Ziarul de Duminică

Viaţa ultimului laureat Nobel pentru literatură/ de Stelian Ţurlea

Viaţa ultimului laureat Nobel pentru literatură/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

11.01.2013, 00:05 93

Până în octombrie anul trecut, când Academia Suedeză i-a acordat Premiul Nobel pentru literatură, foarte puţini cititori români ştiau de chinezul Mo Yan. În lume, situaţia nu era foarte diferită. La noi se tradusese un roman bun, "Sorgul roşu", după care se făcuse un film remarcabil, prezent şi acesta pe ecranele noastre, după ce obţinuse Ursul de aur la festivalul de film de la Berlin - dar cam atât. Cine este, prin ce s-a remarcat Mo Yan puţini puteau spune. Imediat după premiu, s-au angajat alte traduceri, care între timp au şi apărut. Dar, înainte ca lumea să se cufunde în ele, înclin să cred că este absolut necesar să fie citită această scurtă carte autobiografică din care afli nu numai informaţii esenţiale despre scriitor, ci şi despre China vieţii lui.

Mo Yan este un pseudonim, înseamnă "Nu vorbi". Numele adevărat al scriitorului este Guan Moye. S-a născut în 1955, în provincia Shandong din estul Chinei. În 1966, în timpul "Revoluţiei cutlurale", a fost socotit un "element duşmănos" şi dat afară din şcoală şi, pentru a-şi putea continua studiile, la 20 de ani a intrat în Armata Populară. Şi-a publicat prima povestire în 1981, în 1985 - prima lucrare de dimensiuni mai mari, care s-a bucurat de succes. A devenit celebru în China cu "Sorgul roşu", în 1987. În ultimii douăzeci de ani a publicat peste 80 de povestiri şi peste zece romane. În China, Mo Yan este apreciat, dar şi criticat - pentru lipsa de solidaritate cu ceilalţi scriitori sau intelectuali chinezi ale căror drepturi au fost încălcate de guvernul de la Beijing. De altfel, la aflarea veştii premierii lui, recenta nobelizată Herta Muller declara că alegerea lui Mo Yan ca laureat, în timp ce laureatul Nobelului pentru Pace, Liu Xiaobo, se află în închisoare în China, este "o palmă pe obrazul celor care luptă pentru democraţie şi drepturile omului".

Indiferent de aceste controverse, toţi criticii îi apreciază talentul viguros. Vizibil şi în această autobiografie. "Evenimentele majore din istoria recentă - precizează editura -, precum revoluţia culturală, revolta studenţească sau războiul cu Vietnamul se disting pe fondul istorioarelor viu colorate şi pline de haz din Gaomi, provincia natală a lui Mo Yan. Pe parcursul întâmplărilor, aflăm cum dintr-un elev exmatriculat şi dintr-un muncitor la o fabrică de cauciuc, Mo Yan devine instructor de marxism pentru ofiţeri şi, în cele din urmă, renumitul şi invidiatul scriitor al cărui roman Sorgul roşu a fost ecranizat de Zhang Yimou. Zgârcit în relatările privind devenirea sa intelectuală, Mo Yan preferă să povestească despre foştii săi colegi de şcoală, cum ar fi descurcăreţul He Zhiwu şi chipeşa Lu Wenli, al cărei tată conduce miticul camion rusesc Gas 51."

De ce până la urmă este captivantă această scurtă scriere? Pentru că vorbeşte, înainte de toate, despre "istoria individuală" şi nu de marile evenimente politice, care oferă doar fundalul. Şi pentru că, în al doilea rând, e de un optimism rar în scrierile chineze. În sfârşit, pentru că îţi faci o idee certă despre Mo Yan şi poţi aborda destins marile lui romane. Despre unul dintre ele poate vorm scrie în curând, tot la această rubrică.

Mo Yan - Schimbarea. Editura Trei. Traducere din engleză de Bogdan Perdivară. Consultant sinolog - Florentina Vişan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO