Ziarul de Duminică

Viaţa privată maculată de media/ de Stelian Ţurlea

Viaţa privată maculată de media/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

25.04.2014, 00:12 41

Succesul, ampla respiraţie, problemele ridicate de romanul „Clipa” al scriitorului american Douglas Kennedy, recenzat în numărul de săptămâna trecută al „Ziarului duminică”, ne-au făcut să revenim asupra altui roman al scriitorului, publicat anul trecut de aceeaşi editură Trei, peste care autorul acestor rânduri a trecut cam superficial. Este vorba de „Farmecul discret al vieţii conjugale”, roman tradus de aceeaşi neobosită Lidia Grădinaru. Un roman despre limita dintre viaţa privată şi viaţa publică, despre cum nu poţi scăpa niciodată de trecutul propriu, un roman de moravuri şi, peste toate, cu deosebire, despre cum media poate distruge viaţa cuiva în câteva ore. Povestea se întâmplă în America, dar la fel de bine s-ar putea petrece oriunde în lume, inclusiv pe meleagurile noastre.

Acţiunea romanului se împarte în două: prima se desfăşoară la sfârşitul anilor 60, o perioadă agitată, mai ales în America implicată într-un război nedorit, îndeosebi de tinerii chemaţi pe front, dornici mai degrabă de amor liber şi revoltaţi împotriva oricăror convenţii sociale; a doua – trei decenii mai târziu, când radicalii tineri de pe vremuri au devenit maturi conservatori sau chiar ultraconservatori, iar convenţiile sociale au revenit, impunându-se. 

O tânără al cărei tată e un profesor radical dar celebru, se căsătoreşte cu un tânăr medic, se mută împreună într mic orăşel de procinvie, unde duce o viaţă anostă, fără orizont. Tatăl o roagă să-i găzduiească un discipol student, timp de vreo două zile, cât soţul medic este plecat din oraş. Cei doi simt o atracţie puternică, fac amor, sunt chiar pe cale să se îndrăgostească, dar studentul, unul radical, urmărit de FBI pentru implicarea în acţiuni anarhiste, e nevoit să fugă în Canada şi o obligă pe eroină, sub ameninţarea dezvăluirii relaţiei lor nepermise, să-l ducă peste frontieră. Relaţia incipientă se distruge. Toate acestea ies la iveală după treizeci de ani, când tânărul radical, convertit în conservator, publică o carte în care povesteşte şi episodul petrecut în orăşelul de provincie. Asupra eroinei se dezlănţuie oprobriul public, e dată afară din învăţământ, hărţuită de vecini şi de presă, părăsită de soţ, la rândul lui infidel, toate petrecându-se într-un moment în care fiica cuplului, în derută sentimentală, dispare de acasă. Concluzia bigoţilor şi a celor incapabili să accepte o greşeală din tinereţe este că toate se datorează educaţiei eronate oferite de o femeie lipsită cu totul de morală.
Romanul este dens, o mulţime de amănunte îmbogăţesc povestea, personajele sunt credibile, suspansul e bine dozat, aproape ca în romanele poliţiste. O carte, şi ea, remarcabilă, cu personaje feminine pline de rafinament.

Douglas Kennedy - Farmecul discret al vieţii conjugale, Editura Trei. Traducere de Lidia Grădinaru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO