Ziarul de Duminică

Vioara lui George Enescu - un simbol enescian la Lisabona/ de Virgil Oprina. GALERIE FOTO

Expoziţie foto Virgil Oprina

Fotografii de Virgil Oprina. GALERIE FOTO

Autor: Virgil Oprina

12.09.2013, 23:45 117

Încă din avion, ecranele televizoarelor anunţau în cadrul programului lunii septembrie al Centro Cultural de Belém recitalul violonistului Gabriel Croitoru şi al pianistului Horia Mihail, un proiect organizat de Institutul Cultural Român de la Lisabona.

Gândit ca o reverberaţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” aflat în plină desfăşurare la momentul concertului, recitalul a fost însoţit şi de o expoziţie fotografică cu lucrări inspirate din prezenţa unor mari personalităţi muzicale pe scena festivalului, de-a lungul ultimelor ediţii.

Despre ce a fost vorba mai exact ? Sala Pequeno Auditorium a Centro Cultural de Belem din Lisabona a fost plină de un public entuziast cu ocazia recitalului extraordinar al violonistului Gabriel Croitoru şi al pianistului Horia Mihail, susţinut pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu, eveniment organizat de ICR Lisabona cu concursul Centro Cultural de Belem şi al Radio România Cultural. Cu aceeaşi ocazie a fost inaugurată şi expoziţia „Sonorul în instantanee”, ce cuprinde fotografii pe care le-am realizat pe parcursul ultimelor ediţii ale Festivalului „Enescu”, expoziţie în care am încercat să reflect propunerea către public a unui fost muzician, actualmente jurnalist, de a retrăi câteva clipe de intensitate, subtilitate, ironie sau extaz artistic, pe care muzicienii deveniţi personaje ale pieselor interpretate le-au oferit aparatului foto şi celui din spatele acestuia pe parcursul concertelor din festival.

Fără a face – din păcate – parte dintr-o strategie mai amplă, centralizată, iniţiativa Institutului Cultural Român de la Lisabona este pe deplin lăudabilă, mai ales că putem vorbi despre un real succes.

Pe lângă arta celor doi importanţi artişti români şi excelenta susţinere media – de la toate cursele liniilor aeriene portugheze până la presa lusitană de vârf şi chiar şi posturi de televiziune din România – a mai fost un element foarte important, cu valoare de simbol, care a marcat în mod fericit evenimentul. Este vorba despre faptul că violonistul Gabriel Croitoru a fost însoţit de vioara Guarneri del Gesu (supranumită „Catedrala”), instrument care a aparţinut lui George Enescu şi se află actualmente în patrimoniului Muzeului Naţional „George Enescu” şi la care violonistul român a câştigat prin concurs dreptul de a cânta pe o perioadă de cinci ani.

Cele două sonate de Dvorak şi Brahms din prima parte a serii au impresionat prin forţa sugestiei şi susţinerea arhitectonică a formei partiturii de către Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, pentru ca partea a doua, cea a miniaturilor celebre semnate de Enescu, Kreisler, Şostakovici, Elgar sau Sarasate să cucerească definitiv publicul prin tuşele delicate şi frecvent surprinzătoare, din care nu au lipsit nici privirea complice, umorul fin sau aluzia mereu înşelătoare, dar nici nostalgia sau melancolia, toate induse cu o mare artă a preluării ideilor de la vioară la pian şi invers.

În public s-a aflat şi celebra cântăreaţă de fado Misia care declara impresionată : „Am ascultat cu mare plăcere acest recital pentru că am o atracţie specială pentru muzica românească şi îi apreciez pe muzicienii români, nu numai pentru că am avut concerte in România. Am apreciat în mod deosebit şi muzica lui Sarasate, pentru că mama mea a fost dansatoare şi dansa pe această muzică."

Dacă anul trecut povestea muzicală marca Radio România Cultural, turneul „Vioara lui George Enescu la sate“, ducea muzica clasică în locuri din România în care, până atunci, nu se auzise niciodată pe viu, iar pentru toţi cei ce au asistat la aceste concerte dar şi pentru solişti şi organizatori, experienţa a fost una extraordinară, acum publicul din Lisabona a avut prilejul de a asculta şi de a se lăsa vrăjit de sunetul minunat al lui Gabriel Croitoru, sunet de care va avea parte şi publicul din Piaţa festivalului „George Enescu” pe 15 septembrie, când acesta va relua în aer liber povestea viorii lui Enescu, sau publicul din oraşele şi satele în care va poposi vioara lui Enescu pentru o a doua ediţie a turneului ei naţional în această toamnă. Aşadar, călătoria viorii lui George Enescu merge mai departe alături de Gabriel Croitoru, firesc, sincer şi fără nimic artificial în tranziţia de la un spaţiu de concert convenţional la unul neconvenţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO