Ziarul de Duminică

Viaţa alături de Saddam/ de Stelian Ţurlea

Viaţa alături de Saddam/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

02.12.2010, 23:47 30

Avea 16 ani când l-a întâlnit, el - 30. Eaaparţinea unei familii creştine foarte înstărite - bunicul fuseseun armator grec putred de bogat, tatăl se mutase de tânăr laBeirut, unde pusese bazele unei companii proprii în transportul decontainere, apoi la jumătatea anilor 50 se stabilise la Bagdad şise implicase în planificarea şi realizarea infrastructurii pentruindustria petrolieră irakiană. Era singura fată între cei opt copiiai bogatului om, nu era deosebit de frumoasă, ci blonzie,rotunjoară şi pufoasă, adică avea toate darurile cântate încă din1001 de nopţi, pe placul bărbaţilor orientali. El, înalt şi chipeş,militar care ei i se părea strălucitor în uniformă, era dornic deputere, dar n-o obţinuse încă. S-au văzut, s-au plăcut, adolescentaa devenit amanta celui care avea să ajungă dictatorul Irakului,chiar dacă tatăl, aflând, o trimite la Beirut pentru un an, însperanţa să-i scoată gărgăunii din cap.

Aşaîncepe o poveste care avea să dureze 30 de ani şi pe care ParisoulaLampos o povesteşte, cu ajutorul jurnalistei suedeze Lea KatarinaSwanberg.*)


Din clipa în care l-a întâlnit la o petrecere organizată deprieteni, la vârsta de 16 ani şi până în ziua în care a fostnevoită să fugă din Irak pentru a-şi salva viaţa, Parisoula Lamposnu s-a putut elibera de influenţa lui Saddam Hussein. Erasupranumită "Prinţesa Bagdadului". Saddam a considerat-oproprietatea lui. Chiar şi atunci când a fost căsătorită şi a avutcopii, el i-a distrus căsnicia, l-a trimis pe soţul ei în surghiunşi i-a confiscat averea. Era cunoscută în palatul lui SaddamHussein ca Shakraa ("Blonda"). Ştia la perfecţie câteva limbistrăine, ceea ce i-a înlesnit angajarea într-un post-cheie înFederaţia Femeilor din Irak. A fost, de asemenea, asistenta luiUday, fiul cel mai in vârstă al lui Saddam, în perioada în careacesta a condus Comitetul Olimpic. A fugit din Irak în 2001, ocălătorie dramatică, a durat un an întreg şi s-a incheiat înThailanda, unde a obţinut protecţie americană. Trăieşte în Suediadin anul 2003.

Foartepe scurt, aceasta ar fi povestea vieţii Parisoulei Lampos, amantalui Saddam Hussein, povestită cu ajutorul jurnalistei Lena KatarinaSwanberg, cu care a petrecut mult timp, redactând povesteaadevarată pe care o puteţi citi acum şi în româneşte. O cartecaptivantă în care dictatorul Irakului şi evenimente despre care amcitit ori aflat de la televizor în ultimele decenii apar cu oincredibil de mare forţă şi lux de amănunte, alături de cutumeorientale greu de înţeles pentru o minte europeană şi occidentalăşi de comportamentele sadice, inumane ale acoliţilordictatorului.

Cum den-a reuşit Parisoula Lampas să scape de Saddam? N-a dorit s-o facă,multă vreme, iar dacă ar fi vrut, n-ar fi avut cum. Pare ochestiune pe care, omeneşte, o putem înţelege. Odată declanşatăpasiunea, în adolescenţă, n-a mai dispărut. "Pentru o lungăperioadă, Saddam şi cu mine am fost parcă legaţi cu un elastic.Dacă mă îndepărtam doi paşi de el, venea imediat după mine. Apoi seretrăgea el trei paşi şi mă trăgea după el cu şi mai multă forţă.""Nu vreau să-l dezvinovăţesc pe Saddam Hussein. Toată acea sete deputere. Tot acel rău. Toată acea forţă care a distrus atâteaşi-atâtea vieţi, pentru ca, într-un final, să se distrugă şi pesine însuşi. Şi totuşi, în ciuda tuturor acestor lucruri, eu credcă o ţară îşi şlefuieşte singură conducătorul pe care şi-l doreşte.Irakul nu şi l-a dorit pe Saddam aşa cum ajunsese el la sfârşit,când înnebunise de-a binelea. Dar Irakul şi-a dorit ceea ce Saddampromisese de la început. Un conducător adevărat. Un bărbatputernic, care s-a bătut cu pumnul în piept şi a spus: Eu sunt celcare hotărăşte! Eu mă aflu peste tot! Faceţi numai aşa cum vă spuneu!"

Ocarte adevărată, instructivă din multe puncte devedere.



*)Parisoula Lampos, Lena Katarina Swanberg - Viaţa mea cu SaddamHussein.Editura Pandora M,colecţia Reality Shock. Traducere din suedeză de SânzianaDemian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO