Ziarul de Duminică

Viaţă de politician exemplar/ de Ziarul de duminică

 Viaţă de politician exemplar/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.02.2016, 23:55 66

Ion I. Solcanu

Ioan Hudiţă

Istoric, om politic şi autor de jurnal

Editura enciclopedică

 

Cuvânt înainte de acad. Dan Berindei:

„Profesorul Ion Solcanu a realizat – depunând fără îndoială un efort deosebit – o  complexă biografie a unei vieţi încercate, cea a profesorului loan Hudiţă. Consătean cu cel evocat, Ion Solcanu a scris lucrarea cu mult suflet şi lucrul acesta se simte nu numai din conţinutul ei, cât mai ales din stăruinţa şi minuţia demersului său. Dar, în acelaşi timp, a facut-o cu o evidentă pasiune de om de ştiinţă, dornic de a realiza o lucrare cât mai completă.

Ioan Hudiţă a avut o viaţă lungă, de 86 de ani. De fapt, existenţa sa s-a confundat cu o succesiune de provocări şi de încercări. Plecat de la ţară, ca fiu al unui învăţător dedicat profesiunii sale, unul din cei 16 copii ai acestuia, a trebuit de mic să dea o necurmată luptă pentru a-şi croi drumul prin viaţă, a se realiza şi afirma. L-am cunoscut, eu fiind un tânăr student, când nu avea încă 50 de ani, în vremea când a reuşit să străbată cea mai grea etapă a carierei sale, devenind profesor de istoria diplomaţiei la Universitatea din Bucureşti în condiţiile activităţii sale de adversar al mareşalului Antonescu, tocmai cel de care depindea decretul său de promovare. După ce i-am fost student, i-am devenit ginere, încheind o fericită şi împlinită căsnicie de 63 de ani, aşa că am fost un martor direct al încercărilor prin care a trebuit să treacă în a doua parte a vieţii sale, consecinţe ale acestora lovindu-mă de altfel şi pe mine.

Profesorul Solcanu, cu multă stăruinţă, a reuşit să reconstituie o viaţă, să reînsufleţească pe eroul său, dându-mi senzaţia de a-1 reîntâlni după atâtea decenii de la dispariţia sa. De altfel, trebuie să mărturisesc că eu nu m-am despărţit în fapt niciodată de Ioan Hudiţă, datorită atât bunei şi înzestratei mele tovarăşe de viaţă, cât şi faptului că destinul a vrut să fiu cel căruia i-a revenit moştenirea şi valorificarea Jurnalului său politic.”

 

Ioan Hudiţă, cu strălucit doctorat în istorie la Sorbona, profesor la Facultăţile de Litere şi Filozofie ale Universităţilor din Iaşi şi Bucureşti, secretar general adjunct al PNŢ şi colaborator apropiat al lui Iuliu Maniu, ministru în guvernele Sănătescu II şi Rădescu, autorul Jurnalului politic din care ginerele său, acad. Dan Berindei, a publicat până acum 18 volume, aparţine elitei intelectuale şi politice a României interbelice, a cunoscut din plin abuzurile regimului totalitar comunist: a fost epurat din Universitate şi încarcerat vreme de aproape nouă ani, în închisorile din Bucureşti, Craiova, Sighet ş.a., fără a fi judecat şi condamnat; a fost marginalizat şi interzis tiparului; a fost supravegheat şi urmărit permanent de Securitate, până la aşezarea lui în pământul Ţării, pe care a slujit-o şi iubit-o până la sacrificiu.

Corneliu Coposu spunea despre Ioan Hudiţă: ,,Profesorul Hudiţă a fost un om modest, dar un mare caracter; un luptător bun şi loial; un istoric care a strălucit prin cultură, hărnicie şi onestitate ştiinţifică. A fost un profesor ilustru şi un gânditor neostenit, cu inteligenţă sclipitoare şi cu excepţională putere de analiză; a fost un om agreabil, înzestrat cu superbia curajului moral şi a optimismului robust, generat de luciditate şi echilibru spiritual. A fost un îndrăgostit de Adevăr şi de Ţară.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO