Ziarul de Duminică

Vis mediatic tras in beton

24.03.2006, 00:00 13

Toata presa viseaza acelasi public-tinta beton. Ah! Unde-i!? Si cum sa-l cucerim?

BETON inseamna Bogat-Educat-Tanar-Orasean-Nonconformist.

Stim cu totii cum sa cucerim gospodinele +55. N-avem emotii cu baietii de cartier -25. Noaptea, daca ne scoli brusc din somn, avem retete verificate pentru toate publicurile de nisa posibile, de la pescari introvertiti si bricoleuri pensionari, pana la adolescente tocilare si babute practicante de arte martiale.

Stim sa scriem articole devastatoare despre homlesi, storcand lacrimi gospodinelor care oricum ar plange pen''ca maruntesc ceapa pe tocator. Stim sa facem emisiuni de divertisment la care rad in hohote soldatii. Mai nou, stim sa facem si telenovele. Pe bune. La concurenta cu cele mai meseriase case de productie din Columbia.

Dar cum sa tragi de maneca publicul beton?

Bogat, care va sa zica avand venituri peste medie. Nu ca media asta ar fi vreo sfaraiala, dar orisicat. intreprinzator, stie sa dea din coate, e pragmatic, are un salariu capitalist sau chiar cheag de actionar. Minoritar. Deocamdata.

Educat, adicatelea nu vorbeste cu "este multe", nu baga la fiecare fraza cuvantul national "aaa" si, daca are un pic de timp, descoperi ca a citit cateva pagini din Vian, Eliade, Vonnegut jr.

Tanar ca-i tanar. Aicea nu-s prea multe de comentat. Lucky him!

Orasean, adica din mediul urban, copil al asfaltului, nu stie neam cum se mulge vaca, dar la o adica schimba bujiile.

Nonconformist va sa zica faptul ca nu prea ia de bun ce i se baga pe gat cu forta, prefera sa verifice. Nu-i musai sa fie si iconoclast, dar oricum e inconfortabil cu regulile scrise de altii si mai ales cu "asa trebuie!"

Vorba e: n-om fugi oare dupa cai verzi pe pereti? Cu alte cuvinte, publicul acesta beton o citi el ziare? S-o uita el la televizor? O aculta altceva decat muzica la radio?

Categoric, da! Daca ia cineva in serios marota aia ca tinerii cu spirit intreprinzator alearga toata ziua dupa bani si nu au timp sa deschida o carte, o revista, un ziar, un aparat de radio ori TV - se pacaleste singur. Publicul BETON este deschis fara rezerve la sprijinul pe care i-l poate acorda presa, atat pentru a-si fundamenta demersurile lucrative (know how, altfel zis), cat si pentru a-si rotunji cunostintele generale despre lume, care NU ii sunt indiferente.

Atata doar ca, fireste, conteaza nu doar ce-i oferi, ci si CUM. Caci publicul beton nu prea are timp de pierdut...

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO