Ziarul de Duminică

Viaţa ca un şir de case/ de Stelian Ţurlea

Viaţa ca un şir de case/ de Stelian Ţurlea
11.11.2010, 23:22 34

Gheorghe Leahu
O viaţă printre case şiculori
Editura Capitel

O carte de memorii cum se întâlnesc mai rar, pentru că, aşa cumbine precizează prefaţatorul, sunt o fericită ocazie de a intra înintimitatea unui artist ce are o veritabilă profesiune de credinţă- arhitectura. Memorii care sunt şi meditaţii asupra relaţiilordintre arhitectură şi artele plastice. Desenul este pentruarhitectul Gheorghe Leahu un mijloc de prezervare a memorieiarhitecturale, dar şi un mijloc de reprezentare a gândurilor desprespaţiu. "Eu, ca architect, ca făuritor de case, ce cale puteam săaleg ca să-mi exprim bucuria de a crea? Am ales acuarelele mele.Adunate în albume, expuse în casele oamenilor, ele reprezintăpopasurile miilor de ore în care am încercat să transfer pe colilealbe de hârtie comorile arhitecturii româneşti."

Amintirile arhitectului sunt ilustrate de admirabile acuarelecare surprind imagini ale unor colţuri pitoreşti din Bucureşti, darşi din multe alte aşezări din ţară şi din străinătate prin careGheorghe Leahu a trecut în îndelungata sa viaţă.

"Viaţa mea poate fi cunoscută prin casele pe care le-am gândit,le-am proiectat şi apoi le-am urmărit să se înalţe, prin casele încare am trăit, prin şirurile de case, străzi şi oraşe pe care le-amdesenat în acuarelă. Am poposit cu blocul meu de desen pretutindeniunde casele şi culorile se îngemănau în frumuseţe şi armonie şi aşaam izbutit să colorez şi paginile acestui album."

Prefaţă - prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO