Ziarul de Duminică

Viorica Cortez la Sala Radio/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

10.10.2014, 00:04 41

Supranumită „Carmen a secolului XX”, Viorica Cortez, una dintre cele mai aplaudate voci lirice feminine din toate timpurile, cu o carieră internaţională pe toate scenele importante ale lumii, alături de cei mai mari interpreţi de operă ca Placido Domingo, Montserrat Caballé, Alfredo Kraus etc., va cânta la Sala Radio într-o gală extraordinară care îi este dedicată. Gala Aniversară Viorica Cortez şi prietenii marchează împlinirea a 50 de ani de când artista a cucerit laurii Concursului Internaţional de Canto de la Toulouse, moment de început al unei frumoase cariere internaţionale.

Vineri, 10 octombrie (ora 19:00), alături de celebra mezzosoprană vor evolua patru artişti români de asemenea cu o impresionantă carieră peste hotare: soprana Leontina Văduva, tenorul Călin Brătescu, baritonul Florin Estefan şi violonistul Remus Azoiţei. Programul galei reuneşte arii celebre din opere semnate de mari compozitori ca Saint-Saens, Verdi, Puccini, Massenet, Rossini, Ceaikovski ş.a. Întregul eveniment prezentat de Orchestra Naţională Radio se va desfăşura sub bagheta lui Tiberiu Soare, dirijorului principal al ansamblului.

Gala dedicată celebrei soprane este organizată de Radio România şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, prezentator şi coordonator artistic al evenimentului fiind jurnalistul şi realizatorul Marius Constantinescu. Partenerii galei sunt CreArt - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Kaufland România, Floria.ro. Evenimentul se desfăşoară sub patronajul Ambasadei Italiei în România.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Scala din Milano, Metropolitan Opera – New York, Staatsoper Viena, Arenele din Verona, Gran Teatre del Liceu - Barcelona, Opera din Paris, absolut toate teatrele lirice importante din lume sunt locuri unde mezzosoprana Viorica Cortez, care debutase la doar 17 ani la Iaşi, a scris pagini de istorie cu roluri principale interpretate magistral.

În anii ’70, cariera extrem de intensă a artistei care a părăsit România pentru a-şi putea construi un drum artistic inegalabil, însemna Dalila (Samson şi Dalila) la Paris într-o zi, pentru ca în ziua următoare să devină Azucena (Il Trovatore) la Milano şi apoi Giulietta (Povestirile lui Hoffmann) la Chicago, săptămâna următoare. De la mijlocul anilor ’80, Viorica Cortez a ales să interpreteze roluri de compoziţie complexe, de maturitate, adaptate momentului carierei sale, talentul său dramatic extraordinar şi bogăţia vocii dând naştere unor partituri interpretate de o manieră cu totul specială. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai mari voci lirice care au existat vreodată, Viorica Cortez se bucură astăzi şi de titlul de una dintre cele mai longevive mezzosoprane.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului, îşi desfăşoară activitatea de dirijor din anul 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, participă la turnee şi este invitat alături de prestigioase ansambluri din străinătate. Din 2012 Tiberiu Soare este dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau turneelor internaţionale. În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariţii alături de Südwestfälischen Philharmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) şi alături de Filarmonica George Enescu la Muscat, capitala Sultanatului Oman.

Leontina Văduva a debutat la Théâtre du Capitole din Toulouse cu rolul Manon din opera cu acelaşi nume de Massenet, succes urmat de numeroase solicitări pe scene lirice importante, la festivaluri internaţionale cunoscute, alături de artişti de renume. A fost aplaudată la Paris (Opera din Paris, Châtelet, Opera Comică, Théâtre des Champs Elysées, Sala Gaveau), Londra (Covent Garden), Scala din Milano, Viena (Staatsoper), New York (Metropolitan), precum şi pe scenele teatrelor lirice de la Florenţa, Genova, Torino, München, Berlin, Köln, Leipzig, Hamburg, Barcelona, Madrid, Bilbao, Los Angeles, San Francisco, Buenos Aires, Tokyo, Osaka etc. A fost distinsă cu Premiul de Operă Laurence Olivier, fiind adesea invitată să cânte la Royal Opera House - Covent Garden. În 2000, soprana a cântat la Metropolitan Opera - New York o serie de şase spectacole cu La Bohème, în rolul principal feminin, Mimi.

Tenorul Călin Brătescu a fost recent aplaudat pe scene importante din lume, ca Opera din Frankfurt, Opera din Paris, Opera din Hamburg, teatrele lirice din Liège sau Köln, construindu-şi o frumoasă carieră internaţională. Colaborează de asemenea cu teatrele lirice sau filarmonicile din ţară şi a participat la turnee internaţionale în Italia, Spania, Austria, Germania, Olanda, Elveţia.

A fost distins cu importante premii: Premiul Ludovic Spiess în 2003, Premiul Fundaţiei Darclée la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, Brăila, în acelaşi an. În 2004, a obţinut Marele Premiu al Concursului Internaţional pentru Cântăreţi de Operă Citta di Alcamo, Italia.

Baritonul Florin Estefan a fost aplaudat pe multe scene din România şi din străinătate, în Grecia, Austria, Cehia, Japonia, S.U.A, Australia, Marea Britanie ş.a. Repertoriul său liric este unul variat şi cuprinde roluri în opere precum Don Giovanni (Don Giovanni) - Mozart, Le Nozze di Figaro (Contele Almaviva şi Figaro) - Mozart, Lucia di Lammermoor (Enrico) - Donizetti, Don Pasquale (Malatesta) - Donizetti, L'Elisir d'Amore (Belcore) - Donizetti, Il Barbiere di Sevilla (Figaro) – Rossini, La Bohème (Marcello) – Puccini, Madama Butterfly (Sharpless) - Puccini, La Traviata (Germont) – Verdi ş.a. Florin Estefan a absolvit în 2007 studiile de specialitate la Cardiff International Academy of Voice şi a participat apoi la numeroase ateliere de perfecţionare, cu nume importante ale artei lirice internaţionale: Dennis O'Neill, Ileana Cotrubaş, Dame Ann Murray, Dame Kiri Te Kanawa.

După absolvirea Conservatorului din Bucureşti şi obţinerea unei burse de studii la renumita Juilliard School din New York, violonistul Remus Azoiţei şi-a început o frumoasă carieră internaţională, fiind aplaudat în săli prestigioase: Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot - Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice - Veneţia, Auditorio Nacional - Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând de asemenea în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander. Remus Azoiţei a fost solist al unor ansambluri de prestigiu precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique la Bruxelles sau Orchestre Philarmonique de Radio France la Bucureşti etc.

În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie a Academiei. În 2007, el a pus bazele Societăţii Enescu din Londra, fiind unul dintre membrii fondatori, precum şi directorul său artistic, poziţie pe care o ocupă şi în prezent. Remus Azoiţei cântă la o vioară Gagliano din 1753, aparţinând colecţiei Academiei Regale de Muzică din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO