate vocile Europei sau ale lumii.” comentează Cristina Hermeziu.

Vizitatorii au la dispoziţie volume în franceză din poeţi români clasici şi moderni precum Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Barbu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu dar şi voci distincte din poezia contemporană, printre care:  Horia Bădescu, Linda Maria Baros, Radu Bata, Ana Blandiana, Magda Cârneci, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Rodica Draghincescu, Dinu Flămând, Letiţia Ilea, Mariana Marin, Basarab Nicolescu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Matei Vişniec, Sanda Voica etc.

Evenimentele propuse de România în „Piaţa Europei” din Paris se datorează unui parteneriat public-privat. Sub coordonarea Ambasadei României la Paris, între organizatori se numără ICR Bucureşti, ICR Paris, Autoritatea Naţională pentru Turism, Biroul de Turism Paris, magazinul românesc „Gustul de acasă”, restaurantul românesc „Le Pin Fondu”, Clubul de Comunicare Franco-Român, precum şi diverse asociaţii româneşti, artişti, jurnalişti, studenţi, voluntari. Vineri, 24 iunie, Institutul Cultural Român organizează evenimentul „Ziua Internaţională a iei”.

Expoziţia foto-haiku  „Declic în silabe”, la Iaşi 

Astăzi, 24 iunie 2016, ora 17.00, la Galeriile de Artă ale  Ateneului Tătăraşi – Iaşi, Asociaţia „Time For Art” Bacău în parteneriat cu Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi şi Ateneul Tătăraşi vernisează expoziţia foto-haiku, „Declic în silabe” – ediţia a III-a, 2016 (foto 4).  

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 24 iunie 2016 - 24 iulie 2016. În cadrul vernisajului vor vorbi despre fotografie şi poezia niponă doamna Laura Văceanu, preşedinta Societăţii de Haiku din Constanţa, criticul de artă, prof. univ. dr. Mihai Păstrăguş şi scriitorul Emilian Marcu.

„Declic în silabe” este un proiect sprijinit de „Regina Maria” – Reţeaua Privată de Sănătate.

Expoziţia foto-haiku „Declic în silabe” reprezintă un proiect de grup, iniţiat de  fotograful Broşu Constantin, care s-a implicat  cu un numar de 50 de fotografii de natură şi la care, 43 de autori români de gen din ţara şi din străinătate au scris haiku-uri inspiraţi de fotografii. S-a adunat astfel un număr de 1.204 poeme din care au fost selectate 150, câte 3 pentru fiecare dintre cele 50 de fotografii,  scopul final fiind acela de a aduce în faţa publicului poezia niponă şi fotografia de natură printr-o expoziţie foto-haiku, la un standard cât mai ridicat al acestei arte.

Festivalul Internaţional de Muzică şi Poezie „Eminesciana”- ediţia a XXX-a

Duminică, 26 iunie, în Poiana Eminescu din pădurea Scoreni, ICR „Mihai Eminescu” din Chişinău sprijină organizarea unui spectacol muzical-poetic dedicat creaţiei eminesciene în cadrul celei de-a XXX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică şi Poezie „Eminesciana” de la Străşeni (foto 5).

Spectacolul va fi susţinut de actriţele Ludmila Botnari şi Margareta Nazarchevici, care vor recita din poezia lui Mihai Eminescu şi de muzicianul Viorel Burlacu, care le va acompania la chitară şi voce.

Festivalul Internaţional de Muzică şi Poezie „Eminesciana” a întrat în tradiţia raionului Străşeni şi este un adevărat simbol cultural, fiind cea mai amplă manifestare dedicată operei marelui poet din această localitate. Evenimentul este organizat de Secţia Cultură a Consiliul raional Străşeni în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Biblioteca Publică Raională „Mihail Sadoveanu”.

În fiecare an, la festival participă scriitori şi poeţi din întreg spaţiul românesc, interpreţi de muzică cu renume, oficialităţi din conducerea şi Parlamentul Republicii Moldova, colective artistice din Ucraina, Belarus, România, colective artistice din raionul Străşeni şi raioanele învecinate.

În deschiderea evenimentului se organizează, în mod tradiţional, o paradă a tuturor participanţilor care se deplasează de la Casa Raională de Cultură din Străşeni până în parc, pentru a depune flori la bustul lui Mihai Eminescu. După depunerile de flori, toţi invitaţii, participanţii şi oaspeţii se deplasează în pădure, la locul desfăşurării festivalului.

În pădure sunt amenajate mai multe tipuri de expoziţii:

- De artizanat şi gastronomie tradiţională

- Expoziţii de carte ale editurilor din Republica Moldova

- Expoziţii de artă plastică dedicată poetului, executate de elevii şcolilor de arte din raion

Programul artistic va cuprinde recitaluri susţinute de colective corale, formaţii folclorice, ansambluri de dans, interpreţi de muzică populară şi uşoară din Republica Moldova şi din străinătate şi recitalul poetico-muzical dedicat creaţiei eminesciene, organizat cu sprijinul ICR Chişinău.

Concert Jazzta Prasta Martin Lubenov Trio, la Doors Club, Constanţa

Duminică, 26 iunie 2016, ora 20.30, la Doors Club (Strada Traian 68A, Constanţa) are loc concertul trio-ului Martin Lubenov Jazzta Prasta din Bulgaria (foto 6).

Concertul de duminică – partea tomitană a festivalului de jazz de la Tulcea (23-26 iunie 2016) – doreşte să anunţe cea de a patra ediţie a acestei manifestări de amploare europeană ce va avea loc anul viitor, 2017, la Constanţa.

Jazzta Prasta este un grup de jazz manouche/gypsy/ethno-jazz format din trei muzicieni de origine bulgară: Martin Lubenov (acordeon) – cel care este, de fapt, şi liderul proiectului, Angel Demirev (chitară) şi Mihail Ivanov (contrabas). Printre ultimele realizări ale trio-ului se numără albumul Impressions, lansat anul trecut sub sigla casei de discuri Unit Records. Repertoriul grupului constă în întregime din compoziţiile lui Lubenov, care îmbină o mulţime de influenţe din muzica ţărilor sud-est europene şi a celor din Orientul Mijlociu, combinate cu ritmuri şi armonii specifice jazz-ului.

Martin Lubenov s-a născut în 1976 într-o familie de muzicieni romi din Sofia. De peste un deceniu este rezident la Viena unde desfăşoară o bogată activitate artistică alături de Jazzta Prasta şi un alt grup muzical pe care îl conduce – Orkestar. Acordeonist virtuoz şi compozitor, Lubenov este câştigător al Austrian World Music Award (2005) şi PRIX gus VISEUR (2006) în Franţa. Printre albumele sale se numără: Dui Droma (Două drumuri), Don’t worry, be Gypsy şi discul de ethno-jazz Veselina. În anul 2009 regizorul Andrey Slabakov i-a dedicat portretul documentar Jazzta Prasta or Where are the Bulgarian Notes, care a câştigat premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Video Mediterraneo din Agropoli, în 2013.
martinlubenov.eu/

La fel ca şi Lubenov, Angel Demirev este descendentul unei familii de muzicieni cu tradiţie. A studiat chitara şi mai târziu jazz-ul la Universitatea din Plovdiv. Este un muzician dinamic, a cărui tehnică dezvăluie o profundă cunoaştere a chitarei şi care abordează cu uşurinţă diverse stiluri, de la muzica tradiţională balcanică la rock, jazz şi fusion.

Mihail Ivanov s-a născut la Sofia. Sub îndrumarea tatălui său – contrabasist, solist la Filarmonica din Sofia – a studiat jazz-ul la Conservatorul din Amsterdam. În 2008 câştigă Premiul pentru cel mai bun solist în cadrul unui prestigios concurs de jazz din Olanda, iar de atunci colaborează cu diverşi muzicieni, susţinând recitaluri în Europa, SUA şi Asia. A participat la înregistrarea albumelor: Seven Stamps (Bodurov Trio & Theodossii Spassov), Private Enemy (Acquaphonica), Seven Steps (Hristo Yotsov Quintet), Finding a Way (Blazin’ Quartet), Stamps from Bulgaria 2008 (Bodurov Trio) ş.a.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO